Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογότυπο Τούρκικης Διαστημικής Υπηρεσίας

Η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Τουρκικά: Türkiye Uzay Ajansı, συντ.TUA) είναι μια κυβερνητική υπηρεσία για την εθνική αεροδιαστημική έρευνα στην Τουρκία. Θεσπίστηκε επίσημα με προεδρικό διάταγμα στις 13 Δεκεμβρίου 2018.[1][2]

Η υπηρεσία έχει έδρα την Άγκυρα,[3] και υπάγεται στο Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Με την ίδρυση της TUA, το Τμήμα Αεροπορίας και Διαστημικών Τεχνολογιών στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών καταργήθηκε. Η TUA προετοιμάζει στρατηγικά σχέδια που περιλαμβάνουν μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, βασικές αρχές και προσεγγίσεις, στόχους και προτεραιότητες, μέτρα απόδοσης, μεθόδους που πρέπει να ακολουθούνται και κατανομή πόρων για την επιστήμη και τις τεχνολογίες της αεροδιαστημικής.[4]

Η TUA συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Έρευνας Διαστημικών Τεχνολογιών TÜBİTAK και διοικείται από εκτελεστικό συμβούλιο επτά μελών. με την θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξαιρουμένου του προέδρου, να είναι τρία έτη.[5][4]

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκαταρκτικοί δέκα στόχοι:[6] Οι στόχοι που έχουν μπει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Το 2023 (με την συμπλήρωση της εκατονταετίας της Δημοκρατίας) η Τουρκία θα κάνει μια αποστολή στο φεγγάρι.
  • Θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία για δορυφορική παραγωγή.
  • Θα δημιουργηθεί ένα διαστημικό αεροδρόμιο στη χώρα και πιθανώς ένα στη Σομαλία. [7][8]
  • Η ικανότητα παρουσίας στο διάστημα θα αυξηθεί με την έρευνα των διαστημικών καιρικών συνθηκών και της μετεωρολογίας.
  • Οι μετεωρίτες, οι πλανήτες και πολλά άλλα ακόμη στο διάστημα θα παρακολουθούνται από τη Γη.
  • Η διαστημική βιομηχανία θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες μελέτες.
  • Θα δημιουργηθεί μια ζώνη ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών.
  • Η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση επικεντρώνεται στο διάστημα και την αεροπορία.
  • Ένας Τούρκος αστροναύτης θα σταλεί στο διάστημα.

Καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του οργανισμού είναι:[9]

