Σημαία της Ουαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουαλία
Χρήση Εθνική σημαία
Αναλογία 3:5
Υιοθετήθηκε 1959 (τρέχουσα έκδοση)
Σχεδιασμός Ένας κόκκινος δράκος με τρία πόδια, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε πράσινο και λευκό πεδίο

Η Σημαία της Ουαλίας (ουαλικά: Baner Cymru ή Y Ddraig Goch, δηλαδή "Ο κόκκινος δράκος") αποτελείται από ένα κόκκινο δράκο ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε πράσινο και λευκό πεδίο. Όπως γίνεται σε πολλές εραλδικές κατηγορίες, η ακριβής αναπαράσταση του δράκου δεν είναι τυποποιημένη και υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις του.

Η σημαία ενσωματώνει τον κόκκινο δράκο του Καντβαλάντρ, βασιλιά του Γκβάινεντ, μαζί με το πράσινο και το λευκό, χρώματα του οίκου των Τυδώρ. Χρησιμοποιήθηκε από τον Ερρίκο Ζ΄ στη Μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, απ'όπου μετά μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Ύστερα ο κόκκινος δράκος προστέθηκε ως υποστηρικτής του βασιλικού οικοσήμου των Τυδώρ για να δηλώσουν την ουαλική καταγωγή τους. Η σημαία αναγνωρίστηκε επίσημα ως ουαλική εθνική σημαία το 1959.[1][2] Αρκετές πόλεις περιλαμβάνουν ένα δράκο στη σημαία τους, συμπεριλαμβανομένου του Κάρντιφ, την πρωτεύουσα της Ουαλίας.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barraclough, EMC. Flags of the World, 1965.
  2. «Welsh Flag (Hansard, 23 February 1959)». Hansard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019.