Τζέιμς ΜακΆρθουρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς ΜακΆρθουρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Δεκεμβρίου 1937[1][2][3]
Λος Άντζελες
Θάνατος28  Οκτωβρίου 2010[4][1][2]
Τζάκσονβιλ
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Solebury School[5]
Allen-Stevenson School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
Περίοδος ακμής1955 - 2010
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜέλοντι Πάτερσον (1970–1975)
Joyce Bulifant (1958–1967)
ΣυγγενείςΤσαρλς ΜακΆρθουρ (θετός γονέας) και Έλεν Χέιζ (θετός γονέας)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΠαγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1961)[6]
Ιστότοπος
www.jamesmacarthur.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέιμς Γκόρντον ΜακΆρθουρ (γεν . Δεκέμβριος 1937 στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια . † 28 Οκτώβριος 2010 στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα [7] ) ήταν Αμερικανός ηθοποιός .

Ο Τζέιμς Μακάρθουρ ήταν υιοθετημένος γιος της Έλεν Χέις και του σεναριογράφου Τσαρλς ΜακΆρθουρ . Μεγάλωσε στο Nyack της Νέας Υόρκης και στο New Hope της Πενσυλβάνια . Μέσω των γονιών του και της νονάς του, Lillian Gish, ήρθε σε επαφή με τους Harpo Marx, Robert Benchley, John Barrymore και John Steinbeck .

Το 1949 ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο θέατρο. Το 1955, σε ηλικία 18 ετών, πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο Deal a Blow, σε σκηνοθεσία John Frankenheimer, της τηλεοπτικής σειράς Climax! και στην επόμενη θεατρική παραγωγή με τίτλο The Naked Face, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου . Πήρε συμβόλαιο με την Walt Disney Pictures και έπαιξε, μεταξύ άλλων, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Kidnapped - The Adventures of David Balfour . Η πιο επιτυχημένη ταινία του Disney, ωστόσο, ήταν η Ζούγκλα των 1000 Κινδύνων (1960), σε σκηνοθεσία Κεν Άνακιν, με τον οποίο είχε δουλέψει στο παρελθόν στο The Third Man in the Mountain . Το 1960 είχε έναν αρραβώνα στο Μπρόντγουεϊ δίπλα στην Τζέιν Φόντα .

Ο MacArthur συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, συμπεριλαμβανομένων των Bonanza, Gunsmoke και The Shiloh Ranch People . Αφού έπαιξε δεύτερο ρόλο στο γουέστερν Clint-Eastwood Hang Him Higher, προσλήφθηκε από τον παραγωγό της ταινίας για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά Hawaii Five-O . Έπαιξε τον χαρακτήρα του Dan Williams, του βοηθού του Steve McGarrett ( Jack Lord ), σε 259 επεισόδια για συνολικά έντεκα χρόνια. Μετά την αποχώρησή του από τη σειρά, εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές όπως το Mord ist ihr Hobby, το Vegas και το Fantasy Island μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ ήταν επίσης ενεργός ως θεατρικός ηθοποιός.

Ο MacArthur πέθανε από καρκίνο τον Νοέμβριο του 2010 σε ηλικία 72 ετών. Έμεινε από την τρίτη σύζυγό του, Helen Beth Duntz, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1984, και τέσσερα παιδιά. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα James MacArthur στο Wikimedia Commons