Χερσόνησος Ντελμάρβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοπογραφικός χάρτης της χερσονήσου Ντελμάρβα, από όπου φαίνεται η έλλειψη βουνών (μέγιστο υψόμετρο 31 μέτρα).

Η Χερσόνησος Ντελμάρβα (Delmarva Peninsula) είναι μεγάλη χερσόνησος στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, με έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικώς υπάγεται στις πολιτείες Ντέλαγουερ (το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας), Μέριλαντ και Βιρτζίνια. Η χερσόνησος έχει μήκος 274 χιλιόμετρα και πλάτος από 113 κοντά στο κέντρο της έως μόλις 19 χιλιόμετρα στον ισθμό που την ενώνει με την υπόλοιπη ήπειρο, στο βόρειο άκρο της, και ακόμα μικρότερο στην νότια απόληξή της. Στα δυτικά βρέχεται από τον Κόλπο Τσέσαπηκ, ενώ στα ανατολικά από τον Ποταμό Ντέλαγουερ, τον Κόλπο Ντέλαγουερ και τον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε παλαιότερες πηγές η χερσόνησος αναφέρεται ως Χερσόνησος Ντέλαγουερ και Τσέσαπηκ ή απλώς Χερσόνησος Τσέσαπηκ. Η σημερινή ονομασία «Ντελμάρβα» αποτελεί γεωγραφικό νεολογισμό και είναι συντομογραφία των τοπωνυμίων ΝΤΕΛαγουερ, ΜΑΡυλαντ (MARyland) και ΒιρτζίνιΑ (καθώς η επίσημη συντομογραφία της πολιτείας είναι VA). Πρότυπο για τη δημιουργία της υπήρξε το όνομα της συνοριακής κωμοπόλεως Ντελμάρ του Μέριλαντ, που ιδρύθηκε και ονομάσθηκε έτσι το 1859. Οι πρώτες χρήσεις του ονόματος «Ντελμάρβα» συναντώνται μετά το 1875 (π.χ. στις 10 Φεβρουαρίου 1877 στην εφημερίδα Middletown Transcript του Ντέλαγουερ[1]) και φαίνεται πως ήσαν εμπορικές: π.χ. η Delmarva Heat, Light, and Refrigerating Corp. με έδρα την κωμόπολη Σινκατήγκ ιδρύθηκε πριν το 1914[2]. Η γενικευμένη χρήση του ονόματος δεν έλαβε χώρα πριν το 1920.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον βόρειο ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο με την υπόλοιπη ήπειρο, έχει διανοιγεί ευρεία διώρυγα στο ύψος της στάθμης της θάλασσας, η «Διώρυγα Τσέσαπηκ και Ντέλαγουερ», μήκους 22,5 χιλιομέτρων και πλάτους 137 μέτρων. Τη διασχίζουν αρκετές γέφυρες, ενώ η χερσόνησος συνδέεται επιπλέον εκτός του ισθμού δια της Γέφυρας του Κόλπου του Τσέσαπηκ (μήκους 7 χιλιομέτρων) και της Γέφυρας-σήραγγας του Κόλπου του Τσέσαπηκ (συνολικού μήκους 28,3 χιλιομέτρων).

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χερσονήσου είναι το Ντόβερ (Ντέλαγουερ). Σημαντικό κέντρο εμπορίου αποτελεί και το Σόλσμπερυ (Μέριλαντ) στα νότια. Μαζί με όλα τα παράλια νησιά (το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η Νήσος Κεντ του Μέριλαντ) το συνολικό εμβαδό ξηράς της χερσονήσου νοτίως της Διώρυγας Τσέσαπηκ και Ντέλαγουερ ανέρχεται σε 14.130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην απογραφή του 2000 ο συνολικός πληθυσμός ήταν 681.030 κάτοικοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε μέση πυκνότητα πληθυσμού 48,21 κάτοικοι/τετραγ. χιλιόμετρο.

Η χερσόνησος καταλήγει στο Ακρωτήριο Τσαρλς, το νοτιότατο σημείο της, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 37°08΄57΄΄ Βόρειο πλάτος και 75°57΄28΄΄ Δυτικό μήκος, που υπάγεται στη Βιρτζίνια.

Ολόκληρη η Χερσόνησος Ντελμάρβα εντάσσεται στην Παραλιακή πεδιάδα του Ατλαντικού, μια πεδινή και αμμώδη περιοχή με ελάχιστους και χαμηλούς μόνο λόφους: το υψηλότερο σημείο της χερσονήσου έχει υψόμετρο μόλις 31 μέτρα πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας.[4] Οι ακτές της χερσονήσου στον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό «προστατεύονται» από τις «Νήσους-Φράγματα της Βιρτζίνια» (Virginia Barrier Islands) στα νότια και από τη Νήσο Φένγουικ στα βόρεια.

Η χερσόνησος έχει υγρό υποτροπικό κλίμα (Cfa) κατά την κλιματική ταξινόμηση Κέππεν, ενώ σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Trewartha το βόρειο μισό της έχει εύκρατο/ωκεάνιο κλίμα (Do).

Η οικονομία της Ντελμάρβα βασίζεται στη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Middleton Transcript, February 10, 1877
  2. Annual Report of the Secretary of the Commonwealth to the Governor and General Assembly of Virginia for the Year Ending September 30, 1914 (Richmond, Va., 1915), σελ. 267
  3. Δείτε π.χ. το έργο του Michael F. Mulrooney The Delmarva Peninsula, Hearn Oil Co., 1926.
  4. «Stillpond Neck». Peakbagger. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]