Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κράτη-μέλη

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (αγγλικά:Black Sea Trade and Development Bank, BSTDB) ή Παρευξείνια Τράπεζα, είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί τις έντεκα χώρες ιδρυτικές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, έναν περιφερειακό οικονομικό οργανισμό. Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, εγγυήσεις και κεφάλαια για αναπτυξιακά έργα και εμπορικές συναλλαγές. Υποστηρίζει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις στις χώρες μέλη και δεν συνδέει με τη χρηματοδότησή του πολιτικούς οφέλη.[1] Προεδρεύων του ΔΣ διατελεί ο Ντιμίτρι Πάνκιν από τον Ιούλιο του 2018. Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Οι στόχοι της τράπεζας περιλαμβάνουν την προώθηση των περιφερειακών εμπορικών δεσμών, τα σχέδια χωρών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης στις χώρες-μέλη, διασφαλίζοντας ότι κάθε επιχείρηση είναι οικονομικά υγιής.[2] Η τράπεζα έχει εγκεκριμένο κεφάλαιο 3.45 δισ. Ευρώ.[3]

Διέπεται από τη Συμφωνία για την ίδρυση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, συνθήκη εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη. Η συμφωνία ετέθη σε ισχύ στις 24 Ιανουαρίου 1997.[4] Η τράπεζα ξεκίνησε τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες τον Ιούνιο του 1999.

Η Moody's Investors Service αξιολογεί την Παρευξείνια Τράπεζα με "A2" μακροπρόθεσμα με σταθερές προοπτικές και η Standard & Poor's την αξιολογεί με "A-" με σταθερές προοπτικές.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. «MedAgri Member: Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB)». www.eastagri.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021. 
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012. 
  4. http://www.bstdb.gr/keyfacts.htm
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021.