Τζέιμς Κακαλιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς Κακαλιός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1958
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Σικάγου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
εκλαϊκευτής της επιστήμης[2]
διδάσκων πανεπιστημίου[2]
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Μινεσότα[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςμέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (2012)[4]
Ιστότοπος
kakalios.com

Ο Τζέιμς Κακαλιός (James Kakalios, γενν. 1958) είναι Αμερικανός φυσικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστός για τις έρευνές του στους άμορφους ημιαγωγούς, τα κοκκώδη υλικά και τον θόρυβο 1/f, αλλά στο γενικό κοινό είναι γνωστός ως ο συγγραφέας του βιβλίου The Physics of Superheroes («Η φυσική των υπερηρώων», 2005), το οποίο εξετάζει τους υπερήρωες των περιοδικών κόμικς από την πλευρά της βασικής φυσικής.

Ο Τζέιμς Κακαλιός, που πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1985, άρχισε τη συλλογή περιοδικών και βιβλίων κόμικς από την εποχή που ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής, ως έναν τρόπο να ελαφραίνει το άγχος του. Στη Μινεσότα δίδαξε ένα σεμινάριο για πρωτοετείς φοιτητές που εστίαζε στη φυσική των υπερηρώων ως ένα κίνητρο για τους φοιτητές να σκεφθούν για τη φυσική.

Το σεμινάριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας σε άρθρα σε περιοδικά όπως το People, και στη συγγραφή του ομώνυμου βιβλίου. Στις διαλέξεις του Κακαλιός αγαπημένα παραδείγματα είναι π.χ. το αν μπορεί ο Σούπερμαν να εκτελεί άλματα πάνω από ψηλά κτίρια και τι μάς λέει αυτό για τον πλανήτη καταγωγής του, οι υψηλής ταχύτητας δράσεις του Φλας και το πρόβλημα συρρικνώσεως του Έιτομ.[5] Η ανάλυσή του για τον θάνατο της Γκουέν Στέισυ (της φιλενάδας του Spider-Man) εντάχθηκε τελικώς στην υπόθεση μιας νέας ιστορίας του ήρωα.[6]

Ο Κακαλιός έχει τη γνώμη ότι η λιγότερο ρεαλιστική πλευρά του κόσμου των κόμικς είναι συχνά η κοινωνιολογία τους. Σημειώνει ότι οι πεζοί δεν εκφέρουν συνήθως μακρούς μονολόγους περιγράφοντας το κάθε τι γύρω τους.

Ο Τζέιμς Κακαλιός ορίσθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ως ένας από τους 50 «Nifty Fifty» Ομιλητές του Φεστιβάλ Επιστήμης και Μηχανικής των ΗΠΑ, που μίλησαν για το έργο και τη σταδιοδρομία τους σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων τον Οκτώβριο του 2010.[7] Το νέο του βιβλίο, Η φυσική της καθημερινότητας, θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα μέσα στο 2017.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo2015867044. Ανακτήθηκε στις 8  Φεβρουαρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo2015867044. Ανακτήθηκε στις 16  Δεκεμβρίου 2022.
  3. cse.umn.edu/physics/james-kakalios.
  4. www.aaas.org/news/aaas-members-elected-fellows-1.
  5. «Jim Kakalios:Superhero Science». Inventing Tomorrow. University of Minnesota Institute of Technology. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2006. 
  6. «NPR: The Physics of Superheroes» (Windows Media). Talk of the Nation. National Public Radio. 25 Σεπτεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2006. 
  7. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2012.  Ανακτήθηκε στις 2010-03-26
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα James Kakalios της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).