Φρίντριχ Σέφελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρίντριχ Σέφελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich Scheffel (Γερμανικά)
Γέννηση1865
Λιεπάγια
Θάνατος1913
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανεπάρκεια
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςBaugewerkschule Eckernförde
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρίντριχ Σέφελ (γερμανικά: Friedrich Scheffel, 1865—1913) ήταν Βαλτικογερμανός αρχιτέκτονας, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της Ρίγας στα τέλη του 19ου αιώνα, συνιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας «Šēls and Šefels». Ο Shefels εργάστηκε κυρίως σε στυλ αρτ νουβό, σχεδιάζοντας περίπου 35 κατοικίες και δημόσια κτίρια. [1] Τα έργα του Σέφελ χαρακτηρίζονται από ασύμμετρες λύσεις προσόψεων, τον ορθολογισμό της δομής του σχεδιασμού και τη συμμόρφωσή του με τη λειτουργική λύση του κτιρίου.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1862 ή το 1865 στη Λιέπαγια. Σπούδασε στο Baugewerkschule Eckernförde στο Δουκάτο του Σλέσβιχ. Τα οικοδομικά δικαιώματα του Σέφελ εγκρίθηκαν το 1899 στην Αγία Πετρούπολη, από την τεχνική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών.[2] Το 1899 ο Χάινριχ Σελ έγινε συνεργάτης του Σέφελ και μαζί ίδρυσαν την κατασκευαστική εταιρεία Scheel & Scheffel, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους της αρ νουβό στη Ρίγα. [3] Το 1904 άνοιξε ένα ανεξάρτητο οικοδομικό στούντιο στη Ρίγα.

Το Σπίτι με τις Γάτες (Meistaru iela) (1909)

Τα κτίρια που σχεδιάστηκαν στο γραφείο δεν ήταν στυλιστικά τα ίδια, σχεδίασε επίσης κτίρια που ανταποκρίνονται στιλιστικά στον ιστορικισμό - ένα από αυτά είναι η κύρια αίθουσα συσκέψεων του πρώην εργοστασίου της ηλεκτροτεχνικής εταιρείας "Union" στην οδό Brīvības με τη μορφή του Δία στο το κέντρο, που σχεδιάστηκε το 1899, και αργότερα – τα κύρια κτίρια του VEF (Κρατικό Ηλεκτροτεχνικό Εργοστάσιο). Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κτήρια του στη Ρίγα είναι το Σπίτι με τις Γάτες (Kaķu nams) στη Ρίγα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1913 ενώ ταξίδευε στο Λύμπεκ, η χήρα του Λουίζ παρέμεινε να ζει στη Λιέπαγια με τα παιδιά της.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Iveta Sproģe (redaktors) (2018). A strange world Hybridisation in Art Nouveau and Symbolism. 
  2. 2,0 2,1 «Būvbirojs H. Šēls un F. Šefels - Latvijas mākslas vēsture». www.makslasvesture.lv. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Rīgas Jūgendstila Centrs». jugendstils.riga.lv. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Muzejs saņem vērtīgu dāvinājumu par arhitektu Frīdrihu Šefelu». irliepaja.lv (στα Λετονικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023.