Σαμπίτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαμπίτς
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙσραήλ
Πληροφορίες
ΠιάτοΠρωινό (στους Ιρακινούς Εβραίους) και φαγητό δρόμου (σε όλη τη χώρα), Σάντουιτς
Κύρια συστατικάπίτα, μελιτζάνα, σκληροβρασμένα αυγά, Ισραηλινή σαλάτα, Άμπα, μαϊντανός, σως ταχινιού και χουμούς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Σαμπίτς

Το Σαμπίτς ή σάμπιχ (εβραϊκά: סביח‎‎ Εβραϊκή προφορά: ​[saˈbiħ]) είναι παραδοσιακό εβραϊκό σάντουιτς Μιζράχι δημοφιλές κυρίως στο Ισραήλ, το οποίο αποτελείται από πίτα γεμιστή με τηγανητές μελιτζάνες και βραστά αυγά. Η τοπική Ισραηλινή κατανάλωση λέγεται ότι προήλθε από μια παράδοση μεταξύ των Ιρακινών Εβραίων, που το έτρωγαν στο Σάββατο το πρωί.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά του φαγητού προέρχεται από τον ιδρυτή του πρώτου πάγκου σαμπίτς στο Ισραήλ, τον Σαμπίτς Τσβι Χαλάμπι, Εβραίος γεννημένος στο Ιράκ.

Μια θεωρία λέει ότι το σαμπίτς προέρχεται από την αραβική λέξη صباح sˤaˈbaːħ, που σημαίνει "το πρωί", καθώς τα συστατικά του σαμπίτς είναι τυπικά για το Ιρακινό Εβραϊκό πρωινό.[2]

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σαμπίτς, που σερβίρεται σε πίτα, παραδοσιακά περιέχει τηγανητές μελιτζάνες σε φέτες, σκληρά βρασμένα αυγά, μια λεπτή σως ταχινιού (ταχίνι, χυμός λεμονιού, και σκόρδο), Ισραηλιή σαλάτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, και άμπα. Ορισμένες εκδόσεις χρησιμοποιούν βραστές πατάτες. Παραδοσιακά, παρασκευάζεται με αυγά χαμινάντος, αργοψημένα σε Χαμίν μέχρι να γίνει καφέ. Σύμφωνα με τη προτίμηση του πελάτη μπορεί να σερβιριστεί με πράσινο ή κόκκινο ζουγκ ως καρύκευμα στη κορυφή και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σαμπίτς εισήχθη στο Ισραήλ από Ιρακινούς Εβραίους που μετακινήθηκαν στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Το Σάββατο, όταν δεν μαγείρεμα δεν επιτρεπόταν, οι Ιρακινοί Εβραίοι έτρωγαν ένα κρύο γεύμα προμαγειρεμένων τηγανητών μελιτζάνων, βραστές πατάτες και βραστά αυγά. Στο Ισραήλ, τα συστατικά αυτά γεμίστηκαν σε πίτα και άρχισαν να πωλούνται ως γρήγορο φαγητό. Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, οι πωλητές άρχισαν να πωλούν τα σάντουιτς σε υπαίθριους πάγκους.[3]Πρότυπο:Verify source Υπάρχει αγροτική έκδοση που ονομάζεται σαλάτα σαμπίτς (Σαλάτ Σαμπίτς στα εβραϊκά)

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]