Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν
Γέννηση4 Φεβρουαρίου 1921
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1 Απριλίου 2012 (91 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Τόπος ταφήςΝεκροταφείο Ασιγιάν
ΣύζυγοςΠρίγκιπας Μοχάμεντ Αμπντέλ της Αιγύπτου
ΕπίγονοιΠρίγκιπας Αμπάς Χιλμί
Πριγκίπισσα Ικμπάλ Χιλμί Χανίμ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΗγεμόνας Ομέρ Φαρούκ Εφέντι
ΜητέραΡουκιγιέ Σαμπιχά Σουλτάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν (τουρκικά: Fatma Neslişah Sultan) ήταν Οθωμανή Πριγκίπισσα. Ηταν κόρη του Ηγεμόνα Ομέρ Φαρούκ Εφέντι και της πρώτης συζύγου του και ξαδέρφης του, Ρουκιγιέ Σαμπιχά Σουλτάν. Από την πλευρά του πατέρα της ήταν εγγονή του τελευταίου Οθωμανού Χαλίφη Αμπντούλ Μετζίτ Β' και της Σεχσουβάρ Καντινεφέντι. Από την πλευρά της μητέρας της ήταν εγγονή του Σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και της Εμινέ Ναζικεντά Καντινεφέντι.

Μεγάλωσε στη Νίκαια της Γαλλίας μετά το διωγμό τους στον οποίο ήταν 3 ετών, όταν η δυναστεία του Οσμάν άφησε την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανικούς κανονισμούς και νόμους.

Ζωή στην Αίγυπτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Αμπντέλ, γιο του Αμπάς Χιλμί Β' της Αιγύπτου. Έτσι ως εκ τούτου, έγινε πριγκίπισσα της Αιγύπτου. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Αμπντέλ, είχε λάβει άδεια από τη δεύτερη εξαδέλφη του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου να παντρευτεί την πριγκίπισσα Μιζετζέν, αδελφή του βασιλιά Ζογ Α΄ της Αλβανίας. Ωστόσο, ο γάμος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ο Πρίγκιπας Αμπντέλ παντρεύτηκε την Νεσλισάχ.

Όταν το αιγυπτιακό Κίνημα Ελεύθερων Αξιωματικών εκθρόνισε τον βασιλιά Φαρούκ τον Ιούλιο του 1952, επέλεξαν τον Πρίγκιπα Αμπντέλ να χρησιμεύσει ως πρόεδρος και συστάθηκε για να αναλάβει τις αρμοδιότητες του γιού του Φαρούκ, του Φουάντ Β'.

Η αντιβασιλεία του Πρίγκιπα Αμπντέλ διήρκεσε δέκα μήνες. Το αιγυπτιακό Επαναστατικό Διοικητικό Συμβούλιο κατάργησε επισήμως τη μοναρχία στις 18 Ιουνίου 1953. Το 1957, ο Αμπντέλ και η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε συνωμοσία εναντίον του Προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Και πάλι εξορισμένη, η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν απελευθερώθηκε από τη φυλακή, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας παρενέβη και ζήτησε την απελευθέρωσή της. Στην συνέχεια έζησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, και μετά επέστρεψε στην πατρίδα της, την Τουρκία.

Ο πρίγκιπας Αμπντέλ πέθανε το 1979 στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν συνέχισε να ζει με την ανύπαντρη κόρη της, Πριγκίπισσα Ικμπάλ. Κατά τη στιγμή του θανάτου της, η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν ήταν η πιο υψηλόβαθμη Οθωμανή πριγκίπισσα. Μετά το θάνατο του Ηγεμόνα Τζεμ Μπουρχανεντίν το 2008 και του Ηγεμόνα Οσμάν Ερτογρούλ το 2009, ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της Οθωμανικής Δυναστείας που είχε γεννηθεί κατά τη διάρκεια της οθωμανικής εποχής.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φατμά Νεσλισάχ Σουλτάν και ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Αμπντέλ της Αιγύπτου είχαν δύο παιδιά:

  • Πρίγκιπας Αμπάς Χιλμί
  • Πριγκίπισσα Ικμπάλ Χιλμί Αμπντούλμουνιμ Χανίμ Σουλτάν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Neslişah Sultan στο Wikimedia Commons