Υπουργείο Εσωτερικών (Ιράκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπουργείο Εσωτερικών
وزارة الداخلية
Γενικές πληροφορίες
ΔικαιοδοσίαΔημοκρατία του Ιράκ
ΈδραΒαγδάτη
Ιστότοποςwww.moi.gov.iq

Το Υπουργείο Εσωτερικών (αραβικά: وزارة الداخلية) είναι το κυβερνητικό όργανο που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της αστυνόμευσης και του ελέγχου των συνόρων στο Ιράκ.[1] Το υπουργείο περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς, όπως την Ιρακινή Αστυνομία, την Περιπολία Αυτοκινητοδρόμων, το Τμήμα Κυκλοφορίας, τη Μονάδα Αντίδρασης Έκτακτης Ανάγκης, τη Μονάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και το Τμήμα Διασυνοριακής Αστυνόμευσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, το υπουργείο εκτελούσε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του Ιράκ απαλλαγμένου από τους εχθρούς του Χουσεΐν και άλλων που κρίθηκαν «ανεπιθύμητοι».[1] Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις συνασπισμού βρήκαν και συνέλαβαν τον Χουσεΐν στον πόλεμο του Ιράκ, δεν καταργήθηκε, σε αντίθεση με το Υπουργείο Άμυνας και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η Συνδυασμένη Διακλαδική Δύναμη Κρούσης 7 σχεδίαζε να παραδώσει το συντομότερο δυνατό τα καθήκοντα αστυνόμευσης και εσωτερικής ασφάλειας.[1] Αντ' αυτού, το υπουργείο απλώς αναδιαρθρώθηκε.[1] Μετά το πέρασμα του νόμου για τη μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Προστασίας Εγκαταστάσεων, το υπουργείο απορρόφησε το προσωπικό της υπηρεσίας που είχε προηγουμένως τοποθετηθεί σε άλλα υπουργεία.[2] Το υπουργείο απασχολούσε περίπου 380.430 υπαλλήλους και το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 3,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό του 2008, δηλαδή αύξηση κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Rathmell, Andrew (2005). Developing Iraq's security sector: the coalition provisional authority's experience. Rand Corporation. σελίδες 42–45. ISBN 0-8330-3823-0. 
  2. “Measuring Stability and Security in Iraq,” March 2008 Report to Congress in accordance with the Department of Defense Appropriations Act 2008 (Section 9010, Public Law 109-289).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]