Συζήτηση:Ολυμπιακός Ε.Α.Σ. Αντίς Αμπέμπα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Λεπτομέρειες[επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο άρθρα του συνιδρυτή Δριτσώνα πρέπει να είναι πιο αξιόπιστη πηγή (κι όχι μόνο στη σωστή γραφή επωνύμων) από τις μαρτυρίες Καλογερόπουλου, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρόνια πριν ασχοληθεί με το σύλλογο ο τελευταίος (γένν. 1939). Επίσης, διαβάζοντας το εξαιρετικό και γλαφυρό βιβλίο του γίνεται φανερό ότι μάλλον από τα ~30 είχε μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και στην Αντίς απλά πήγαινε ένεκα εργασίας (ταξιδιωτικός πράκτορας) και οικογένειας. Οπότε Chalk, κάνε ότι αλλαγές/διορθώσεις κρίνεις αναγκαίες. Κάποιες λεπτομέρειες για τις αλλαγές σου και όχι μόνο:

Καλησπέρα. Στα γρήγορα, αναφέρω προς το παρόν ορισμένα στοιχεία. Θα τα δούμε καλύτερα μόλις μπορέσω και θα έχεις κι εσύ την άνεση να τα χρησιμοποιήσεις. Γενικά, η χρήση πρωτογενών πηγών (αναμνήσεις κ.λπ.) έχουν αυτά τα προβλήματα με την ακρίβεια στα ονόματα και τις ημερομηνίες, αλλά είναι τα μόνα υλικά που υπάρχουν για το θέμα μας.

  1. μπορούμε να βρούμε στοιχεία μέσω Δριτσώνα για τα ακριβή έτη δραστηριοποίησης του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο; Και μπάσκετ;

Όχι πολλά πράγματα.

  1. ο Καλογερό αναφέρει ως πρώτο πρόεδρο τον κ. Ευθυμιάδη, τραπεζικό (σελ. 65) και με το ίδιο επάγγελμα έναν Κ. Ευθυμιάδη (103). Εάν ο πρώτος πρόεδρος λεγόταν Νικόλας (κατά Δριτσώνα), ίσως δεν ήταν τραπεζικός όπως ο συγγενής του. Από την άλλη, μπορεί να πρόκειται για το ίδιο άτομο με δύο βαφτιστικά. Πάντως ο Καλογερό αναφέρει πιο πριν (61) ως πρώτο πρόεδρο το Μυριαλλή, σημειώνοντας ότι δεν θυμάται καλά (ήτο και μπόμπιρας)...

Υπήρχε ένας Κυριάκος Ευθυμιάδης, τραπεζικός, που τον αναφέρει ο Γιάννης Μωραϊτης στα απομνημονεύματά του Ethiopia My Home (Αντίς Αμπέμπα, 2001). Ο Δριτσώνας δεν πρέπει να κάνει λάθος, αφού συνυπήρχε στο πρώτο ΔΣ, ως ταμίας, με τον Νικόλα. Άλλωστε χρησιμοποιεί μια μορφή του ονόματος που δείχνει οικειότητα, όπως κάνει και με άλλους, λ.χ. το Θανάση Καλογερόπουλο που τον αναφέρει ως Νάσο. Η σύγχυση του Τζίμη Καλογερόπουλου για τον πρώτο πρόεδρο, μάλλον σχετίζεται με το γεγονός πως ο σύλλογος θεωρεί ως ημ/νία ίδρυσης τον Απρίλιο το 44, οπότε και έγινε η ενσωμάτωση με την κοινότητα κι όχι το Μάρτιο του 43. Προφανώς ξεχνά τους Γανωτάκη-Ασλανίδη και μένει στον Μυριαλλή, που άφησε εποχή.

  1. ο Ρούσσος εκλέχθηκε πρόεδρος το 2008 ή νωρίτερα; Είχα βάλει την πληροφορία όπως ακριβώς τεκμαίρεται από τον Καλογερό και αλλάχτηκε.

Δε γνωρίζω. Εάν το άλλαξα εγώ, ήταν από παραδρομή και ζητώ συγγνώμη. Ο Δριτσώνας αναφέρει ως τελευταίο πρόεδρο (γράφει το 1993) το Νικόλα Μαγδαληνό.

  1. μήπως ο Δριτσώνας ξεκαθαρίζει εάν ο Ιταλό που έπαιξε λίγο στον Ολυμπιακό, είναι αυτός ο παικταράς (εγκυκλοπαιδικότατο στοιχείο); Ο Καλογερό τον αναφέρει ως φίλο του (66), ενώ την περίοδο 1965-1966 δεν υπάρχουν στοιχεία σε ποιο σωματείο ήταν παίκτης. Ίσως στον Ολυμπιακό;

Ο Γιάννης Βελισσαρίου δίνει μια μαρτυρία για Gianni Vassalo, καθώς και για άλλους παίκτες, Ιταλούς, Έλληνες και Αιθίοπες.

