Τεκμηρίωση και Πολιτιστικό Κέντρο Γερμανών Σίντι και Ρομά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κτίριο της Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικού Κέντρου Γερμανών Σίντι και Ρομά τον Ιανουάριο 2013

Η Τεκμηρίωση και Πολιτιστικό Κέντρο Γερμανών Σίντι και Ρομά ιδρύθηκε στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως μνημείο για τους Σίντι και Ρομά πληθυσμούς οι οποίοι δολοφονήθηκαν από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα.[1]

Μετά από αρκετά χρόνια εργασιών αναφορικά με την συλλογή ιστοριών από τα θύματα και την διεξαγωγή ερευνών, το κτιριακό συγκρότημα εγκαινιάστηκε για το κοινό στις 16 Μαρτίου 1997 με την παρουσία πολλών επιζώντων Ρομά και Σίντι. Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη έκθεση στον κόσμο σχετικά με την γενοκτονία των Σίντι και των Ρομά από τους Ναζί.[2] Το Κέντρο Τεκμηρίωσης έχει τρία επίπεδα και καλύπτει μια έκταση σχεδόν 700 τετραγωνικών μέτρων ενώ παρακολουθεί τόσο την ιστορία όσο και τις προσωπικές ιστορίες σχετικά με τις διώξεις που υπέστησαν οι Σίντι και οι Ρομά υπό τον εθνικοσοσιαλισμό.[1] Το ίδρυμα τελεί υπό την εποπτεία του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά, υποστηρίζεται από την πόλη της Χαϊδελβέργης και είναι δικαιούχος ειδικών κονδυλίων από την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Herzlich Willkommen beim Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma». Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022. 
  2. «Sinti und Roma». www.sintiundroma.de. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]