Στάμεν Γκριγκόροβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στάμεν Γκριγκόροβ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Стамен Григоров (Βουλγαρικά)
Γέννηση27  Οκτωβρίου 1878[1]
Studen Izvor
Θάνατος27  Οκτωβρίου 1945[2]
Σόφια
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΒουλγαρικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Βουλγαρικά[4]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Γενεύης
Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός[3][6][7]
επιστήμονας[8][9][10]
μικροβιολόγος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος και Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςOrder of Bravery
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στάμεν Γκριγκόροβ (Stamen Gigov Grigorov, βουλγαρικά: Стамен Гигов Григоров, 27 Οκτωβρίου 1878 – 27 Οκτωβρίου 1945) ήταν Βούλγαρος γιατρός και μικροβιολόγος. Ανακάλυψε τον βάκυλο Lactobacillus bulgaricus, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του γιαουρτιού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο χωριό Studen Izvor (σημασία "Κρύα Άνοιξη"), του δήμου Τραν, της επαρχίας Πέρνικ της Βουλγαρίας. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες στο Μονπελιέ της Γαλλίας και στην ιατρική στη Γενεύη της Ελβετίας. Το 1905, σε ηλικία 27 ετών, ο Γκριγκόροβ προχώρησε στην ανακάλυψη για την οποία έγινε ευρέως γνωστός. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του καθηγητή Léon Massol στη Γενεύη, ανακάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό του βάκιλου είναι η βάση για το γιαούρτι. Ως αναγνώριση, το συστατικό αυτό ονομάστηκε από την επιστημονική κοινότητα Lactobacillus bulgaricus.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η κρατική εταιρεία παρασκευής γιαουρτιού συνδύασε και προώθησε μια συγκεκριμένη μίξη βακτηριακών συστατικών για να δημιουργήσει ένα "επίσημο βουλγαρικό γιαούρτι". Αυτή η μίξη συνεχίζει να εξάγεται στους παραγωγούς γιαουρτιού σε πολλές χώρες.

Πέρα από την ανακάλυψη του Lactobacillus bulgaricus, ο Γκριγκόροβ συνείσφερε στη δημιουργία μιας θεραπείας για τη φυματίωση το 1906, μαζί με τον Αλμπέρ Καλμέτ. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιούσε ως βάση τους μύκητες της πενικιλίνης. Μέσω των επιστημονικών πειραμάτων σε εργαστηριακά ζώα κι αργότερα σε ανθρώπους ασθενείς, ο Γκριγκόροβ απέδειξε τα θεραπευτικά αποτελέσματα των μυκήτων της πενικιλίνης στη θεραπεία της φυματίωσης.

Ο Γκριγκόροβ πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 1945, στα 67α γενέθλιά του.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παγετώνας Γκριγκόροβ στη Νήσο Μπράμπαντ στο Αρχιπέλαγος Πάλμερ της Ανταρκτικής πήρε το όνομά του από τον Πάλμερ Γκριγκόροβ.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Γκριγκόροβ τιμήθηκε από την Google με το Google Doodle της ημέρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • В началото бе родовата памет... Десет години утвърждаване. Фондация "Д-р Стамен Григоров", София, 2005. Университетско издателство "Св. Климент Охридски". (ISBN 954-90367-3-1) [In the Beginning Was the Family Memory... Ten Years of Confirmation. "Dr. Stamen Grigorof" Foundation, Sofia, 2005. Universitetsko izdatelstvo "Sv. Kliment Ohridski"]