Το Φως του Αυγερινού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Φως του Αυγερινού
Το εισαγωγικό σήμα της σειράς
ΕίδοςΔραματική σειρά
ΔημιουργοίΑλέξης Πάρνης
ΣκηνοθεσίαΕρρίκος Ανδρέου
ΠρωταγωνιστέςΚοραλία Καράντη,
Αλμπέρτο Εσκενάζυ,
Άγγελος Αντωνόπουλος,
Τζένη Ρουσσέα
Μουσική τίτλωνΣύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου
ΧώραΕλλάδα
Αριθμός επεισοδίων20
Παραγωγή
ΠαραγωγήΤηλέκ
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΡΤ
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΠροβολήΤρίτη 9 Δεκεμβρίου 1980–
Τρίτη 21 Απριλίου 1981

Το Φως του Αυγερινού ήταν εβδομαδιαία δραματική σειρά ελληνικής παραγωγής, από τις πρώτες έγχρωμες στην Ελληνική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ την σεζόν 1980-1981,[1] σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και κοινωνική απήχηση. Σήμερα, στο Αρχείο της ΕΡΤ διασώζεται μόνο το εναρκτήριο επεισόδιο.[2]

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό επεισόδιο προβλήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1980. Μάλιστα έντεκα εβδομάδες μετά, η προβολή του 12-ου επεισοδίου συνέπεσε με την εκδήλωση του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, ώρα 22:50. Σε όλη τη διάρκειά της, προβαλλόταν ημέρα Τρίτη, ενώ το 20-ό και τελευταίο επεισόδιο μεταδόθηκε την Μεγάλη Τρίτη 21 Απριλίου 1981.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της σειράς υπέγραφε ο Αλέξης Πάρνης και είχε βασιστεί σε μια παλαιότερη δική του νουβέλα, την οποία και διασκεύασε για λογαριασμό της τηλεόρασης. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ερρίκος Ανδρέου, τη μουσική υπέγραφε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και τη σκηνογραφία ο Τάσος Ζωγράφος. Τους ρόλους ερμήνευαν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Κοραλία Καράντη, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζένη Ρουσσέα, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Νέζος, Βασίλης Κολοβός, Ειρήνη Κουμαριανού, Τρύφων Παπουτσής, Σοφία Κακαρελίδου, Χρήστος Μωραίτης κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το φως του Αυγερινού
  2. «Αρχείο ΕΡΤ: «ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]