Φαρνάκης Α΄ της Φρυγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φαρνάκης Α΄ της Φρυγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΑρτάβαζος Α΄ της Φρυγίας
ΓονείςΑρσάμης της Περσίας
ΑδέλφιαΥστάσπης της Περσίας
Δαρείος Γ΄ της Περσίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αχαιμενιδών

Ο Φαρνάκης Α΄ , Ελαμιτικά: Parnaka (π. 565-497 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών ήταν αξιωματούχος τού Δαρείου Α΄ στο ανάκτορο της Περσέπολης και μετά σατράπης της Φρυγίας. Είναι ο ιδρυτής τού κλάδου των Φαρνακιδών.

Μάλλον εικόνα τού Φαρνάκη Α΄ ως υπευθύνου τού ανακτόρου, σε χειρονομία προσκύνησης τού Δαρείου Α΄. Κεντρικό ανάγλυφο από τα Απάδανα της Περσέπολης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αρσάμη πρίγκιπα και ίσως βασιλιά (για σύντομο διάστημα) της Περσίας. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Υστάσπης, που είχε γιο τον Δαρείο Α΄.

Σύμφωνα με τις πινακίδες των διοικητικών αρχείων της Περσέπολης, ήταν ο κύριος επί των οικονομικών υποθέσεων αξιωματούχος τού ανιψιού του Δαρείου Α΄ το διάστημα 506-497 π.Χ. Έγινε υπεύθυνος τού ανακτόρου και έφερε την θεσπισμένη για τη θέση του ράβδο, ίσως από πολύτιμο μέταλλο. Μάλλον εμφανίζεται σε μερικά ανάγλυφα της Περσέπολης.

Στη Φρυγία παρά τον Ελλήσποντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρνάκης Α΄ είχε κάποια σχέση με τη Φρυγία, περιοχή βορειοδυτικά της Μ. Ασίας, καθώς ο Αριστοτέλης αναφέρει, ότι εισήγαγε ημιόνους στην περιοχή.

Το 477 π.Χ. ο Ξέρξης Α΄ της Περσίας όρισε σατράπη της Φρυγίας τον γιο του Αρτάβαζο Α΄. Οι απόγονοί του αποτελούν τη δυναστεία των Φαρνακιδών και κυβέρνησαν τη Φρυγία κατά τον 4ο αι., ώσπου τους εξεδίωξε ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Delphi Complete Works of Aristotle (Illustrated). Delphi Classics. 2013. p. 1408. ISBN 9781909496286.
  • Briant, Pierre (2002). From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire. Eisenbrauns. p. 339. ISBN 9781575061207.