Τζόζεφ Τζέιμς ΝτεΆντζελο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόζεφ Τζέιμς ΝτεΆντζελο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Νοεμβρίου 1945[1]
Μπαθ
ΚατοικίαΣάιτρους Χάιτς (έως 2018)
ΠαρατσούκλιGolden State Killer, Visalia Ransacker, East Area Rapist, Original Night Stalker και Diamond Knot Killer
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος1,78 m (πιθανώς προσεγγιστική τιμή) Edit this on Wikidata
Βάρος77 kg (πιθανώς προσεγγιστική τιμή) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΛύκειο Φόλσομ[3]
Κολέγιο Σιέρρα
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο
Κολλέγιο της Σεκιάς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
κατά συρροήν δολοφόνος
κλέφτης
μηχανικός
αξιωματικός Αστυνομικού Σώματος (1973–1979)
μηχανικός αυτοκινήτων
ΕργοδότηςΑστυνομικό τμήμα της Άμπουρν (1976–1979)
Save Mart Supermarkets (1990–2017)
Περίοδος ακμής1974 - 1986
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςδολοφονία
κλοπή καταστήματος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΠολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμος του Βιετνάμ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Υπηρεσίας Εθνικής Αμύνης
Vietnam Service Medal
Vietnam Campaign Medal
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόζεφ Τζέιμς ΝτεΆντζελο (αγγλικά: Joseph James DeAngelo, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1945) είναι Αμερικανός κατά συρροήν δολοφόνος, βιαστής, παιδεραστής και ληστής που διέπραξε τουλάχιστον 5 φόνους, 50 βιασμούς και 120 ληστείες στην Καλιφόρνια από το 1973 έως το 1986. Ο ΝτεΆντζελο ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον τρεις ακολουθίες εγκλημάτων σε διαφορετικά μέρη της πολιτείας με τα μέσα να δίνουν διαφορετικά ονόματα στους πιθανούς δράστες, προτού γίνει φανερό ότι όλες είχαν διαπραχθεί από τον ίδιο άνθρωπο. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν αυτή στην Σάντα Μπάρμπαρα και στο Λος Άντζελες. Ο Τύπος τον χαρακτήριζε Night Stalker και αργότερα Original Night Stalker, επειδή έτσι χαρακτηρίστηκε και ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ. Ο ΝτεΆντζελο συνελήφθη το 2018 μετά από σχεδόν 40 χρόνια από την περίοδο δράσης του.

Πρώιμη ζωή και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόζεφ Τζέιμς ΝτεΆντζελο γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1945 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός στον Αμερικάνικου Στρατού και ο ίδιος έχει δύο νεότερες αδερφές και έναν νεότερο αδερφό. Ο ΝτεΆντζελο φέρεται να είχε σχετικά καλή παιδική ηλικία, ενώ ήταν καλός μαθητής. Σε αντίθεση με αυτά, μια από τις αδερφές του ΝτεΆντζελο δήλωσε ότι ο πατέρας τους κακοποιούσε τον ΝτεΆντζελο στην εφηβεία.

Ο ΝτεΆντζελο μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και μορφώθηκε σε δημόσια σχολεία. Ο ΝτεΆντζελο υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 1964 και κατά την διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Επίσης, φοίτησε στο Κολέγιο Σιέρρα και αποφοίτησε από αυτό με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες. Φοίτησε και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο, αποφοιτώντας με πτυχίο στην ποινική δικαιοσύνη.

Ο ΝτεΆντζελο άσκησε το επάγγελμα του αστυνομικού από τον Μάιο του 1973 μέχρι τον Αύγουστο του 1976 με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1979, ο ΝτεΆντζελο συνελήφθη για κλοπή καταστήματος και αργότερα απολύθηκε.

Ήταν νυμφευμένος με την νομικό Σάρον Μέρι Χεντλ και είχε επιδείξει παραβατική συμπεριφορά αρκετές φορές. Είχε απειλήσει μια πρώην κοπέλα του με πιστόλι και την είχε εκβιάσει να τον παντρευτει, ενώ είχε παρενοχλήσει τον αρχηγό της αστυνομίας και άλλους αστυνομικούς στην δουλειά του.

Εγκλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το DNA του ΝτεΆντζελο συνδέθηκε με οκτώ φόνους στις περιοχές Γκόλετα, Βεντούρα και Ίρβιν. Δύο ακόμη φόνοι στην Γκόλετα συνδέθηκαν με τους άλλους οκτώ, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί παρόμοιες μέθοδοι. Δύο άλλοι φόνοι στην περιοχή Ράντσο Κορντόβα και στην Βισάλια διαπράχθηκαν επίσης από τον ΝτεΆντζελο. Είναι επίσης υπεύθυνος για πάνω από πενήντα βιασμούς στο Σακραμέντο, στην Βισάλια και αλλού.

Βισάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκίτσο του Visalia Ransacker

Ο ΝτεΆντζελο διέπραξε ληστείες, απαγωγές και κακοποιήσεις στην περιοχή της Βισάλια, όπου ήταν γνωστός ως Visalia Ransacker. Αρκετοί αστυνομικοί πίστευαν προ πολλού ότι ο East Area Rapist είχε μετακομίσει στην περιοχή των εγκλημάτων από την Βισάλια. Ο ΝτεΆντζελο μπορεί να είναι υπεύθυνος και για άλλα εγκλήματα στην περιοχή, οπως για όσα αποδίδονται στον Cordova Cat Burglar.

