Συζήτηση:Κουρευτική μηχανή

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Διαβάζοντας το λήμμα σχετικά με την κουρευτική μηχανή, διαπιστώνω εμφανείς και σημαντικές ιστορικές παραλείψεις, οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν και μόνο μέσω μίας απλής σύγκρισης του αντίστοιχου ξενόγλωσσου λήμματος «hair clipper» με την ελληνική καταχώρηση. Ως εκ τούτου, προτείνω να συμπληρωθεί η αναφορά στην ηλεκτρική κουρευτική μηχανή με στοιχεία που αφορούν τον εφευρέτη της, ως εξής: Οι ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι χειροκίνητες, αλλά κινούνται μέσω ενός ηλεκτρικού μοτέρ, που καθιστά τις λεπίδες ικανές προς ταλάντωση από τη μία πλευρά στην άλλη. Χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικοί τύποι μοτέρ στην παραγωγή κουρευτικών μηχανών: μαγνητικός, περιστροφικός και αξονικής περιστροφής. Το περιστροφικό μοτέρ μπορεί να λειτουργήσει μέσω πηγών συνεχούς ρεύματος ή εναλλασσόμενου ρεύματος. Τα μαγνητικά και τα αξονικώς περιστρεφόμενα μηχανήματα χρησιμοποιούν μαγνητικές δυνάμεις που προέρχονται από χάλκινο σύρμα, περιστρεφόμενο γύρω από τον χάλυβα. Ο Leo J. Wahl εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική κουρευτική μηχανή. Σχεδίασε για πρώτη φορά ένα φορητό ιατρικό μασάζ για τον θείο του, Frank Wahl. Ο Frank Wahl άνοιξε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Sterling του Illinois για να παράγει και να πουλά το μασάζ του Leo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Leo πωλούσε μασάζ σε διάφορους κουρείς και, με αυτή την ευκαιρία, παρατήρησε την ανάγκη βελτίωσης των εργαλείων που αυτοί χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε. Ο Leo J. Wahl ανέλαβε την επιχείρηση κατασκευής του θείου του, αφού ο Frank έφυγε για να υπηρετήσει στον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο το 1898. Ο Leo συνέχισε να εργάζεται για τις εφευρέσεις του και κατοχύρωσε την καινοτόμο ευρεσιτεχνία του, τον πρώτο ηλεκτρικό μηχανισμό κουρευτικής μηχανής, το 1919 . Μέσα σε ένα χρόνο, η Wahl Manufacturing είχε κατασκευάσει και πουλούσε χιλιάδες μηχανές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1921 ο Leo μετονόμασε την εταιρεία σε Wahl Clipper Corporation. Όταν ο Leo J. Wahl πέθανε, στις 20 Μαΐου 1957, είχε πάνω από 100 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όνομά του. Οι απόγονοί του εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα την εταιρεία. Η Wahl Clipper Corporation είναι πλέον μια διεθνής βιομηχανία, πρωτοπόρος στην κατασκευή προϊόντων για το επαγγελματικό εμπόριο ομορφιάς και κομμωτηρίου, την προσωπική φροντίδα των καταναλωτών και την περιποίηση των ζώων. Τα προϊόντα Wahl διατίθενται σε 165 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για τον εμπλουτισμό του λήμματος προτείνω, επίσης, να προστεθούν ιστορικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, όπως αυτή του Elvis Presley ενώ κουρεύεται με ηλεκτρική κουρευτική μηχανή ή η απεικόνιση του ίδιου του εφευρέτη της, Leo J. Wahl.

(Στο σημείο αυτό δεν βρίσκω τρόπο να επισυνάψω τις φωτογραφίες, προς διευκόλυνση σας)


Θα ήταν ενδιαφέρον, ακόμη, να προστεθεί μία σύντομη παράγραφος σχετικά με εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίους πολιτισμούς για το ξύρισμα και την κόμμωση, καθώς η ανθρωπολογική έρευνα και παρατήρηση αποδεικνύει πως το παρόν αποτελεί εξέλιξη του παρελθόντος. Ενδεικτικά: Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει λείψανα από την εποχή του Χαλκού που αποδεικνύουν τη χρήση ακονισμένων εργαλείων, οστών ζώων και κελυφών στρειδιών για ξυρίσματα. Οι ξυριστικές μηχανές ήταν γνωστές και χρησιμοποιούνταν από τους άνδρες, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, καθώς η διαδικασία ήταν δυσάρεστη και απαιτούσε ακόνισμα του εργαλείου, γεγονός που μείωνε την αντοχή του.

Αρχαία Ελλάδα: Οι Έλληνες επαινούσαν την ομορφιά ως μέρος της αισθητικής και, οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έδιναν την κατάλληλη προσοχή στα μαλλιά τους. Από τον 8ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν εργαλεία, όπως βούρτσες μαλλιών, ένα κοίλο μεταλλικό ραβδί που ονομάζεται "καλάμιστρον", το οποίο θερμαινότανε πάνω σε στάχτη και έπειτα χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσει μπούκλες, λαβίδες, ψαλίδια (κουρίδα) και ξυράφια, για φροντίσουν τα μαλλιά και τις αρσενικές γενειάδες. Αναφορά: Ιόλη Αποστόλου 2A02:587:3412:D300:8C85:7929:2EA2:79BB 14:16, 6 Απριλίου 2020 (UTC)[απάντηση]