Συζήτηση:Θεωρία πιθανοτήτων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

πιθανοτικότητα[επεξεργασία κώδικα]

πιθανοτικότητα (θετικές επιστήμες, σύγχρονη φιλοσοφία [βλ. Probabilistic Causation - Stanford Encyclopedia of Philosophy] - μαθηματικά/πιθανοτικά ορισμένη δυνητικότητα)

ερμήνευμα:

α. η ύπαρξη κυματοσυνάρτησης δυνάμενης κατάρρευσης || η ύπαρξη κυματοσυνάρτησης η οποία περιγράφει δυνητική-δυνάμενη κατάρρευση/αλλαγή κατάστασης

β. το να δύνανται να προκύψουν εναλλακτικές μελλοντικές εκδοχές (για κάποια κατάσταση ή σχετικά με κάποιο ζήτημα)

γ. αντιντετερμινισμός ή ορθότερα πιθανοτικός/κυματοσυναρτησιακός ντετερμινισμός που περιγράφει φαινόμενο το οποίο εμφανίζει προβλεπόμενη κατά μέσο όρο εξέλιξη εάν (το φαινόμενο) επαναληφθεί πολλαπλώς/πολλαπλά

Που έχει αποδειχθει οτι η νομοι της φυσης είναι πιθανοκρατικοί σε υποατομικό επίπεδο;[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες ερμηνεέις του Κβαντομηχανικού φορμαλισμου, με την καθιερωμένη ερμηνεία να αποδυναμώνεται ολο και περισσότερο. Και ολα αυτά ενώ το καθιερωμένο μοντέλο των στοιχειώδων σωματιδίων τροποποιείται και οι μεχρι τωρα προσπάθειες για τη μεγάλη ενοποίηση αποτυγχάνουν.

θεωρώ οτι είναι ενα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο συμπέρασμα.

Συγχέεις την θεωρία των πάντων με την ακύρωση της έννοιας της πιθανοτικότητας ως στατιστικότητα (στατιστική εκδήλωση) σε συγκεκριμένο δειγματοχώρο. Αυτό ούτε είναι απαραίτητο, ούτε το επεξηγείς.
Η θεωρία του συνόλου "τα πάντα" δεν υπάρχει, διότι στην θεωρία συνόλων έχει αποδειχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι τα συστατικά που δύναται να έχουν όλα τα σύνολα, δεν είναι συμβατά υπό ένα σύνολο. Ένα σύμπαν δεν αποτελεί απλώς σύνολο, αλλά είναι κυρίως σύστημα και μηχανισμός. Αν δεχτούμε ότι η θεωρία των πάντων θα μεταλλάσσει τα συστατικά της ως ενεργό σύνολο που είναι μηχανισμός και όχι κλασικό στατικό σύνολο κάνουμε λάθος, διότι προκύπτουν ακόμα και συστημικές μη συμβατότητες επί υπομηχανισμών. Είναι αποδεδειγμένο ερώτημα. Δεν υπάρχει η θεωρία των πάντων, απλώς δεν έχει καθαρογραφτεί επί των συστημάτων που ονομάζονται σύμπαντα. Αν θεωρείς ότι τα πάντα είναι το δικό μας σύμπαν, 1. κάνεις λάθος, 2. η επίσημη επιστημονική θέση είναι η αντίθετη, ενώ εσύ δεν τεκμηριώνεις κάτι αντίθετο.

στατιστικότητα vs πιθανοτικότητα[επεξεργασία κώδικα]

  • στατιστικότητα: το να μερίζονται οι εκβάσεις σε ένα σύμπαν
  • πιθανοτικότητα: το να μερίζονται οι εκβάσεις σε διαφορετικά σύμπαντα ανά έκβαση (Hugh Everett III)
    • άρα στατιστικότητα σε δειγματοχώρο συμπάντων και όχι σε μονοσύμπαν (monoverse)
      • το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο δειγματοχώρος των συμπάντων δεν είναι εκ των προτέρων υπολογίσιμος (είναι εγγενώς μη υπολογίσιμος, και όχι λόγω ανθρωπικής ατεχνίας· βλέπε: foundations of mathematics) Για κάθε περίπτωση υπολογίζονται οι πιθανότητες ως ξεχωριστό πρόβλημα.