Τάκης Πετρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάκης Πετρόπουλος
Προσωπικά στοιχεία
Πλ. ΌνομαΠαναγιώτης Πετρόπουλος
ΕθνικότηταΕλληνική
Γέννηση22 Νοεμβρίου 1954 (1954-11-22) (69 ετών)
Πάτρα, Ελλάδα
Ύψος1.95
Καριέρα σε συλλόγους
1969-198000Απόλλων Πατρών

1980-198700Παναχαϊκή

1987-198800Ένωση Αθλοπαιδιών Πάτρας
0Α.Ε.Π. Ολυμπιάς (Γ΄εθνική)

0Απόλλων Πάτρας (Α΄Εθνική βοηθός- τεχνικός Δ/ντής υποδομών)
0Παναχαϊκή (Γ΄& Β΄Εθνική)
0Ένωση Αθλοπαιδιών Πάτρας (Γ΄Εθνική)
0Σπόρτιγκ Πάτρας (Γ΄Εθνική)
0Γυμναστική Ένωση Πύργου (Γ΄Εθνική)

0ΠΑΟΚ Πάτρας (Γ΄Εθνική)

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής και προπονητής καλαθοσφαίρισης. Ήταν διεθνής παίκτης με την Εθνική Νέων στο μπάσκετ. Έκανε μεγάλη καριέρα στον Απόλλωνα Πατρών παίζοντας μαζί με τον αδελφό του Κώστα στην Α' Εθνική, τα πρώτα χρόνια παρουσίας του Απόλλωνα στην μεγάλη κατηγορία.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τη καλαθοσφαίριση το 1967 στην ανεπίσημη ερασιτεχνική ομάδα του Αμύντα Πατρών της γειτονιάς του που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Γιώργος Πετρόπουλος (Μπλουγούρης), γνωστός παλιός ποδοσφαιριστής του Αστέρα και του Αχιλλέα αλλά και αθλητής του στίβου στο άλμα εις ύψος . Το 1969, πήγε στον Απόλλωνα Πατρών μαζί με τον αδελφό του Κώστα, έπειτα από προτροπή του προπονητή Στάθη Βέργου. Από την πρώτη του χρονιά στην ομάδα και σε ηλικία ούτε 14 ετών, προωθήθηκε από τον προπονητή Γιώργο Σακέλη κι έπαιξε κατ' ευθείαν στην Ανδρική Ομάδα του σωματείου[1]. Την επόμενη χρονιά του στον Απόλλωνα κέρδισε και το τοπικό πρωτάθλημα, διεκδικώντας στο ειδικό πρωτάθλημα την άνοδο στην Α' Εθνική, χωρίς όμως επιτυχία[1]. Την ίδια χρονιά ήρθε 1ος σκόρερ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων και κλήθηκε στην Εθνική Παίδων από τον Φαίδωνα Ματθαίου.Στη συνέχεια την περίοδο 1970-71 πάντα ταν βασικός παίκτης στον Απόλλωνα, κέρδισε το  τοπικό πρωτάθλημα και την άνοδο στην Α' εθνική[1]. Εκείνη τη χρονιά φόρεσε και τη φανέλα της Εθνική Νέωνμε προπονητή τον Ρίτσαρντ Ντουξάιρ. Συνέχισε να παίζει στην βασική πεντάδα του Απόλλωνα, τις περιόδους που αυτή βρίσκονταν στην Β' Εθνική, αλλά και στην Α' εθνική, έως το 1981 και διετέλεσε αρχηγός της ομάδας.

Το 1981 πήρε μετεγγραφή για την Παναχαϊκή[1] με την οποία έπαιξε στην Α2 και στην Β' Εθνική Κατηγορία ως το 1987 και αναδείχτηκε δυο φορές 2ος σκόρερ.[1]. Έκλεισε την καριέρα του στην Ένωση Αθλοπαιδιών Πάτρας (ΕΑΠ) που αγωνίζονταν τότε στην Γ΄Εθνική. Σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής Αθήνας (1972-1976), πήρε ειδικότητα στο μπάσκετ, εργάσθηκε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας δούλεψε ως προπονητής στον Απόλλωνα, στην Παναχαϊκή, στην ΕΑΠ, στην Ολυμπιάδα, στην Σπόρτιγκ Πάτρας, στην Γυμναστική Ένωση Πύργου, στην Αχαιός 47, στον ΠΑΟΚ Πάτρας, στην Ανδραβίδα και στον Κένταυρο. Μερίμνησε την οργάνωση των αθλητικών υποδομών όλων των μεγάλων συλλόγων της Πάτρας (Απόλλων, Παναχαϊκή, Ολυμπιάδα, ΕΑΠ) σαν Επικεφαλής Προπονητής και Τεχνικός Διευθυντής.

Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Αδαμαντία Παπαδάκου με την οποία απέκτησε δύο γιους τον Γιώργο και τον Βαγγέλη που είναι Μηχανικοί Η/Υ. Ο γιος του Γιώργος έπαιξε μπάσκετ στον Απόλλωνα και σε άλλες ομάδες κι έγινε διεθνής με τις εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά. Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος διαφόρων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Φοιτητών ΕΑΣΑ Αθήνας (Πρόεδρος), ο Σύλλογος Ελλήνων Αθλητών (ΣΕΑ) η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαίας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης κ.ά. Το 1983 ήταν άμισθος Σύμβουλος στον Αθλητισμό του Δημάρχου Πατρέων. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πάτρας με την παράταξη "Πάτρα Μπροστά" του Παναγιώτη Κοσιώνη και ήταν υποψήφιος βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2004 και το 2015. Την περίοδο 2014-19 ήταν άμισθος Σύμβουλος στον Αθλητισμό του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη  και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ενώ την περίοδο 2018-19 ήταν και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που έγιναν στην Πάτρα το 2019. Στις Δημοτικές εκλογές του 2019 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση κι επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και ανέλαβε Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων που είναι μέχρι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Αλέκος Δημητριάδης, Πατραϊκό Μπάσκετ, μια διαδρομή μέσα στο χρόνο από το 1950 μέχρι το 2000 και πέρα, Εκδόσεις Πελοπόννησος, Πάτρα 2012. ISBN 978-960-88372-3-2