Στήλη του Ονείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη του Ονείρου
Η σήλη, ανάμεσα από τα πόδια της Σγίγγας της Γκίζας
Χάρτης
Είδοςστήλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°58′31″N 31°8′15″E
Διοικητική υπαγωγήΓκίζα
ΤοποθεσίαΜεγάλη Σφίγγα της Γκίζας
ΧώραΑίγυπτος
Έναρξη κατασκευής1400 π.Χ. και 1388 π.Χ.
Υλικάροζ γρανίτης
ΧρηματοδότηςΤούθμωσις Δ΄
Commons page Πολυμέσα


Η Στήλη του Ονείρου του Τούθμωση Δ΄ ή στήλη της Σφίγγας είναι μία ενεπίγραφη στήλη, που εγέρθηκε ανάμεσα στα μπροστινά πόδια της Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας από τον Τούθμωση Δ΄ φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, το 1401 π.Χ., πρώτο έτος της βασιλείας του. Ο βασιλιάς ανήκε στην 18η δυναστεία. Όπως ήταν κοινό με άλλους φαραώ τού Νέου Βασιλείου, η περιγραφή ισχυρίζεται μία θεϊκή νομιμοποίηση της θέσης του.

Το επάνω αριστερά μέρος της στήλης τού ονείρου τού Τούθμωση Δ΄. Αντίγραφο. Ροδοσταυρικό Αιγυπτιακό Μουσείο του Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια.

Το κείμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μέρος του: "Τώρα το άγαλμα τού πολύ μεγάλου Κχεπρί (η Μεγάλη Σφίγγα) αναπαύεται στη θέση του, μεγάλο στη φήμη του, ιερό σε σεβασμό, με τη σκιά του Ρα να αναπαύεται επάνω του. Η Μέμφις και κάθε πόλη στις δύο του πλευρές έρχονται σε αυτόν, με τα χέρια τους λατρεύοντας το πρόσωπό του, φέρνοντας μεγάλες προσφορές στο Κα του. Μία από αυτές τις ημέρες συνέβη στον πρίγκιπα Τούθμωση να έλθει ταξιδεύοντας το μεσημέρι. Ξεκουράστηκε στη σκιά τού μεγάλου αυτού θεού. [Ο ύπνος] και το όνειρο [τον κατέλαβαν], τη στιγμή που ο ήλιος ήταν στο ζενίθ. Τότε βρήκε τη μεγαλειότητα αυτού τού ευγενικού θεού να μιλάει από το στόμα του, όπως ο πατέρας μιλά στον γιο του και να τού λέει: "Κοίταξέ με, παρατήρησέ με γιε μου Τούθμωση. Είμαι ο πατέρας σου Χορεμακχέτ-Κχεπρί-Ρα-Ατούμ. Θα σου δώσω τη βασιλεία [της γης και των ζωντανών] ... [Κοίτα, η κατάστασή μου είναι σαν ασθενούς], όλα [τα άκρα μου είναι κατεστραμμένα]. Η άμμος της ερήμου επάνω από την οποία ήμουν συνήθως, (τώρα) είναι αντίθετη με εμένα και πρέπει πια να κάνεις αυτό που επιθυμεί η καρδιά μου και που περίμενα".

Η στήλη του ονείρου τού Τούθμωση Δ΄. Αντίγραφο.

Περιγραφή της στήλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012 ο δρ. Χουτάν Ασραφιάν, ένας χειρουργός στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, ανάλυσε το πρόωρο τέλος τού Τούθμωση Δ΄ και τους πρόωρους θανάτους άλλων φαραώ της 18ης δυναστείας (όπως του Ακενατόν και του Τουταγχαμόν). Κατέληξε πως το ότι απεβίωσαν νωρίς, ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα μίας οικογενειακής περιοδικής επιληψίας. Αυτό θα ερμήνευε την πρόωρη θνησιμότητα του Τούθμωση Δ΄ και μπορεί να εξηγήσει και τη θεϊκή όραση που περιγράφεται στη Στήλη, καθώς αυτού του τύπου η επιληψία σχετίζεται με έντονα πνευματικά οράματα και θρησκευτικότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών από μία νέα εξέταση αξονικού τομογράφου, που έγινε στη μούμια του Τουταγχαμόν στις 5 Ιανουαρίου από τον δρ. Ζάχι Χάβας, η αριστερή μεριά της λεκάνης τού Τουταγχαμόν, τα πλευρά του και η καρδιά του ήταν κατεστραμμένα ή έλλειπαν τελείως από το σώμα, που δείχνει ότι απεβίωσε γρήγορα και βίαια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Shaw, 2000, The Oxford History of Ancient Egypt, Ian Shaw, Ed., Oxford University Press 2000, {hardcover, ISBN 0-19-815034-2}