Φρούριο Μπου Μάχερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρούριο Μπου Μάχερ
قلعة بو ماهر
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: The name of the location map definition to use must be specified.
ΤοποθεσίαΧαλάτ Μπου Μάχερ, Μπαχρέιν
ΕίδοςΟχύρωμα
Έκταση2800 τ.μ. [1]
Ύψος2.2 μ. [1]
Ιστορία
ΥλικόΠέτρα
Ίδρυση1840
Εγκατάλειψη1868
Πολιτισμοίτου Μπαχρέιν
ΔιαχείρισηΑρχή Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων του Μπαχρέιν

Το Φρούριο Μπου Μάχερ (αραβικά: قلعة بو ماهر‎‎, μερικές φορές ονομάζεται Φρούριο Αμπού Μάχερ) είναι φρούριο που βρίσκεται στο Χαλάτ Μπου Μάχερ, στο Βασίλειο του Μπαχρέιν. Το 2012, το φρούριο αναγνωρίστηκε ως μέρος του Μονοπατιού Μαργαριταριών του Μπαχρέιν, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φρούριο κατασκευάστηκε το 1840 αν και η προέλευσή του προέρχεται πιθανώς από πορτογαλική οχύρωση του 16ου αιώνα.[3] Η ανάλυση των έργων τέχνης του φρουρίου από την ομάδα ανασκαφών του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης έχουν προτείνει ότι η περιοχή μπορεί να κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Ομεϋαδές ή στις αρχές της εποχής των Αββασιδών. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι η τοποθεσία βυθίστηκε περιοδικά λάτω από το νέρο.[4] Το ορθογώνιο φρούριο με τέσσερις κυκλικούς πύργους χτίστηκε από τον Αμπντουλά μπιν Αχμέντ Αλ Χαλίφα και χρησίμευσε ως αδελφικό φρούριο στο Φρούριο Άραντ, το οποίο φρουρούσε το πέρασμα του Κόλπου Μουχάρακ. Το 1868, το φρούριο καταστράφηκε από βρετανικά πολεμικά πλοία που παρενέβησαν στον Πόλεμο Κατάρ-Μπαχρέιν.

Το νησί και το φρούριο ανακαινίστηκαν εν μέρει το 1930 για να λειτουργήσουν ως σταθμός καραντίνας για την ευλογιά.[5] Το φρούριο ανακατασκευάστηκε περαιτέρω τη δεκαετία του 1970 από μια αρχαιολογική ομάδα του Μπαχρέιν και έκτοτε πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω αρχαιολογικές ανασκαφές το 2010.[3] Προς το παρόν, το φρούριο αποτελείται από έναν μοναχικό πύργο.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοποθεσία είναι τώρα δίπλα σε μια βάση ακτοφυλακής και μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος από το Εθνικό Μουσείο του Μπαχρέιν με μια σύντομη βόλτα με βάρκα.[3] Το φρούριο διαθέτει επί του παρόντος ένα κέντρο επισκεπτών και είναι το σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού Μαργαριταριών.[6][7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Carter (2011), σελ. 8.
  2. «Pearling, Testimony of an Island Economy». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Castles.nl – Abu Mahir Fort». www.castles.nl. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. «Bahrain, Bu Maher Fort – Oxford Brookes University». Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 
  5. Carter (2011).
  6. «Boats Trips to Bu Maher Fort». Bahrain Authority for Culture and Antiquities. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 
  7. «UNESCO World Heritage Centre – Document – Bu Maher Fort of the Pearling, Testimony of an Island Economy World Heritage site (Bahrain)». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]