Τεστ φωσφορικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνες από σφαιρίδια αλατιού φωσφόρου (από αριστερά προς τα δεξιά) ασήμι (Ag), χαλκός (Cu), νικέλιο (Ni), σίδηρος (Fe) και άλας μαγγανίου (Mn)

Το τεστ φωσφορικών είναι ένας τρόπος για να προσδιοριστεί η ποσότητα του φωσφωρικών που υπάρχουν σε ένα διάλυμα. Αυτό είναι χρήσιμο στην εργαστηριακή ανάλυση, ιδιαίτερα για υπολογισμό προσδιορισμό της ρύπανσης των υδάτων. Μια τέτοια αναλυτική δοκιμή μπορεί να είναι είτε ποιοτική ή ποσοτική.

Ποσοτική μέθοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ποσοτική μέθοδος για να καθοριστεί η ποσότητα των φωσφορικών ιόντων που περιέχονται σε δείγματα όπως το νερό τροφοδοσίας ενός λέβητα είναι η ακόλουθη. Μια καθορισμένο ποσότητα του νερού του λέβητα αναμιγνύεται με επταμολυβδαινικό αμμώνιο σε ένα σωλήνα ανάμιξης. Ο σωλήνας στη συνέχεια πωματίζεται και ανακινείται έντονα. Στη συνέχεια προστίθεται απεσταγμένο νερό και αραιός χλωριούχος κασσίτερος, ο οποίος έχει πρόσφατα παρασκευασθεί από συμπυκνωμένο αντιδραστήριο χλωριούχου κασσιτέρου. Αυτό παράγει ένα μπλε χρώμα (λόγω του σχηματισμού του μπλε του μολυβδαινίου) και η ένταση του μπλε χρώματος υποδεικνύει την ποσότητα των φωσφορικών που περιέχονται στο νερό του λέβητα. Η απορρόφηση του μπλε διαλύματος μπορεί να μετρηθεί με ένα φωτόμετρο και να υπολογιστεί η συγκέντρωση του φωσφόρου στο αρχικό διάλυμα. Εναλλακτικά, ένας άμεσος (αλλά κατά προσέγγιση) υπολογισμός της συγκέντρωσης του φωσφόρου μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σύγκρισης Lovibond. Αυτή η μέθοδος προσδιορισμού των φωσφορικών είναι γνωστή ως μέθοδος Deniges.[1] [2] [3]

Ποιοτική μέθοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια απλή ποιοτική μέθοδος για να προσδιοριστεί η παρουσία φωσφορικών ιόντων σε ένα δείγμα είναι η εξής. Μια μικρή ποσότητα του δείγματος οξινίζεται με πυκνό νιτρικό οξύ στο οποίο έχει προστεθεί λίγο μολυβδαινικό αμμώνιο. Η παρουσία φωσφορικών ιόντων υποδεικνύεται από το σχηματισμό ενός φωτεινού κίτρινου ιζήματος, αυτού του  φωσφομολυβδαινικού αμμωνίου. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση αρσενικού, όπου σχηματίζεται ένα κίτρινο ίζημα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «http://www3.interscience.wiley.com/journal/112603635/abstract?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  2. http://www.wiredchemist.com/chemistry/instructional/laboratory-tutorials/qualitative-analysis
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017.