Σάρα Γανωτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάρα Γανωτή
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σάρα Γανωτή (Ελληνικά)
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1967
Λόφος Ελασσόνος Λάρισας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα (1991)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σεναριογράφος
θεατρική συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοΟδός Ιπποκράτους
Οι Αγνοημένοι
Ο Πρίγκιπας
Το μικρό σπίτι στο Παγκράτι
Και πάλι φίλοι
Ο τέλειος άντρας
Στρίβειν δια του αρραβώνος
Σ' αγαπώ μ' αγαπάς
Κάπου σε ξέρω
Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη
Φάε τη σοκολάτα σου
Κανείς δε λέει σ' αγαπώ
Η Νταντά
Οι Αταίριαστοι
Τύχη Βουνό
LAPD
Εργαζόμενη Γυναίκα
Η οικογένεια βλάπτει
Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
Το σόι σου
Έρωτας Μετά
Αγγελική
Ζακέτα να πάρεις
Κι Όμως Είμαι Ακόμα Εδώ

Η Σάρα Γανωτή ( Λόφος, 25 Δεκεμβρίου 1967) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός στην τηλεόραση στην κωμική σειρά Οδός Ιπποκράτους το 1991. Ακολούθησαν κάποιες εμφανίσεις στις σειρές Οι αγνοημένοι και Ο πρίγκιπας τις σεζόν 1994-1995 και 1995-1996 αντίστοιχα. Τη περίοδο 1999-2000 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά Και πάλι φίλοι όπου ήταν και μία εκ των σεναριογράφων. Ακολούθησαν εμφανίσεις στις σειρές Σ' αγαπώ μ' αγαπάς, Ο τέλειος άντρας, Στρίβειν δια του αρραβώνος και Κάπου σε ξέρω.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη σειρά Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη. Εκεί τις σεζόν 2002-2004 είχε το ρόλο της κρατούμενης κομμουνίστριας Μαίρης Σκαρμούτσου η οποία περνούσε την ποινή της στις φυλακές Καλάμου. Ακολούθησαν εμφανίσεις στις σειρές Φάε τη σοκολάτα σου, Κανείς δε λέει σ' αγαπώ, Οι αταίριαστοι ενώ έπαιξε και στις σειρές Τύχη βουνό και Εργαζόμενη γυναίκα στις οποίες ήταν και σεναριογράφος.

Συγγραφή σεναρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998 δημιούργησε μαζί με τον Βασίλη Ρίσβα, τη Δήμητρα Σακαλή και τον Νίκο Σταυρακούδη μία ομάδα με ονομασία Ντόρτια, γράφοντας μαζί το σενάριο δύο τηλεοπτικών σειρών τις επόμενες δύο σεζόν. Οι σειρές αυτές είναι Το μικρό σπίτι στο Παγκράτι που προβλήθηκε από την ΕΤ1 και η κωμωδία Και πάλι φίλοι που προβλήθηκε από το Mega Channel. Μετά το τέλος των σειρών συνεχίζει ως συγγραφικό δίδυμο μαζί με τον Νίκο Σταυρακούδη ενώ γράφει και μόνη επεισόδια διάφορων σειρών.[1] Τη σεζόν 2001-2002 δημιούργησαν τη σειρά Κάπου σε ξέρω για το Mega Channel ενώ τη περίοδο 2005-2006 έγραψε κάποια επεισόδια των σειρών Το κόκκινο δωμάτιο και Safe Sex TV Stories. Τη σεζόν 2006-2007 συνεργάστηκε και πάλι με τον Σταυρακούδη στη σειρά Τύχη βουνό στον ANT1 ενώ την περίοδο 2008-2010 έγραψαν μαζί τη σειρα αυτοτελών επεισοδίων Εργαζόμενη γυναίκα.[εκκρεμεί παραπομπή] Το 2011, δημιούργησαν μαζί με την Ελένη Ράντου και τον Νίκο Σταυρακούδη το θεατρικό έργο Κατάδικός μου.[2] Από το 2017 μέχρι σήμερα είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας της τηλεοπτικής σειράς Μην αρχίζεις τη μουρμούρα που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]