Συζήτηση:Αγία Παρασκευή Δράμας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κάτοικοι του χωριού[επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Παρασκευή κατοικείται από προσφυγικές οικογένειες, οι οποίες προέρχονται από πόλεις και χωριά της Ανατολικής Θράκης : α) Σαράντα εκκλησιές και τα χωριά της περιοχής τους : Γέννα, Σκεπαστό, Σαμάκοβο κ.ά. β) από Κεσσάνη και το χωριό της περιοχής της : Αχούρια, γ) Από Ανδριανούπολη και το χωριό της : Τρούλια και δ) από τα χωριά : Σιδηροχώρι, Ιμβράσο.


Επίσης, εγκαταστάθηκαν με μεταδημότευση, το 1940 από την κοινότητα Θόλου μια οικογένεια, πρώην προσφυγική από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, και το 1956, από την κοινότητα Κουδουνίων μια οικογένεια ποντιακής καταγωγής

Ο πολιτιστικός σύλλογος και τα έθιμα[επεξεργασία κώδικα]

Στο Δ.Δ. υπάρχει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ορφέας», ο οποίος ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό μέσα από την διατήρηση της παράδοσης να διατηρηθεί και να ανυψωθεί το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού. Το έθιμο που υπάρχει στην Αγία Παρασκευή είναι :

Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας

Γίνεται στης 24 Ιουνίου στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, ή στην κεντρική πλατεία του Διαμερίσματος. Χρονολογείται από το 1924 και αποτελεί λαϊκή μαντική διαδικασία,

από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Γιορτή της Αγίας Παρασκευής[επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο στης 26 Ιουλίου γιορτάζεται η μνήμη της πολιούχου του χωριού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Την παραμονή της εορτής το απόγευμα μετά τον Μέγα Πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής γίνεται η περιφορά της εικόνας. Κατόπιν παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ανήμερα της εορτής το πρωί γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα συνεχίζονται οι παραδοσιακοί χοροί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Το χωριό αποτελούσε έδρα της ομάδας {Δόξα Αγίας Παρασκευής}η οποία αν και γνώρισε αρκετές επιτυχίες διαλύθηκε πρόσφατα.