Φασουλοταβάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φασουλοταβάς σερβιρισμένος με μακριές καυτερές πιπεριές

Ο φασουλοταβάς είναι πιάτο που συναντάται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Παρασκευάζεται με φασόλια, κρεμμύδια, λάδι, κόκκινες ξερές πιπεριές, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, μαϊντανό και αλάτι, και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Το γεύμα ψήνεται και σερβίρεται σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος χωρίς σμάλτο. Το όνομα του πιάτου σημαίνει «φασόλια σε ταβά». Στα βουλγαρικά και σλαβομακεδονικά το πιάτο λέγεται τάβτσε γκράβτσε (Тавче-гравче), και έχει την ίδια ετυμολογία.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βασικά συστατικά στον φασουλοταβά είναι:

Εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο συχνώς χρησιμοποιούμενα συστατικά είναι τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το λάδι, οι αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, το πιπέρι, το αλάτι και ο μαϊντανός. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του φασουλοταβά, αλλά όλες ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία.

Τα φασόλια καθαρίζονται και μετά βυθίζονται σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια βράζονται, στραγγίζονται, και προσθέτονται τα κρεμμύδια και οι πιπεριές. Άλλα κρεμμύδια ψήνονται στη σχάρα με πιπέρι σε ένα τηγάνι. Όταν ξαναβράσουν τα φασόλια, προσθέτονται στο πήλινο σκεύος και ανακατεύονται με τα ψητά κρεμμύδια. Το πιάτο, κλειστό με πώμα, τοποθετείται στο φούρνο. Το μαγείρεμα δεν πρέπει να ξεραίνει τα φασόλια.

Ο φασουλοταβάς σερβίρεται συνήθως με κρέας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]