Φίλιππος Εμμανουήλ της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος-Εμμανουήλ
δούκας του Μερκέρ
Περίοδος1577 - 1602
ΠροκάτοχοςΝικόλαος
ΔιάδοχοςΦραγκίσκη
Γέννηση9 Σεπτεμβρίου 1558 (1558-09-09)
Νομενύ, ΒΑ Γαλλία
Θάνατος19 Φεβρουαρίου 1602 (43 ετών)
Νυρεμβέργη, Βαυαρία
ΣύζυγοςΜαρία του Λουξεμβούργου
ΕπίγονοιΦραγκίσκη
ΟίκοςΛωρραίνης-Μερκέρ
ΠατέραςΝικόλαος
ΜητέραΙωάννα της Σαβοΐας-Νεμούρ
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος-Εμμανουήλ, γαλλ. Philipp Emmanuel, (9 Σεπτεμβρίου 1558 - 19 Φεβρουαρίου 1602) από τον Οίκο της Λωρραίνης ήταν δούκας του Μερκέρ (Mercœur) το διάστημα 1577-1602. Ήταν στρατιωτικός και εξέχουσα φυσιογνωμία της Καθολικής Μερίδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος από τους γιους του Νικολάου δούκα του Μερκέρ και της 2ης συζύγου του Ιωάννας της Σαβοΐας, κόρης του Φιλίππου δούκα του Νεμούρ. Το 1577 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ως δούκας του Μερκέρ.

Ο πατέρας του από τον 1ο του γάμο είχε κόρη τη Λουίζα, που το 1575 παντρεύτηκε τον Ερρίκο Γ΄ της Γαλλίας, τελευταίο των Βαλουά. Το 1582 τοποθετήθηκε κυβερνήτης της Βρετάνης από τον Ερρίκο Γ΄. Το 1588 ανέλαβε την αρχηγία της Καθολικής Μερίδας της Βρετάνης και ανακηρύχθηκε προστάτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της επαρχίας αυτής.

H σύζυγός του Μαρία ήταν απόγονος της Ιωάννας των Ντρέ.[1] To 1341 είχε αποβιώσει ο δούκας της Βρετάνης και για τη διαδοχή διαπληκτίστηκαν η ανιψιά του Ιωάννα και ο ανιψιός του Ιωάννης Δ΄ της Βρετάνης. Ο δεύτερος πήρε το δουκάτο, αλλά η Ιωάννα και οι απόγονοί της το διεκδικούσαν. Ο Φίλιππος-Εμμανουήλ επικαλούμενος το δικαίωμα αυτό της συζύγου του, προσπάθησε να γίνει ανεξάρτητος στην επαρχία αυτή: οργάνωσε Κυβέρνηση στη Νάντη και αποκαλούσε τον γιο του δούκα της Βρετάνης.

Συμμάχησε με την Ισπανία και συνέχισε να πιέζει για την ανεξαρτησία του, ακόμη και όταν έγινε βασιλιάς ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας. Ο νέος ηγεμόνας έστειλε εναντίον του στρατό υπό τον Ερρίκο των Βουρβόνων δούκα του Μονπανσιέ, αλλά με τη συνδρομή των Ισπανών νίκησε ο Φίλιππος-Εμμανουήλ στη μάχη του Κραν το 1592. Τότε ο Ερρίκος Δ΄, με τη βοήθεια Αγγλικού στρατού, εκστράτευσε προσωπικά εναντίον του και έλαβε την υποτέλειά του στο Άνγκερς το 1598. Ο βασιλιάς πάντρεψε τον νόθο γιο του Καίσαρα δούκα του Βαντόμ με τη Φραγκίσκη, κόρη του δούκα του Μερκέρ, ο οποίος εξασφάλισε τον έλεγχο της Βρετάνης.

Έπειτα ο Φίλιππος-Εμμανουήλ μετέβη στην Ουγγαρία, όπου προσχώρησε στην υπηρεσία του Ροδόλφου Β΄ των Αψβούργων· πολέμησε εναντίον των Τούρκων και το 1601 κατέλαβε το Σεκεσφεχερβάρ. Απεβίωσε το επόμενο έτος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1579 στο Παρίσι νυμφεύτηκε τη Μαρία του Λουξεμβούργου, κόρη του Σεβαστιανού δούκα του Παντιέβρ και είχε τέκνα:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιωάννα των Ντρέ > Ιωάννης Γ΄ των Μπλουά, κόμης του Παντιέβρ > Κάρολος των Μπλουά > Νικόλ των Μπλουά, κόμισσα του Παντιέβρ > Ιωάννης ΣΤ΄ ντε Μπρος, κόμης του Παντιέβρ > Ρενέ ντε Μπρος, κόμης του Παντιέβρ > Καρλόττα ντε Μπρος > Σεβαστιανός του Λουξεμβούργου, κόμης του Παντιέβρ > Μαρία του Λουξεμβούργου, κόμισσα του Παντιέβρ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "article name needed". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
  • St François de Sales. Oraison funèbre de Philippe-Emmanuel de Lorraine, duc de Mercœur et de Penthièvre. Introduction de Pierre-Olivier Combelles. Editions Saint-Rémi (Cadillac), 2006.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippe Emmanuel, Duke of Mercœur της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).