Χρήστης:Ογκόλιθος/Αμμοδοχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εύανθος ο Καλήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εύανθος ο Καλήνης υπήρξε αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, επιγραμματοποιός, ιατρός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέγεται ότι έζησε την Ελληνιστική εποχή στην Θεόπολη, ανατολικά της Αλεξάνδρειας. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την καταγωγή του. Πιστεύεται ότι πατέρας του ήταν ο Σόσα Ίτις, ανώτατος ιερέας του ναού του Ίσι Άμων στην πόλη Ίτι-Τάουι. Μητέρα του ήταν η Ελληνίδα Ωραιώνη, ιδιωτική χορεύτρια κάποιου Πτολεμαίου Φαραώ. Ίσως να ανάπτυξε σημαντική πρόοδο, και να συνδέθηκε στενά με τον στρατηγό Αψίμαχο στην αυλή του βασιλιά Μελέαγρου.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίποτα δεν είναι γνωστό για τα συγγράμματά του. Ίσως να είχε πλούσια δράση. Μεσαιωνικοί βιβλιογράφοι αναφέρουν ότι στο Βυζάντιο τα έργα του Ευάθου ήταν πολύ δημοφιλή και κυκλοφορούσαν κατά χιλιάδες. Δεν διασώθηκε κανένα αντίγραφο, εκτός από αναφορές σε βιβλιοθήκες της Ισπανίας, που περιέχουν πεντάτομους καταλόγους των έργων του. Τα έργα του μεταφράστηκαν από τα αραβικά στα Λατινικά. Σήμερα δεν σώζεται τίποτα. Και οι αναφορές στα έργα του έχουν χαθεί ή είναι δυσανάγνωστες.

Η θεωρία του Εύανθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρουμε τι δίδασκε ο Εύανθος. Μπορεί να ήταν πιστός Σωκρατικός φιλόσοφος, αν και οι τίτλοι των έργων του αποδίδονται ως Επικούριοι με επιδράσεις του Φιλόδημου.

Ιατρικές επιδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εύανθος λέγεται ότι γιάτρεψε τους πονοκεφάλους του Φαραώ. Μπορούσε με βότανα να παρατείνει τη ζωή και λέγεται ότι ξαναζωντάνεψε έναν πεθαμένο λίγο πριν τον θάψουνε.