  • Να προετοιμάσει και να εφαρμόσει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τις πολιτικές που καθορίζει ο πρόεδρος της χώρας.
  • Να υπάρξει η προετοιμασία στρατηγικών σχεδίων που να περιλαμβάνουν μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, βασικές αρχές και προσεγγίσεις, στόχους και προτεραιότητες, κριτήρια απόδοσης, μεθόδους επίτευξης αυτών και κατανομή πόρων για την επιστήμη και τις τεχνολογίες του διαστήματος και της αεροπορίας.
  • Η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αεροδιαστημικής και αεροπορικής βιομηχανίας, η επέκταση της χρήσης διαστημικών και αεροπορικών τεχνολογιών σύμφωνα με την ευημερία της κοινωνίας και των εθνικών συμφερόντων, η ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών υποδομών και ανθρώπινων πόρων στον τομέα των διαστημικών και αεροπορικών τεχνολογιών, η αύξηση της ικανότητας και των δυνατοτήτων, η απόκτηση εγκαταστάσεων και τεχνολογιών που θα παρέχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα.
  • Να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη εργασία έτσι ώστε άλλοι τομείς της εθνικής βιομηχανίας να μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις γνώσεις στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας του διαστήματος και της αεροπορίας.
  • Να υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των δικαιωμάτων βάσει της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά τα διαστημικά σκάφη και τα διαστημικά συστήματα, εκτός από τις δραστηριότητες κατανομής και συντονισμού φάσματος και τροχιάς που πραγματοποιούνται εντός του εθνικού πεδίου και εντός της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και των καθηκόντων που εκτελούνται από τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Αρχές Επικοινωνίων, και τη διαχείριση και άσκηση αυτών των δικαιωμάτων.
  • Ο καθορισμός των διαδικασιών και των αρχών σχετικά με αυτά τα δικαιώματα και για την εκπλήρωση των απαιτήσεων των εθνικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με αυτά τα δικαιώματα, καθώς και η υπογραφή σύμβασης: Α) για τη λειτουργία διαστημικών επίγειων σταθμών, Β) για τη διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ διαστημικών σταθμών εδάφους, Γ) για τον συντονισμό με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για την προστασία και προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας στο διάστημα.
  • Η Διεξαγωγή ή ο συντονισμός επιχειρήσεων για ανθρώπινη ή μη επανδρωμένη πρόσβαση στο διάστημα και εξερεύνηση του διαστήματος με εμπορικούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς-αναπτυξιακούς σκοπούς.
  • Να πραγματοποιούν σχέδια, έργα και μελέτες προκειμένου να διασφαλιστεί ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η ολοκλήρωση και οι απαραίτητες δοκιμές όλων των ειδών προϊόντων, τεχνολογιών, συστημάτων, εγκαταστάσεων, εργαλείων και εξοπλισμού που σχετίζονται με το διάστημα και την αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, των οχημάτων και των συστημάτων εκτόξευσης, αεροσκάφη, προσομοιωτές και διαστημικές πλατφόρμες.
  • Να οργανώνει και να παρακολουθεί κάθε είδους δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάλυσης, παραγωγής, δοκιμής, λειτουργίας και ολοκλήρωσης στον τομέα των διαστημικών και αεροπορικών οχημάτων και των διαστημικών συστημάτων εδάφους και να εξουσιοδοτεί και να εκτελεί τις διαδικασίες όταν είναι απαραίτητο.
  • Να υποστηρίξει μελέτες που σχετίζονται με την αστρονομία και τις διαστημικές επιστήμες και να συντονίσει τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, να υποστηρίξει μελέτες για την ανάπτυξη τεχνολογιών συστημάτων παρατήρησης και μέτρησης και να αναπτύξει διεθνή συνεργασία.
  • Να εργαστεί σε θέματα χρηματοδότησης, δικαίου, διαχείρισης, διοίκησης επιχειρήσεων, μάρκετινγκ και παρόμοιων θεμάτων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και διάδοση εφαρμογών που σχετίζονται με την επιστήμη και τις τεχνολογίες του διαστήματος και της αεροπορίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Turkey launches national space program». Hürriyet Daily News. 13 December 2018. http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-launches-national-space-program-139681. Ανακτήθηκε στις 16 January 2019. 
  2. «Turkey formally establishes its national Space Agency». Daily Sabah. 13 December 2018. https://www.dailysabah.com/defense/2018/12/13/turkey-formally-establishes-its-national-space-agency. Ανακτήθηκε στις 16 January 2019. 
  3. «Türkiye Uzay Ajansı'nın merkezi Ankara'da olacak» (στα tr). Haber 7. 19 January 2019. http://www.haber7.com/uzay/haber/2810161-turkiye-uzay-ajansinin-merkezi-ankarada-olacak/?detay=2. Ανακτήθηκε στις 9 February 2019. 
  4. 4,0 4,1 «Türkiye Uzay Ajansı resmen kuruldu! Peki Türkiye Uzay Ajansı nedir, nasıl çalışacak?» (στα tr). Habertürk. 13 December 2018. https://www.haberturk.com/turkiye-uzay-ajansi-resmen-kuruldu-peki-turkiye-uzay-ajansi-nedir-nasil-calisacak-2258926-teknoloji#. Ανακτήθηκε στις 19 January 2019. 
  5. «Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi» (στα tr). T.C. Resmi Gazete. 12 December 2018. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181213-1.pdf. Ανακτήθηκε στις 16 January 2019. 
  6. «Uzay Ajansı: Ne zaman kuruldu, görevi ve hedefleri neler, yönetim kurulunda kimler var?» (στα Turkish). BBC News. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  7. «Tweet:The government of Turkey plans to build a rocket launch site in Somalia». Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021 – μέσω Twitter. 
  8. Space in Africa. «Turkey to Build a Rocket Launch Site in Somalia to Support its USD 1 billion Moon Mission». Africanews.space. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2021. 
  9. «duties TUA» (PDF).