Σώσος Ταυρομένεος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σώσος , πιθανότατα γιος του Ταυρομένεος όπως δείχνει το όνομα του, ήταν από την αρχαία Δύμη επαναστάτης κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα. Ότι είναι γνωστό για τον Σώσο είναι από επιγραφή που έχει ανεβρεθεί το 1797 και αναφέρεται στην τιμωρία του Σώσου και των συνεργατών του αλλά και σε μελέτες σύγχρονων αρχαιολόγων.

Την εποχή του Σώσου η Δύμη ανήκε στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και εγκαταστάθηκαν εκεί Ρωμαίοι άποικοι, την εξουσία στην πόλη ασκούσαν οι πλούσιοι. Ο Σώσος με την βοήθεια των Τιμόθεου του Νικίου και του Φορμίσκου του Ερεχθέος ξεσήκωσαν τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούσαν από τους πλούσιους και κατέλαβαν την εξουσία με επανάσταση. Επίσης οι επαναστάτες κατέστρεψαν τους καταλόγους με τα χρέη των πολιτών που φυλάσσονταν στο αρχείο της πόλης. Ο Σώσος μαζί με τον Τιμόθεο κατάργησαν τους νόμους γράφοντας και επιβάλλοντας νέους πιο δημοκρατικούς για τον λαό.

Ο Ρωμαϊκός στρατός επιτέθηκε και ανακατέλαβε την πόλη ενώ εποικίστηκε εκ νέου με Ρωμαίους αποίκους αφού πολλοί κάτοικοι της την εγκατέλειψαν. Ο ανθύπατος της Πάτρας Κόιντος Φάβιος Κόιντου Μάξιμος κατέπνιξε τους επαναστάτες, όπως αναφέρεται, και καταδίκασε τον Σώσο και τους συνεργάτες του σε θάνατο .

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστα Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, τόμος Β', εκδόσεις Πέτρου Κούλη, Πάτρα 1995, λήμμα Σώσος Ταυρομένεος σελίδα 2021