Σίντνεϊ Πάτζετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίντνεϊ Πάτζετ
Γέννηση4 Οκτωβρίου 1860
Κλέρκενγουελ, Λονδίνο, Αγγλία
Θάνατος28 Ιανουαρίου 1908 (47 ετών)
Μάργκεϊτ, Κεντ, Αγγλία
Τόπος ταφήςEast Finchley Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου
Ιδιότηταεικονογράφος και ζωγράφος
ΑδέλφιαWalter Paget[1]
Henry Marriott Paget[1]
Σημαντικά έργαThe Strand Magazine
εικονογραφήσεις
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σίντνεϊ Έντουαρντ Πάτζετ (4 Οκτωβρίου 1860 – 28 Ιανουαρίου 1908) ήταν Βρετανός καλλιτέχνης της βικτωριανής εποχής, περισσότερο γνωστός για τις εικονογραφήσεις του που συνόδευαν τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο The Strand Magazine.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σίντνεϊ Πάτζετ ήταν το πέμπτο από τα εννέα παιδιά του Ρόμπερτ Πάτζετ, του υπάλληλου βεστιάριου των εκκλησιών Σεντ Τζέιμς και Σεντ Τζον στο Κλέρκενγουελ, και της Μάρθα Πάτζετ (το γένος Κλαρκ), καθηγήτριας μουσικής. Το 1881 ο Πάτζετ μπήκε στα Σχολεία της Βασιλικής Ακαδημίας. Εκεί έγινε φίλος του Άλφρεντ Μόρις Μπάτλερ, ενός φοιτητή αρχιτεκτονικής που μπορεί να αποτέλεσε το μοντέλο για τις εικονογραφήσεις του Δρ. Τζον Γουάτσον από τον Πάτζετ. Μεταξύ του 1879 και του 1905 ο Πάτζετ συνέβαλε με δεκαοκτώ πίνακες, συμπεριλαμβανομένων εννέα πορτραίτων, στις εκθέσεις της Βασιλικής Ακαδημίας.

Τα ζωγραφιές του Πάτζετ εμφανίστηκαν στα περιοδικά: Strand, The Pictorial World, The Sphere, The Graphic, The Illustrated London News και The Pall Mall Magazine. Το έργο του έγινε γνωστό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρείχε εικονογραφήσεις για τις αστυνομικές ιστορίες με ήρωα Μάρτιν Χιούιτ του Άρθουρ Μόρισον και για τα έργα του Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, κάνοντας πολλά για να καταστήσουν δημοφιλείς και τις δύο σειρές.

Στην 1η Ιουνίου του 1893, ο Σίντνεϊ Πάτζετ παντρεύτηκε την Έντιθ Χάουνσφιλντ (γεννημένη το 1865), κόρη του Γουίλιαμ Χάουνσφιλντ, ενός αγρότη. [2] Απέκτησαν μαζί τέσσερις κόρες και δύο γιους: τον Λέσλι Ρόμπερτ (1894), την Γουίνιφρεντ (1896), την Εντίθ Μουριέλ (1897), την Έβελιν Μιρόα (1899), την Μπέριλ Μέι (1902) και τον Τζον Λ. Πάτζετ.

Ο Σίντνεϊ πέθανε στο Μάργκεϊτ στις 28 Ιανουαρίου 1908, σε ηλικία 47 ετών, αφότου υπέφερε από μία οδυνηρή δυσφορία στο στήθος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, η αιτία από την οποία επήλθε αυτός ήταν: «Όγκος μεσοθωρακίου, 3 ετών, εξάντληση». Οι όγκοι του μεσοθωρακίου είναι αναπτύξεις που σχηματίζονται στο κεντρικό στήθος. Καθώς αυτοί μεγαλώνουν, συστέλλουν όλο και περισσότερο τους πνεύμονες. Η πάθηση είναι σπάνια, με άγνωστα αίτια και στις αρχές του εικοστού αιώνα οδηγούσε σε επώδυνο και βέβαιο θάνατο.

Ο Πάτζετ θάφτηκε στο νεκροταφείο του Ανατολικού Φίντσλεϊ. Δύο αδέρφια, ο ΧΜ (Χένρι Μάριοτ) Πάτζετ (1856–1936) και ο Γουόλ (Γουόλτερ Στάνλεϊ) Πάτζετ (1863–1935) ήταν επίσης επιτυχημένοι προσωπογράφοι και εικονογράφοι. [2]

Οι εικονογραφήσεις για την Strand[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Sidney Paget illustration of Holmes and Watson, seated
Μια απεικόνιση του Πάτζετ που παρουσιάζει τον Σέρλοκ Χολμς (δεξιά) και τον Δρ. Γουάτσον από το «Η Περιπέτεια του Έλληνα Διερμηνέα»(1893)
Holmes and Moriarty fight to the death at the Reichenbach Falls
Η εικονογράφηση του Πάτζετ που εμφανίζει τη μοιραία συνάντηση του Χολμς και του Μοριάρτι στους καταρράκτες Ράιχενμπαχ στο «Το Τελευταίο Πρόβλημα» (1893)
Paget standing in a canoe wearing a deerstalker cap, holding an oar
Ο Πάτζετ φορώντας ένα κυνηγετικό καπέλο

Ο Πάτζετ μνημονεύεται περισσότερι ως ο δημιουργός της δημοφιλούς εικόνας του Σέρλοκ Χολμς από την αρχική έκδοση των ιστοριών του Κόναν Ντόυλ στο The Strand Magazine. Αρχικά προσλήφθηκε για να εικονογραφήσει τις Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, μια σειρά από δώδεκα διηγήματα που διήρκησε από τον Ιούλιο του 1891 έως τον Ιούνιο του 1892.

