Σπύρος Γιατράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπύρος Γιατράς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1944
Αθήνα
Θάνατος19  Απριλίου 2021
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΟπτικός
στιχουργός
καινοτόμος επιχειρηματίας

Ο Σπύρος Γιατράς (Αθήνα, 1944 - Μαρούσι Αθηνών, 19 Απριλίου 2021) ήταν Έλληνας στιχουργός που υπήρξε δημιουργός σημαντικών ελληνικών τραγουδιών.[1][2]

Συναποτέλεσε με τον Αλέκο Χρυσοβέργη ένα από τα πιο πετυχημένα δίδυμα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε όλη την καριέρα του ήταν ένας δημοφιλής και παραγωγικός στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού,[3] ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και μεγάλωσε στην περιοχή του Κολωνακίου.[4] Μαζί με την οικογένειά του, για οικονομικούς λόγους, μετανάστευσε για πολλά χρόνια στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971 σε ηλικία 27 ετών. Έχοντας σπουδάσει οπτική, εξάσκησε το επάγγελμα του διπλωματούχου οπτικού σε όλη τη ζωή του.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπ. Γιατράς έγραφε στίχους σε όλη τη ζωή του, από ταλέντο, και πάντα μετά από βιωματικές ιστορίες. Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται από μελαγχολία και έντονο πεσιμισμό. Συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως, μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Βαρδή και τον Γιάννη Πάριο. Οι στίχοι του, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες και τραγουδήθηκαν από σημαντικούς ερμηνευτές της εποχής, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, η Λίτσα Διαμάντη, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Δημήτρης Κοντολάζος, η Κατερίνα Στανίση, ο Βασίλης Καρράς, ο Αντύπας, ενώ από τους νεότερους καλλιτέχνες τραγούδια του ερμήνευσαν ο Νότης Σφακιανάκης, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Μακρόπουλος, η Πάολα και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

Αποτέλεσε μία ιδιαίτερη περίπτωση στιχουργού στην ελληνική δισκογραφία, αφού οι στίχοι του έχουν βασιστεί σε βιώματα και πραγματικές ιστορίες -συνήθως δραματικές- ανθρώπων. Σημαντικές επιτυχίες του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα τραγούδια:[5][6]

Ύστερη ζωή και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι συνταξιούχος συνέχιζε ασταμάτητα να γράφει στίχους, οι οποίοι ήταν -βέβαια- προσαρμοσμένοι στο νέο κλίμα της εποχής, του 21ου αιώνα. Συνεργάστηκε και έγραψε πολλές επιτυχίες και για τρεις από τους νεότερους ερμηνευτές[7], τον Κωνσταντίνο Αργυρό, τον Νίκο Οικονομόπουλο και την Πάολα.

Οι στιχουργικές δημιουργίες - επιτυχίες, από όλη την καριέρα του Σπύρου Γιατρά, ακούστηκαν και τιμήθηκαν σε εκπομπή - αφιέρωμα του Σπύρου Παπαδόπουλου (Στην υγειά μας ρε παιδιά) στις 10 Μαρτίου 2018[8][9], στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ.

Το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2021 νοσηλευόταν, για επέμβαση ρουτίνας, αρχικά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.[10][11] Πέθανε αιφνίδια στις 19 Απριλίου 2021 εξαιτίας επιπλοκών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]