Συζήτηση:Χρόνος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
  • Ο χρόνος σε καθημερινό μη θεμελιώδες επίπεδο αποτελεί διάρκεια ανάμεσα σε γεγονότα - μεταβολές κατάστασης, την οποία (διάρκεια) μετράμε με ρολόι-μηχανισμό ο οποίος (μηχανισμός) μεταβάλλεται κατά πολύ συχνότερα σε σχέση με την τάξη μεγέθους της μετρούμενης διάρκειας (και εμφανίζει αμελητέο σφάλμα σε σχέση με την συγκεκριμένη τάξη μεγέθους που καταμετράμε). Ένα βιολογικό ον εμφανίζει εσωτερικές διεργασίες και συνήθως έχει επίγνωση του περάσματος του χρόνου, όμως όχι με απόλυτη ακρίβεια.
  • Ο χρόνος σε θεμελιώδες σωματιδιακό επίπεδο αποτελεί σύνθετο φαινόμενο που προκύπτει δευτερογενώς - όπως και ο χώρος - από αρχικώς τυχαίες διακυμάνσεις στα θορυβοσύνολα της τάξης μεγέθους Planck, οι οποίες (διακυμάνσεις του κενού) στατιστικά παράγουν αμελητέο αριθμό σωματιδίων (σε σχέση με όσες διακυμάνσεις κενού αποτυγχάνουν να οργανωθούν σε σωματιδιακό σχηματισμό). Τα θορυβοσύνολα που επιτυγχάνουν να συνταχθούν ως δυνητικά ή πραγματικά σωματίδια, είτε αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (και αλλάζουν κατάσταση που θεωρείται γεγονός) είτε αποσυντίθενται λόγω αποσυντονισμού (και πάλι αλλάζουν κατάσταση που πάλι θεωρείται γεγονός). Ο χρόνος αποτελεί διάρκεια μεταξύ γεγονότων, όμως στην θεμέλια κλίμακα Planck, ο χρόνος δεν έχει κατευθυντικότητα, δηλαδή φορά προς το μέλλον. Το φαινόμενο χρόνος στην κλίμακα Planck ταυτίζεται με τις έννοιες χώρος, μήκος, όγκος και ενέργεια. Σε πολύ μεγαλύτερη τάξη μεγέθους όμως από την θεμέλια, σταδιακά οι έννοιες χώρος, μήκος, όγκος και μη φερμιονική (δηλαδή μποζονική) ενέργεια διαχωρίζονται σταδιακά, και εμφανίζεται η κατευθυντικότητα του χρόνου, διότι πλέον οι αλληλεπιδράσεις είναι αρκετά σύνθετες και εμφανίζονται δευτερογενείς ιδιότητες στα θορυβοσύνολα που πλέον εμφανίζονται ως δυνητικά και πραγματικά σωματίδια.

Ο χρόνος είναι ένα φαινόμενο σαν την βροχή. Βροχή δεν είναι ο άνεμος, ο ήλιος, η γη, το νερό, οι σταγόνες κτλ. αλλά όλα αυτά και άλλα πολλά μαζί, καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και παρατηρούνται σε κατάλληλη τάξη μεγέθους. Και η βροχή αποτελεί σύνθετο φαινόμενο το οποίο παράγεται από πολλά υποφαινόμενα κατώτερων τάξεων μεγέθους από το τελικό.

Πρόβλημα: Α' πληθυντικό (γιατί;!) σε μεγάλα μέρη του λήμματος

Θα πρότεινα να διορθωθούν από αυτόν που τα έγραψε, διαφορετικά η διαγραφή μου φαίνεται η μόνη λύση (δυστυχώς) :/ _DaftRose (συζήτηση) 00:09, 18 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]