Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Αυγούστου 1976
Πίτσμπεργκ
ΠαρατσούκλιJ. R.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ρωσία
Ύψος185 cm Edit this on Wikidata
Βάρος185 lb Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μπάκνελ[2]
Linsly School[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλαθοσφαιριστής[4]
Περίοδος ακμής1998 - 2011
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Φιλίας

Ο Τζον Ρόμπερτ «Τζέι Αρ» Χόλντεν (αγγλικά: Jon Robert "JR" Holden, ρωσικά: Джон Ро́берт Хо́лден‎‎) (10 Αυγούστου 1976) είναι Αμερικανός-Ρώσος πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως πόιντ γκαρντ/σούτινγκ γκαρντ. Επί του παρόντος είναι ο Διευθυντής του Προσωπικού Παικτών των Μπρούκλιν Νετς του ΝΒΑ.

Ως μέλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Χόλντεν κέρδισε δύο τίτλους EuroLeague, το 2006 και το 2008. Επιπλέον, έφτασε σε οκτώ συνεχόμενα Final Four της EuroLeague, ένα ρεκόρ που μοιράζεται με τον πρώην συμπαίκτη του στη ΤΣΣΚΑ, Θοδωρή Παπαλουκά. Η συνέπεια του στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ του κέρδισε μια θέση στην Ομάδα της Δεκαετίας 2001-10 της Ευρωλίγκα ανδρών.

Ήταν επίσης μέλος της εθνικής Ρωσίας, την οποία βοήθησε στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2007, το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ρωσίας στη διοργάνωση.

Κολεγιακή σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το λύκειο, ο Χόλντεν έπαιξε κολεγιακή καλαθοσφαίριση στην NCAA Division I με τους Μπάκνελ Μπάισον, από το 1994 έως το 1998.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή του από τον Πανεπιστήμιο Μπάκνελ, ο Χόλντεν έλαβε μια πρόσκληση από την λετονική ΑΣΚ Μπροτσένι, με έδρα τη Ρίγα, προσφέροντάς του 3.000 $ καθαρό εισόδημα το μήνα για να συμμετάσχει στην ομάδα. Αποδέχθηκε την προσφορά και ξεκίνησε μια μακρά και πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ευρωπαϊκή καλαθοσφαίριση.

Στη συνέχεια, ο Χόλντεν έπαιξε στις Telindus Oostende (1999–01), ΑΕΚ (2001–02) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2002–2011). Κέρδισε εθνικά πρωταθλήματα σε κάθε χώρα. Ανακηρύχθηκε Παίκτης της Χρονιάς του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2003 από τον ιστότοπο Eurobasket.com. Ο Χόλντεν κέρδισε την EuroLeague 2005–06 και την EuroLeague 2007–08 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Χόλντεν ήρθε στον τελικό αγώνα του Ευρωμπάσκετ 2007 εναντίον της Ισπανίας, όπου σημείωσε το νικητήριο καλάθι που έδωσε στη Ρωσία το τρόπαιο. Σημείωσε το τελικό καλάθι 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Συμμετείχε επίσης με τη Ρωσία στο τουρνουά καλαθοσφαίρισης ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

Μετέπειτα σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρησή του ως παίκτης, ο Χόλντεν έγινε ανιχνευτής ταλέντων για τους Ντιτρόιτ Πίστονς και τους Φιλαδέλφεια 76ερς.[5] Επί του παρόντος, είναι Διευθυντής του Προσωπικού Παικτών των Μπρούκλιν Νετς.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Οκτωβρίου 2003, ο Χόλντεν έγινε Ρώσος πολίτης με διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η κίνηση επιτεύχθηκε από νέους κανονισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που περιορίζουν τον αριθμό των αλλοδαπών και συγκεκριμένα των Αμερικανών που επιτρέπονται στις ομάδες του Πρωταθλήματος Ρωσίας. Σε απάντηση στην κίνηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σεργκέι Κουστσένκο, έφερε την ιδέα να αποκτήσει ο Χόλντεν ρωσική υπηκοότητα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ και η Ρωσική Κρατική Επιτροπή Αθλητισμού έγραψαν και οι δύο επιστολές υπέρ του διατάγματος. Ο Χόλντεν διατηρεί επί του παρόντος διπλή αμερικανική και ρωσική υπηκοότητα.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Olympedia» (Αγγλικά) 2006.
  2. College Basketball at Sports-Reference.com. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2020.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. RealGM. 2931. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  5. «Front Office Directory». Philadelphia 76ers (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]