  1. απομάκρυνες το στοιχείο ότι ο Ολυμπιακός αποτέλεσε το πρώτο σωματείο της Αιθιοπίας που έδωσε φιλική αναμέτρηση με ξένη ομάδα. Όντως, δεν τεκμηριώνεται επαρκώς με συγκεκριμένη παραπομπή (που έτσι κι αλλιώς η Αθλητική Ηχώ δεν είναι πλέον διαθέσιμη για διασταύρωση). Είσαι σίγουρη/ος όμως ότι ήταν λάθος; Οι αφαιρέσεις θέλουν προσοχή. Έκανα κι εγώ μία αντίστοιχη στο λήμμα, αλλά μετά από πολύ σκέψη και φυσικά με αιτιολόγηση.

Πιθανόν και τα δυο είναι σωστά. Ο Lentakis, που έπαιζε μπάλα στον Ολυμπιακό, κάνει λόγο για ομάδες πριν την εισβολή των Ιταλών, για ελληνική ομάδα της Ντίρε Ντάουα και ελληνογαλλική ομάδα του Τζιμουτί. Ίσως σημαίνει όχι συλλόγους, σωματεία, αλλά ομάδες των γειτονιών, άτυπες συνομαδόσεις νεαρών γύρω από το ποδόσφαιρο. Οπότε μπορεί να ισχύουν και τα δυο, τελικά. Η αναφορά, επίσης, σε συγχώνευση των αθλητικών τμημάτων της Ελληνικής Κοινοτικής Σχολής και της Σχολής Παπαδοπούλου, ίσως υπονοεί κάτι παρόμοιο -δεν πρόκειται για πραγματική συγχώνευση συλλόγων-σωματείων, αλλά για μα μέλη των τμημάτων που συμμετείχαν στην ίδρυση του νέου συλλόγου. O Lentakis δινει και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αιθιοπική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τον αφελφό του Ηλία ως πρώτο συνιδρυτή και γραμματέα, ενώ αναφέρει και τον Edward Virvilis, ως προπονητή της εθνικής ομάδας.

  1. αναφέρει ο Δριτσώνας αριθμό για Έλληνες πάροικους; Αυτή η αξιόπιστη πηγή (σελ. 234-236) έχει μεγάλη απόκλιση προς τα κάτω από τα γραφόμενα Καλογερό. Μπορεί όμως αυτός να συνυπολογίζει και τις μικτές οικογένειες, που όλα τα μέλη τους δεν είχαν απαραίτητα και τις δύο ιθαγένειες. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 22:31, 27 Ιουλίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Το θέμα των αριθμών είναι, φυσικά, ασαφές, στο περίπου και προφανώς υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις -η αξιοπιστία είναι σχετική σε αυτές τις περιπτώσεις. Οπότε δέον να αποφεύγονται ακριβείς αναφορές. Ένα βιβλίο που έχω γράφει για 7.000 Έλληνες στην Αιθιοπία το 1974. Πρέπει να κοιτάξω και αλλού, μπας και βρει άκρη!

Συμπλήρωση. Στέλιο, καλησπέρα. Για τις αρχές του 20ού αι., ο Λεντάκης γράφει για τους 334 Έλληνες, αλλά αφορά την Αιθιοπία, σε σύνολο 1.095 ξένων μονίμων κατοίκων -οι αριθμοί είναι από έναν Γάλλο γιατρό της εποχής. Βλέπεις, λοιπόν, ήδη μια σύγχυση με τα ίδια νούμερα και την ίδια αρχική πηγή. O Mωραϊτης αναφέρει 3.800 μέλη της κοινότητας στην Αντίς Αμπέμπα μετά το ΒΠΠ.

Και κάτι άλλο. Σε μια επαναδημοσίευση του κειμένου του, ο Δριτσώνας προσθέτει στο τέλος μια πληροφορία, που "κάει", κατά κάποιον τρόπο. Γράφει πως, με βάσει τα στοιχεία του Γιώργου Δούκα (ιδρυτικό μέλος του Ολυμπιακού, αλλά και της St Georges), υπήρξαν δυο προγενέστερες προσπάθειες για ίδρυση ελληνικού σωματείου στην Αντίς Αμπέμπα. Η πρώτη τα χρόνια 1933-37 ως Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος "Τριφύλλι" και η δεύτερη, την περίοδο της κατοχής, 1938-40 ως Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος "Παναθηναϊκός"! Προβλέπω "πόλεμο" αν γραφτεί κάτι τέτοιο στη σελίδα του Ολυμπιακού! (Εγώ δε θα το γράψω -αν θες εσυ, ΟΚ.)

Τα λέμε!--Chalk19 (συζήτηση) 14:25, 28 Ιουλίου 2015 (UTC)[απάντηση]