Σοφία Δωροθέα του Τσέλλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφία Δωροθέα
Εκλεκτορική Πριγκίπισσα του Αννόβερου
Η Σοφία Δωροθέα με τα παιδιά της
Γέννηση15 Σεπτεμβρίου 1666
Τσέλλε, Κάτω Σαξονία, Γερμανία
Θάνατος13 Νοεμβρίου 1726 (60 ετών)
Άλντεν, Κάτω Σαξονία, Γερμανία
ΣύζυγοςΓεώργιος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΕπίγονοιΓεώργιος Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας
Σοφία-Δωροθέα
ΟίκοςΟίκος του Αννόβερου
ΠατέραςΓεώργιος Γουλιέλμος, Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΜητέραΕλεονώρα Ντεμιέ ντ'Ολμπρέζ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σοφία Δωροθέα του Τσέλλε (Sophia Dorothea von Celle, 15 Σεπτεμβρίου 1666 - 13 Νοεμβρίου 1726) ήταν η σύζυγος του Γεωργίου, Διαδόχου Πρίγκιπα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ, μετέπειτα Γεωργίου Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας, και μητέρα του Γεωργίου Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο γάμος της Σοφίας Δωροθέας με τον Γεώργιο Α΄ ήταν πολιτικά υποκινούμενος χάρη στις μηχανορραφίες της μητέρας του Γεωργίου, Σοφίας του Αννόβερου.

Η υποτιθέμενη σχέση της με τον Φίλιππο Χριστόφορο του Καίνιξμαρκ οδήγησε στη φυλάκισή της στο Κάστρο του Άλντεν για τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σοφία Δωροθέα το 1686.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1666 και ήταν το μοναδικό παιδί του Γεωργίου Γουλιέλμου, δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ,[1] και της επί χρόνια ερωμένης του Ελεονώρας ντ' Ολμπρέζ, κόμισσας του Βίλχελμσμπουργκ, Ουγενοτικής καταγωγής και κόρη του Αλέξανδρου Β΄ ντ' Ολμπρέζ.[2] Ο Γεώργιος Γουλιέλμος νυμφεύτηκε πρώτα μυστικά, μοργανατικά (το 1665) και μετά επίσημα τη μητέρα της κόρης του (το 1676).

Στις 22 Νοεμβρίου 1682 η Σοφία Δωροθέα παντρεύτηκε τον εξάδελφό της, Γεώργιο (Α΄) και μαζί απέκτησαν:

Ο γάμος του Γεωργίου και της Σοφίας Δωροθέας ήταν δυστυχισμένος. Η οικογένειά του, ιδιαίτερα η μητέρα του, η δούκισσα Σοφία, μισούσε και περιφρονούσε τη Σοφία Δωροθέα.[3] Αυτά τα συναισθήματα περιφρόνησης πέρασαν και στον Γεώργιο, ο οποίος ήταν περίεργος με τη σύζυγό του. Η Σοφία Δωροθέα ήταν συχνά πληκτική και ελλιπής στο πρωτόκολλο.

Ο Γεώργιος απέκτησε ερωμένη, την Μελουσίνε φον ντερ Σούλενμπουργκ και άρχισε να παραμερίζει τη γυναίκα του. Οι γονείς του τον παρότρυναν να είναι πιο προσεκτικός με την ερωμένη του, φοβούμενοι ότι η διακοπή του γάμου θα έσπαζε τη συμφωνία για πληρωμή των 100.000 χρυσών ταλήρων.

Τον Αύγουστο του 1726 η Σοφία Δωροθέα αρρώστησε βαριά, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στο κρεβάτι, από το οποίο δεν ξανασηκώθηκε ποτέ. Πριν αποβιώσει, η Σοφία Δωροθέα έγραψε μια επιστολή στο σύζυγό της. Η Σοφία Δωροθέα απεβίωσε από ηπατική ανεπάρκεια και απόφραξη της χοληδόχου κύστης εξαιτίας 60 πετρών και σε ηλικία 60 ετών· τα 33 τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν φυλακισμένη.

Ο Γεώργιος δεν επέτρεψε το πένθος στο Αννόβερο ή το Λονδίνο. Ήταν εξοργισμένος, όταν άκουσε ότι η Αυλή της κόρης του στο Βερολίνο φορούσε μαύρα. Το σώμα της Σοφίας Δωροθέας τοποθετήθηκε σε μία κασετίνα και μπήκε στο κελάρι του κάστρου. Τον Μάιο του 1727 το σώμα της μεταφέρθηκε στο Τσέλλε για να ταφεί δίπλα στους γονείς της. Ο Γεώργιος Α' απεβίωσε τέσσερις εβδομάδες αργότερα, πιθανότατα έχοντας παραλάβει την τελευταία επιστολή της αποθανούσης συζύγου του.

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιθανό ειδύλλιο της Σοφίας Δωροθέας και το τραγικό της τέλος της, είναι η βάση της βρετανικής ταινίας του 1948 Saraband for Dead Lovers. Τον ρόλο της Σοφίας Δωροθέας έπαιξε η Τζοάν Γκρένγουντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Weir 2002, σελίδες 272–275.
  2. Haag, Haag & Bordier 1877, σελίδες 347–349.
  3. Herman 2006, σελ. 100.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herman, Eleanor (2006). Sex with the QueenΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. New York: Harper Collins. ISBN 0-06-084673-9. 
  • Haag, Eugène· Haag, Émile· Bordier, Henri Léonard (1877). La France Protestante (στα Γαλλικά). Paris: Sandoz et Fischbacher. 
  • Weir, A. (2002). Britain's Royal Families - The Complete Genealogy. 
  •  Το παρόν λήμμα ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον κοινό κτήμαChisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Sophia Dorothea» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα 25 (11η έκδοση) Cambridge University Press, σελ. 418  This work in turn cites:
    • W. F. Palmblad, ed., Briefwechsel des Grafen Königsmark and der Prinzessin Sophie Dorothea von Celle (Leipzig, 1847)
    • A. F. H. Schaumann, Sophie Dorothea Prinzessin von Ahlden
    • A. F. H. Schaumann, Kurfürstin Sophie von Hannover (Hanover, 1878)
    • Karl Ludwig, Freiherr von Pöllnitz, Histoire secrette de la duchesse d'Hanovre (London, 1732)
    • William Henry Wilkins, The Love of an Uncrowned Queen (London, 1900)
    • A. Köcher, "Die Prinzessin von Ahlden," in the Historische Zeitschrift (Munich, 1882)
    • Vicomte H. de Beaucaire, Une Mésalliance dans la maison de Brunswick (Paris, 1884)
    • Alice Drayton Greenwood, Lives of the Hanoverian Queens of England, vol. i (1909)