Συζήτηση:Πνευμονική νόσος τελικού σταδίου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια νόσος που δεν υπάρχει[επεξεργασία κώδικα]

Ελπίζω να μην απογοητεύω με τα γραφόμενά μου τον αξιόλογο και πολυγραφότατο χρήστη Aristo Class, αλλά το παρόν λήμμα δεν θεωρώ πως έχει έρεισμα και λόγο αυτούσιας ύπαρξης και προτείνω να διαγραφεί και οι -λίγες- πληροφορίες του να ενσωματωθούν σε αντίστοιχα υφιστάμενα λήμματα.
Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει νόσος με αυτό το όνομα, με άλλα λόγια ο όρος είναι καθαρά περιγραφικός και δεν αποτελεί τμήμα της ιατρικής ορολογίας.
Ο χρήστης βέβαια ενήργησε καλόβουλα, μεταφράζοντας το αντίστοιχο αγγλικό λήμμα, το οποίο (και ο συντάκτης εκείνου) φέρει την ευθύνη. Ίσως θα έπρεπε να κινήσει υποψίες το γεγονός ότι το λήμμα υπήρχε μόνο στα αγγλικά και ακόμα κι εκεί ως ταπεινό stub και με ελάχιστη υποστήριξη παραπομπών/πηγών (κι αυτές όχι όλες ποιοτικές). Μάλιστα ο εκεί συντάκτης θέλησε να ανεβάσει και ένα αντίστοιχο άρθρο για το ήπαρ (End stage liver disease), το οποίο ευλόγως "εξαφανίστηκε" (δείτε επίσης πού οδηγεί το παρώνυμο λήμμα End-Stage Liver Disease).
Το τελικό στάδιο μιας νόσου δεν αποτελεί αυτούσια νόσο και δεν επιδέχεται δημιουργίας ξεχωριστού λήμματος (ειδάλλως θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο για τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, τη σύφιλη, την εκφυλιστική αρθρίτιδα κλπ. κλπ.). Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο διεθνές σύστημα κωδικοποίησης νόσων (επί του παρόντος είναι σε χρήση η έκδοση ICD-10 Version 2019) δεν καταχωρείται νοσολογική οντότητα με τίτλο «Πνευμονική νόσος τελικού σταδίου»[1], παρά αυτή κωδικοποιείται στον κωδικό J44.9, που αφορά τη "Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια"[2], ειδάλλως ως "Αναπνευστική ανεπάρκεια" με διάφορους συνοδούς χαρακτηρισμούς, στην ομάδα κωδικών "J95.- και J96.-", (ακριβώς επειδή δεν αποτελεί ούτε αυτούσια, ούτε ενιαία νόσο, αλλά εξέλιξη/στάδιο άλλων -πνευμονικών ή μη- υφιστάμενων νόσων.
ΥΓ. Αντίθετα από πνευμόνια και συκώτι, υπάρχει δόκιμος ιατρικός όρος για τη νεφρική νόσο τελικού σταδίου (και φυσικά ο αντίστοιχος κωδικός ICD: N18.5), ο οποίος ιατρικός όρος περιγράφει (είναι συνώνυμος με) τη νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 5 (ρυθμός σπειραματικής διήθησης GFR < 15 ml/min), επειδή υπάρχει εδώ η ειδοποιός διαφορά ότι αποτελεί ξεχωριστή οντότητα, που χρήζει ξεχωριστής (ειδικής) αντιμετώπισης: ο ασθενής χρήζει αιμοκάθαρσης.
Πάντοτε ανοιχτός σε διάλογο, --MedMan (συζήτηση) 00:08, 8 Νοεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ MedMan.
- Πληροφοριακά, να σου πω ότι έχω ανεβάσει αρκετά λήμματα που υπάρχουν μόνο στα αγγλικά ή στα σουαχίλι ή στα γερμανικά και που τώρα είναι και στα ελληνικά (π.χ. τώρα μόλις θυμήθηκα το Euthymol, το Ποταμός Μπέχο-Μπέχο, αλλά, υπάρχουν κ.ά.).
- Απ' ότι αντιλαμβάνομαι είσαι του ιατρικού χώρου, οπότε, σίγουρα θα γνωρίζεις πολλά περισσότερα! Απλά θέλησα να καλύψω ένα κενό, είδα ότι ήταν μόνο στα αγγλικά, αλλά υπέθεσα ότι επειδή το θέμα εμμέσως παραπέμπει στο θάνατο, ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που δεν αναπαράχθηκε από τις άλλες χώρες. Ίσως, εάν το κείμενο ενσωματωνόταν στα λήμματα ΧΑΠ, IPF κ.ά. συναφή με πνευμονολογικές παθήσεις, να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου λήμματος - Κάνε ότι νομίζεις καλύτερο!
Σ'ευχαριστώ για τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις σου! - Φιλικά! --Aristo Class (συζήτηση) 12:54, 8 Νοεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Πράγματι με έχει εντυπωσιάσει η έκταση της δημιουργίας σου, Aristo Class, αλλά και η εξεζητημένη θεματολογία (τα είδα καθώς επισκεφτηκα την προσωπική σου σελίδα). Πράγματα σπάνια (το Euthymol μου κίνησε αμέσως την περιέργεια και ήδη το διάβασα), που χωρίς εσένα πιθανώς δεν θα γινόταν ποτέ ελληνικά λήμματα και παρότι δεν είναι υψηλής σημαντικότητας (δημοφιλή), προσθέτουν ποιότητα και έκταση στη "μικρομεσαία" ακόμα ελληνική Βικιπαίδεια. Όπως σωστά κατάλαβες είμαι του ιατρικού χώρου (εδώ και χρόνια επιμελητής σε νοσοκομείο στη Γερμανία), όχι όμως πνευμονιολόγος. Ούτως ή άλλως όμως θεωρώ σωστό να περιμένουμε να πάρει θέση και κάποιος τρίτος (ή και περισσότεροι), άλλωστε αυτό τον καιρό τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω (για αυτό και κυρίως διορθώνω/βελτιώνω, παρά δημιουργώ) τον έχω αφιερώσει σε 2-3 εκτεταμένες επεξεργασίες που επηρεάζουν εκατοντάδες λήμματα και θα αργήσω να βρω ευκαιρία για αλλαγές στο παρόν λήμμα. Απλώς θεώρησα σκόπιμο, αφού είδα κάτι που δεν βρίσκω σωστό, να το επισημάνω. Τα λέμε, --MedMan (συζήτηση) 22:28, 8 Νοεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

MedMan, σ'ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σου, είσαι πάντα καλοδεχούμενος! Ναι, πράγματι, γράφω σχεδόν ό,τι συναντήσω, γιατί γράφω επειδή έχω μέσα μου πολύ οργή, επειδή η ελληνική ΒΠ είναι "γυμνή" και κάποιες άλλες κατά πολύ μικρότερες χώρες, έχουν περισσότερα λήμματα (αυτό με τρελαίνει). Επιπλέον, εμείς έχουμε κολλήσει στον Περικλή, Σωκράτη κλπ. (που τους αγαπώ-θαυμάζω) όμως, εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θέματα. Έχουμε μια πανέμορφη γλώσσα, τη μοναδική με μαθηματική δομή και την έχουμε κυριολεκτικά εγκαταλείψει. Γράφω από το 2013 και είμαι ακόμη οργισμένος! Καλή σου νύχτα φίλε μου! --Aristo Class (συζήτηση) 22:48, 8 Νοεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]