Συζήτηση προτύπου:Κήρυγμα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάφραση από το «Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια» της αγγλικής Wiki.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αυτοσχέδιος άμβωνας

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αυτοσχέδιος άμβωνας ούτε πεδίο για προπαγάνδα και διαφήμιση. Κατά συνέπεια, τα άρθρα της Βικιπαίδειας δεν μπορούν να αποτελούν:

  • Οποιασδήποτε μορφής προπαγάνδα. Ένα άρθρο μπορεί να αναφέρεται αντικειμενικά σε τέτοιου είδους ζητήματα στο σημείο που μπορεί να το επιτύχει αυτό διατηρώντας την ουδετερότητά του. Εάν θέλετε να πείσετε τους άλλους για την υπεροχή της άποψής σας μπορείτε να πάτε σε κάποια ομάδα συζήτησης στο Usenet ή να ξεκινήσετε δικό σας blog. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wikinfo, το οποίο προσανατολίζεται υπέρ της άποψης του κάθε άρθρου.
  • Αυτό-διαφήμιση. Μπορείτε να γράψετε για τους εαυτούς σας ή για κάποιο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχετε. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ακόμη και αυτά τα άρθρα οφείλουν να ανταπεξέρχονται στα εγκυκλοπαιδικά πρότυπα, περιλαμβανομένου και αυτού της ουδετερότητας. Αυτό είναι ομολογουμένως δύσκολο όταν κάποιος γράφει για τον εαυτό του. Το να παραθέτει κάποιος αναρίθμητους συνδέσμους και παραπομπές σε αυτοβιογραφικά άρθρα είναι απαράδεκτο.
  • Διαφήμιση. Άρθρα που αναφέρονται σε εταιρίες και προϊόντα είναι αποδεκτά μόνο εάν είναι καταγραμμένα με αντικειμενικό και ουδέτερο ύφος. Επιπλέον, το περιεχόμενο κάθε άρθρου θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμο με τρίτες πηγές, οπότε άρθρα για το συνεργείο αυτοκινήτων της γειτονιάς ή τοπικές επιχειρήσεις δεν θα γίνονται δεκτά. Εξωτερικοί σύνδεσμοι προς εμπορικούς οργανισμούς γίνονται δεκτοί μόνον εάν χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό μεγάλων εταιριών που αναφέρονται σε άρθρα. Η Βικιπαίδεια δεν δέχεται σπόνσορες και δεν συμμετέχει σε προγράμματα προώθησης εταιριών ή προϊόντων.