Φαϊντίβα της Τουλούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φαϊντίβα της Τουλούζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1133
Θάνατος1154
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟυμβέρτος Γ΄ της Σαβοΐας
ΓονείςΑλφόνσος Ιορδάνης και Faydide d'Uzès
ΑδέλφιαΑλφόνσος της Τουλούζης
Ραϋμόνδος Ε΄ της Τουλούζης
Laurence of Toulouse
ΟικογένειαΟίκος της Τουλούζης
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φαϊντίβα, γαλλ. Faidiva (1133 - 1154) από τον Οίκο της Τουλούζης ήταν κόρη του κόμη του Ρουέργκ, της Τουλούζης & της Τρίπολης, μαργράβου της Προβηγκίας & δούκα του Ναρμπόν. Με τον γάμο της έγινε κόμισσα της Σαβοΐας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Αλφόνσου-Ιορδάνη κόμη του Ρουέργκ, της Τουλούζης, της Τρίπολης, μαργράβου της Προβηγκίας και δούκα του Ναρμπόν.

Ο πατέρας της γεννήθηκε στην Τρίπολη, κατά την Α΄ Σταυροφορία και βαπτίστηκε στον Ιορδάνη, έτσι πρόσθεσε το Ιορδάνης στο όνομά του. Διαδέχθηκε τον πατέρα του ως κόμης του Ρουέργκ και τον ετεροθαλή αδελφό του ως κόμης της Τουλούζης & μαρκήσιος της Προβηγκίας. Όμως ο Γουλιέλμος Θ΄ δούκας της Ακουιτανίας κατέλαβε τη χώρα του Αλφόνσου-Ιορδάνη με τη βοήθεια των μοναχών του Σαιν-Ζιλ. Όταν ο Αλφόνσος την ανακατέλαβε, εκτόπισε τους μοναχούς και αφορίστηκε από τον πάπα. Έζησε στην Αυλή του Αλφόνσου Ζ΄ του Λεόν & της Καστίλης και πήγε για προσκύνημα στον Άγ. Ιάκωβο της Κομποστέλα. Αν και αφορίστηκε πάλι, έλαβε μέρος μετά στη Β΄ Σταυροφορία και στην Κωνσταντινούπολη συνάντησε τον Μανουήλ Α΄ Κομνηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Έφθασε στην Άκρα, αλλά απεβίωσε στην Καισάρεια, ίσως δηλητηριασμένος από συγγενείς του Γουλιέλμου Θ΄.

Αδέλφια της Φαϊντίβας ήταν ο Ραϋμόνδος Ε΄ κόμης της Τουλούζης, ο Αλφόνσος και η Αγνή. Η Φαϊντίβα απεβίωσε 21 ετών· ο σύζυγός της έπειτα έκανε άλλους τρεις γάμους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ουμβέρτο Γ΄ κόμη της Σαβοΐας. Δεν απέκτησε τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Joël Beucher, « Faydiva de Toulouse » [archive], sur http://www.histoireeurope.fr [archive], Histoire de l'Europe et de la Méditerranée (consulté le 16 mars 2013).
  • Charles William Previté-Orton, The early history of the House of savoy (1000-1233), Cambridge, Cambridge University Press, 1912, 495 p. (ISBN 978-1578985913, lire en ligne [archive]), p. 318-319.