Το δείπνο του Βαλτάσαρ (Ρέμπραντ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το δείπνο του Βαλτάσαρ
ΟνομασίαΤο δείπνο του Βαλτάσαρ
ΔημιουργόςQ5598
Έτος δημιουργίαςπερ. 1635
ΕίδοςΛάδι σε καμβά
Ύψος167,6 εκ.
Πλάτος209,2 εκ.
ΠόληΛονδίνο
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το δείπνο του Βαλτάσαρ (επίσης Γιορτή του Βαλτάσαρ ή Συμπόσιο του Βαλτάσαρ) είναι πίνακας ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1635 από τον Ρέμπραντ και σήμερα εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου. Αντλώντας έμπνευση από την Παλαιά Διαθήκη και την αφήγηση στο βιβλίο του Δανιήλ (8: 1-28), ο Ρέμπραντ προσπάθησε με αυτό το έργο να καθιερωθεί ως μπαρόκ ζωγράφος ιστορικών θεμάτων[1].

Ο πίνακας αναπαριστά το δείπνο που παρέθεσε ο πρίγκηπας της Βαβυλώνας Βαλτάσαρ. Για τις ανάγκες του δείπνου, ο Βαλτάσαρ βεβήλωσε τα ιερά σκεύη που είχε εξασφαλίσει ως λάφυρα ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ Β΄ από το ναό του Σολομώντα. Ενώ οι καλεσμένοι διασκέδαζαν, ένα ανθρώπινο χέρι έγραψε στον τοίχο τις ακατανόητες λέξεις «Μανή, θεκέλ, φάρες», τις οποίες ερμήνευσε τελικά ο προφήτης Δανιήλ, σύμφωνα με τον οποίο σήμαιναν: «ο θεός μέτρησε τις μέρες της βασιλείας σου, ζυγίστηκες και βρέθηκες ελλιπής, το βασίλειό σου διαιρέθηκε και δόθηκε στους Μήδους και τους Πέρσες». Την ίδια νύχτα, ο Βαλτάσαρ δολοφονήθηκε και βασιλιάς έγινε ο Δαρείος.[2]

Την περίοδο κατά την οποία φιλοτέχνησε τον πίνακα, ο Ρέμπραντ ζούσε στην εβραϊκή συνοικία του Άμστερνταμ. Για την εβραϊκή επιγραφή στον τοίχο ζήτησε τη βοήθεια του ραβίνου φίλου του Μενασέ μπεν Ισραέλ, ωστόσο αντέγραψε λανθασμένα έναν από τους χαρακτήρες[3], τους οποίους τοποθέτησε σε στήλες και όχι με φορά από δεξιά προς αριστερά[1][4].

Τόσο τα υλικά όσο και η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Ρέμπραντ για το Δείπνο του Βαλτάσαρ ξεχωρίζουν τον πίνακα από τα υπόλοιπα έργα του[5]. Ειδικότερα, η πλούσια χρωματική παλέτα που χαρακτηρίζει το έργο διακρίνεται για τη χρήση χρωστικών όπως το βερμίλιο, η ώχρα και ο αζουρίτης.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου». Nationalgallery.org.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. «Δανιήλ 5:1-8». Bible Gateway. Bible Gateway. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2016. 
  3. Littman, R. (1993). «An error in the Menetekel inscription in Rembrandt's "Belshazzar's Feast"». Oud Holland 107: 296–7.  Συγκεκριμένα, στην αριστερή στήλη ο τελευταίος χαρακτήρας είναι το γράμμα ζαγίν (ז) αντί του τελικού νουν (ן).
  4. Hausherr, R. (1963). «Zur Menetekel-Inschrift auf Rembrandts Belsazarbild». Oud Holland 78: 142–9. 
  5. Bomford, David· και άλλοι. (2006). Art in the Making: Rembrandt. London: National Gallery. σελίδες 110–117. ISBN 1-85709-356-9. 
  6. «Rembrandt, Belshazzar's Feast, Pigment analysis». Colourlex. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]