Χάρτινα φορέματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα χάρτινα φορέματα έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους τον Μάρτιο του 1966. Η εισαγωγή τους στην αγορά έγινε από την εταιρία Scott ως διαφημιστικό τέχνασμα για την προώθηση μιας νέας σειράς από χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας και κουζίνας, που ονομάστηκε "ζωηρόχρωμες εκρήξεις".

Όταν ο καταναλωτής αγόραζε κάποιο προϊόν, έπαιρνε και ένα κουπόνι και πληρώνοντας 1 δολάριο και 25 σεντς μπορούσε να αγοράσει ένα χάρτινο φόρεμα μέσω ταχυδρομείου. Το φόρεμα κυκλοφόρησε σε ένα πατρόν, δύο τύπους εμπριμέ και 4 μεγέθη. Το όνομα του, "Paper Caper". Έως τον Αύγουστο η Scott είχε αποστείλει 500.000 παραγγελίες.

Στην πραγματικότητα τα ρούχα δεν ήταν χάρτινα αλλά φτιαγμένα από Dura-Wave, πατέντα της εταιρίας το 1958. Κυτταρίνη με πλέγμα από ρεγιόν, όχι φυσικά υφασμένος αλλά με μια διαδικασία συμπίεσης παρόμοια με της τσόχας.

Το κόστος εξαιρετικά χαμηλό, και άλλοι επιχειρηματίες μπήκαν στο παιχνίδι, τον Ιούνιο η εταιρία Mars μπαίνει στην αγορά και ως τον Αύγουστο έχει στείλει 120.000 δικά της πρωτότυπα στα πολυκαταστήματα, έκαστο πωλούμενο έναντι 1,29 δολαρίων. Στην συνέχεια βγήκαν νέα σχέδια φόρμες με παντελόνι καμπάνα ένα παιδικό φόρεμα με φουσκωτό μανίκι, ανδρικά γιλέκα και ένα ρηχό φόρεμα από ασημόχαρτο από την μονωτική ύλη που χρησιμοποιούσαν στις στολές των αστροναυτών.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Χρααατς! Μόδα από χαρτί», ATOPOS, Αθήνα, 2007, σελίδες 158 - 163