Ο ΝτεΆντζελο ξεκίνησε να βιάσει τα θύματα των ληστειών και σκότωσε το τελευταίο θύμα, τον καθηγητή πανεπιστημίου Κλοντ Σμελίνγκ.

Σακραμέντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρία σκίτσα του δολοφόνου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνες του FBI τον Ιούνιο του 2016

Ο ΝτεΆντζελο μετακόμισε στο Σακραμέντο και δραστηριοποιήθηκε εκεί ως ο East Area Rapist. Αρχικά, λήστευε μονοκατοικίες γυναικών και διέπραττε βιασμούς σε ελάχιστα κατοικημένα προάστια του Σακραμέντο, αλλά αργότερα ξεκίνησε να επιτίθεται σε οικογένειες και ζευγάρια, βιάζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια της οικογένειας. Κάποια από τα θύματα του είχαν δεί το πρόσωπο του, αλλά αυτός πάντα ξέφευγε, εξαπολύοντας πείρα στα θύματα.

Ο ΝτεΆντζελο επιθεωρούσε εκτενώς τα μελλοντικά του θύματα και τα τηλεφωνούσε, απειλώντας τα. Έμπαινε επίσης στα σπίτια τους ώρες πριν την προγραμματισμένη επίθεση, επειδή ήθελε να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Έμπαινε αιφνίδια στα σπίτια των θυμάτων και τους απειλούσε με όπλο. Στην συνέχεια, ο ΝτεΆντζελο βίαζε την γυναίκα και την ανάγκαζε να συμμετέχει σε όργια μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Κατά την διάρκεια του βιασμού, ανάγκαζε τον άντρα να παρακολουθεί την κακοποίηση της συντρόφου του.

Νότια Καλιφόρνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Sketches of two young men, one with a mustache
Σκίτσα υπόπτων στους φόνους

Ο ΝτεΆντζελο μετακόμισε στην Νότια Καλιφόρνια και άρχισε να σκοτώνει τα θύματα του. Αρχικά, οι επιθέσεις συνέβαιναν κυρίως στην Σάντα Μπάρμπαρα, αλλά μετά καθιερώθηκαν σε όλη την γύρω περιοχή και ακόμα στο Λος Άντζελες. Μόνο το ζευγάρι της πρώτης εξ αυτών των επιθέσεων επέζησε. Τα υπόλοιπα θύματα δολοφονήθηκαν με όπλο η με άλλους χειρότερους τρόπους. Ο Τύπος έδωσε σε αυτήν την περσόνα του ΝτεΆντζελο το όνομα Night Stalker και αργότερα Original Night Stalker, διότι έτσι είχε ονομαστεί και ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ. Οι επιθέσεις κράτησαν μέχρι το 1981 (μοναδική εξαίρεση η επίθεση του '86).

Η συγκεκριμένη θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική περσόνα του δολοφόνου.

Κεντρική Καλιφόρνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες δολοφονίες στην Κεντρική Καλιφόρνια διαπράχθηκαν επίσης από τον ΝτεΆντζελο, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών στο Σακραμέντο και στην Γκόλετα.

Έρευνες, δική και φυλάκιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια έρευνας πολλών δεκαετιών, πολλοί ύποπτοι βρέθηκαν αθώοι, ενώ διάφορα τεστ DNA έδειξαν ότι οι East Area Rapist και Original Night Stalker ήταν το ίδιο άτομο και άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος EARONS για τον θύτη. Η διάσημη συγγραφέας Μισέλ ΜακΝάμαρα επινόησε τον όρο Golden State Killer για τον δολοφόνο.

Τον Ιούνιο του 2016, το FBI συγκάλεσε συνέδριο και ανακοίνωσε ότι ξανάνοιγε την υπόθεση του δολοφόνου. Στις 24 Απριλίου του 2018, ο ΝτεΆντζελο κατηγορήθηκε για διάφορους φόνους, λόγω δειγμάτων DNA. Ήταν η πρώτη φορά, την οποία τα εγκλήματα του Visalia Ransacker συνδέθηκαν με άλλα εγκλήματα σε διαφορετικές τοποθεσίες και χρονικές περιόδους. Λόγω διαφόρων νόμων, ο ΝτεΆντζελο δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για βιασμούς την δεκαετία του '70, αλλά κατάφεραν να τον κατηγορήσουν για απαγωγές και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Στις 29 Ιουνίου του 2020, ο ΝτεΆντζελο δήλωσε ένοχος σε πολλαπλές κατηγορίες φόνων και απαγωγών. Έτσι, ο ΝτεΆντζελο γλίτωσε την θανατική ποινή. Δήλωσε ότι διέπραξε πολλούς φόνους και βιασμούς, ενώ ζήτησε και συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Το 2021, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 pantheon.world/profile/person/Golden_State_Killer.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0273053. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. αστυνομικός δήλωσε ένοχος για 13 δολοφονίες και για δεκάδες βιασμούς και κακοποιήσεις ακόμη και ανηλίκων![νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]