Το 1893, ο Πάτζετ εικονογράφησε τις Αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς, που δημοσιεύτηκαν στο The Strand ως περαιτέρω επεισόδια των Περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς. Όταν ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ αναβίωσε τη σειρά του Σέρλοκ Χολμς με το Το Λαγωνικό των Μπάσκερβιλ, που κυκλοφόρησε στο The Strand το 1901–02, ζήτησε να είναι ο Πάτζετ ο εικονογράφος. Ο Πάτζετ συνέχισε με την εικονογράφηση μιας άλλης σειράς διηγημάτων, της Επιστροφής του Σέρλοκ Χολμς, το 1903–04. Συνολικά, εικονογράφησε ένα μυθιστόρημα και 37 διηγήματα του Χολμς. Οι εικονογραφήσεις του έχουν επηρεάσει τις ερμηνείες του ντετέκτιβ στη μυθοπλασία, τον κινηματογράφο και το δράμα.

Το The Strand έγινε ένα από τα πιο διάσημα περιοδικά μυθοπλασίας της Μεγάλης Βρετανίας, με τη σειρά του Χολμς να αποτελεί το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό της. Καθώς η δημοτικότητα του Χολμς μεγάλωνε, οι εικονογραφήσεις του Πάτζετ γίνονταν μεγαλύτερες και πιο περίτεχνες. Αρχίζοντας με το «Το Τελευταίο Πρόβλημα» το 1893, σχεδόν κάθε ιστορία του Χολμς στο περιοδικό The Strand περιείχε μια ολοσέλιδη εικονογράφηση αλλά και πολλές μικρότερες.

Ο Πάτζετ ήταν ο πρώτος που έδωσε στον Χολμς το καπέλο του ελαφιού και την Ινβερνές κάπα – λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται ποτέ στις ιστορίες και τα μυθιστορήματα. [3] Το καπέλο και η κάπα εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μια εικονογράφηση για το «Το Μυστήριο της Κοιλάδας Μπόσκομπ» το 1891 και επανεμφανίζονται στο «Η Περιπέτεια της Ασημένιας Φλόγας» το 1893. Εμφανίζονται επίσης σε μερικές εικονογραφήσεις από την Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς. (Η κυρτή πίπα καλαμπασιού προστέθηκε από τον ηθοποιό Γουίλιαμ Ζιλέτ)

Ο Πάτζετ έκανε συνολικά, περίπου 356 δημοσιευμένα σχέδια για τη σειρά του Σέρλοκ Χολμς. Οι απεικονίσεις αυτές έγιναν εμβληματικές και άλλοι εικονογράφοι αναγκάστηκαν να μιμηθούν το στυλ του στις δικές τους απεικονίσεις του Χολμς.

Ένα πλήρες σύνολο τευχών των περιοδικών The Strand με τις εικονογραφημένες ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς είναι ένα από τα πιο σπάνια και ακριβότερα συλλεκτικά αντικείμενα στην ιστορία των εκδόσεων. Το αρχικό σχέδιο 6,75 x 10,5 ιντσών του Πάτζετ με τίτλο «Ο Χολμς και ο Μοριάρτυ σε μία Θανάσιμη Μάχη στην Άκρη των Καταρρακτών Ράιζενμπαχ» πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη στις 16 Νοεμβρίου 2004 για 220.800 $.

Ο θρύλος υποστηρίζει ότι οι εκδότες του The Strand προσέλαβαν τον Πάτζετ όταν αυτός απάντησε κατά λάθος σε μια επιστολή προμήθειας που προοριζόταν για τον μικρότερο αδερφό του Γουόλτερ, [2] αλλά μια εργασία του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Baker Street Journal δεν βρήκε αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την ιστορία και πολλά εναντίον της. [4] Μια άλλη κοινή πεποίθηση – ότι ο Πάτζετ δημιούργησε το πρότυπο της απεικόνισης του Χολμς σε αυτήν του Γουόλτερ – αρνήθηκε ο αδερφός τους Χένρι Μάριοτ Πάτζετ. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 16  Αυγούστου 2008. 500012596. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 Cooke, Catherine (2007). «Portraits by the friend of Sherlock Holmes discovered in the City of Westminster» (PDF). City of Westminster.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " portraits " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο
  3. Tallon, Philip, επιμ. (12 Σεπτεμβρίου 2012). The Philosophy of Sherlock Holmes. University Press of Kentucky. σελίδες 99–100. ISBN 978-0-8131-3671-4. 
  4. Matetsky, Ira Brad (Summer 2019). «Another Sherlockian Myth Debunked: Time to Turn the Page(t)?». The Baker Street Journal 69 (2): 6–10. 
  5. Oxford Dictionary of National Biography, 1912

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]