Σύνθετη Μηχανική Αντίσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σύνθετη μηχανική αντίσταση είναι ένα μέτρο του πόσο μια δομή αντιστέκεται στην κίνηση όταν υποβάλλεται σε αρμονική δύναμη. Σχετίζει δυνάμεις με ταχύτητες που δρουν σε ένα μηχανικό σύστημα. Η σύνθετη μηχανική αντίσταση ενός σημείου σε μια δομή είναι ο λόγος της δύναμης που ασκείται στο σημείο προς την προκύπτουσα ταχύτητα σε αυτό το σημείο. [1] [2]

Η σύνθετη μηχανική αντίσταση είναι το αντίστροφο της μηχανικής εισαγωγής ή της κινητικότητας. Η σύνθετη μηχανική αντίσταση είναι συνάρτηση της συχνότητας της εφαρμοζόμενης δύναμης και μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα. Σε συχνότητες συντονισμού, η σύνθετη μηχανική αντίσταση θα είναι χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη δύναμη για να κινηθεί μια δομή με δεδομένη ταχύτητα. Ένα απλό παράδειγμα είναι το σπρώξιμο ενός παιδιού σε μια κούνια. Για να επιτευχθεί το μέγιστο πλάτος ταλάντωσης, η συχνότητα των ωθήσεων πρέπει να είναι κοντά στη συχνότητα συντονισμού του συστήματος.

Όπου είναι το διάνυσμα δύναμης, είναι το διάνυσμα ταχύτητας, είναι η μήτρα σύνθετης μηχανικής αντίστασης και είναι η γωνιακή συχνότητα.

Η σύνθετη μηχανική αντίσταση είναι ο λόγος ενός δυναμικού (π.χ. δύναμη) προς μια ροή (π.χ. ταχύτητα) όπου οι πραγματικές και φανταστικές συνιστώσες και των δύο αυξάνονται γραμμικά με το χρόνο. Παραδείγματα δυναμικών είναι: δύναμη, ηχητική πίεση, τάση, θερμοκρασία. Παραδείγματα ροών είναι: ταχύτητα, ταχύτητα όγκου, ηλεκτρικό ρεύμα, ροή θερμότητας. Η αντίσταση είναι το αντίστροφο της κινητικότητας.

  • Αντίσταση - το πραγματικό μέρος μιας σύνθετης αντίστασης.
  • Αντίδραση - το φανταστικό μέρος μιας σύνθετης αντίστασης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 'Motion Control Systems', Chapter 5, A. Sabanovic, 2011
  2. Gatti, Paolo L.· Ferrari, Vittorio (1999). Applied Structural and Mechanical Vibrations. E & FN Spon. ISBN 0-419-22710-5.