Σαιντ Στήβενς Γκρην

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το πάρκο «Σαιντ Στήβενς Γκρην» του Δουβλίνου

Το Σαιντ Στήβενς Γκρην (Πάρκο του Αγίου Στεφάνου, Αγγλικά: St Stephen's Green)[1] είναι πάρκο στο κέντρο της πόλης του Δουβλίνου. Η σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε από τον Ουίλλιαμ Σέπαρντ (William Sheppard). Το πάρκο άνοιξε επίσημα για το κοινό στις 27 Ιουλίου 1880 από τον Λόρδο Άρντιλαουν.[2][3] Γειτνιάζει με μία από τις κύριες εμπορικές οδούς της πόλης, την Γκράφτον Στρητ, ενώ γύρω από αυτό υπάρχει πλήθος γραφείων δημοσίων φορέων, καθώς και μια στάση του τραμ του Δουβλίνου. Συχνά αναφέρεται ανεπίσημα κι ως Στήβενς Γκρην. Με έκταση 89.000 τ.μ., είναι το μεγαλύτερο από τα γεωργιανά πάρκα στο Δουβλίνο. Άλλα πάρκα είναι αυτά της πλατείας Μέρριον και της πλατείας Φιτζγουίλλιαμ.

Το πάρκο είναι ορθογώνιο και περιβάλλεται από δρόμους που αποτελούσαν κύριες οδικές αρτηρίες του κέντρου του Δουβλίνου, αλλά κυκλοφοριακές αλλαγές που εφαρμόστηκαν το 2004, κατά τη διάρκεια των έργων του δικτύου τραμ[4] έχουν μειώσεις σημαντικά τον όγκο της κυκλοφορίας. Οι τέσσερεις δρόμοι που οριοθετούν το πάρκο φέρουν ονομασίες που προσδιορίζουν την θέση τους ως προς το πάρκο με βάση τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: Σαιντ Στήβενς Γκρην Νορθ (βόρεια οδός), Σαιντ Στήβενς Γκρην Σάουθ (βόρεια οδός), Σαιντ Στήβενς Γκρην Ηστ (ανατολική οδός) και Σαιντ Στήβενς Γκρην Ουέστ (δυτική οδός).

Η Αψίδα των Τυφεκιοφόρων, που χτίστηκε το 1907 προς τιμήν των πεσόντων στον Πόλεμο των Μπόερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sraidainmneacha Bhaile Atha Cliath» (PDF). Dublin City Council. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2014. 
  2. «Report on St Stephen's Green» (PDF). UCD School of Archaeology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018. 
  3. «Heritage Ireland: St Stephens Green». www.heritageireland.ie (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. 
  4. «Roadworks on St Stephen's Green to reverse traffic flow and restrict movement». The Irish Times. 6 Ιουνίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2014.