Σαλιμζάν Νακπάγιεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαλιμζάν Ζουμασούλι Νακπάγιεφ
Δήμαρχος του Ατιράου
Περίοδος
Οκτώβριος 2006 – Δεκέμβριος 2009
ΠροκάτοχοςΜπεργκέι Σαουλεμπάγιεβιτς Ρισκαλίγιεφ
ΔιάδοχοςΜερέκε Οτάροβιτς Ισμουράτοφ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση3 Μαρτίου 1966 (1966-03-03) (58 ετών), Μιγιάλι, Σοβιετική Ένωση (σήμερα Καζακστάν)
ΣύζυγοςΛιαζάτ Τλεγκένοβνα Ερζάνοβα
ΠαιδιάΖανγκιρχάν (γεννηθείς το 1994)
ΘρήσκευμαΙσλάμ

Ο Σαλιμζάν Ζουμασούλι Νακπάγιεφ (καζακικά: Сәлімжан Жұмашұлы Нақпаев, προφέρεται sælɪmˈʒɑn ʒʊmɑʃʊˈlɯ nɑqˈpɑjəf, ρωσικά: Салимжан Жумашевич Накпаев, προφέρεται səlʲɪmˈʐan ʐʊˈmaʂɪvʲɪtɕ nɐˈkpaɪf), είναι Καζάκος πολιτικός. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1966, στο Μιγιάλι, στην επαρχία Κιζιλκόγκα, στην περιφέρεια Ατιράου της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν (το σημερινό Καζακστάν). Από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως δήμαρχος του Ατιράου, το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Ατιράου στο Καζακστάν

Εκπαίδευση και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή από το Ίδρυμα Εθνικής Οικονομίας του Αλμάτι με πτυχίο στα οικονομικά. Ο Νακπάγιεφ, ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός το 1983, στην Επαρχία Μακάτ. Μετά τη θητεία του στο Σοβιετικό Στρατό, επέστρεψε στην προηγούμενη δουλειά του, όπου δούλεψε για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Από το 1989 έως το 1992, ο Νακπάγιεφ δούλεψε ως οικονομολόγος στην τοπική επιτροπή σχεδιασμού. Μετά, εργάστηκε ως πρόεδρος της μικρής επιχείρησης Μακσάτ. Μετά, εργάστηκε ως βοηθός του επικεφαλής της διοίκησης της επαρχίας Μακάτ, και ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής. Από το 2000 έως το 2003, ο Νακπάγιεφ ήταν ο ακίμ της επαρχίας Μακάτ. Από το Μάρτιο του 2003, ο Νακπάγιεφ ήταν ο διοικητής της εκτελεστικής διοίκησης του ακίμ τηςπεριφέρειας Ατιράου. Από τον Ιανουάριο του 2005, ήταν ο ακίμ της επαρχίας Ζιλγιόι, στην περιφέρεια Ατιράου. Τον Φεβρουάριο του 2006, έγινε ο βοηθός του ακίμ της περιφέρειας Ατιράου, και οχτώ μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε ο δήμαρχος της πόλης του Ατιράου. Επίσης, έχει βραβευτεί με το Τάγμα Κουρμέτ (καζακικά: Құрмет), και με το Μετάλλιο για την 10η επέτειο ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν (καζακικά: Қазақстан Республикасының тәуелсіздігіне 10 жыл).

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νακπάγιεφ έχει αποκτήσει ένα παιδί, τον Ζανγκιρχάν (γεννηθείς το 1994). Η σύζυγός του είναι η Λιαζάτ Τλεγκένοβνα Ερζάνοβα, και είναι μουσουλμάνος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Salimzhan Nakpaev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Накпаев, Салимжан Жумашевич της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).