Σάντσα της Αραγωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάντσα της Αραγωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1478
Νάπολη
Θάνατος1506
Squillace
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓοδεφρείδος Βοργίας
ΓονείςΑλφόνσος Β΄ της Νάπολης και Trogia Gazzella
ΑδέλφιαΙσαβέλλα της Αραγωνίας, δούκισσα του Μιλάνου
Φερδινάνδος Β΄ της Νάπολης
Αλφόνσος της Αραγωνίας
ΟικογένειαΟίκος της Τραστάμαρα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Να μη συγχέεται με τη Σάντσα της Αραγωνίας, κόμισσα του Ουρζέλ ή τη Σάντσα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης.

Η Σάντσα της Αραγονίας (1478 στη Γκαέτα – 1506 στη Νάπολη), ή Σάνσια της Αραγονίας, ήταν νόθη κόρη του βασιλιά Αλφόνσου Β΄ της Νάπολης και της ερωμένης του Τρόγκια Γκατσέλα. Το 1494 παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Βοργία, τον μικρότερο γιο του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄. Μετά τον γάμο της, αυτή και ο σύζυγός της έγιναν πρίγκιπες του Σκουιλάτσε, μία επαρχία στη νότια Ιταλία. Για το μεγαλύτερο μέρος του γάμου τους, η Σάντσα και ο σύζυγός της ζούσαν στο Βατικανό με την υπόλοιπη οικογένειά του. Εκεί η Σάντσα έγινε φίλη με την κουνιάδα της Λουκρητία και φέρεται να είχε σχέσεις και με τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του συζύγου της: τον Χουάν Βοργία, 2ο δούκα της Γανδία, γνωστό και ως Ιωάννη Βοργία και τον Καίσαρα Βοργία. Η σχέση της με τον Χουάν λέγεται μερικές φορές, ότι ήταν η αιτία, για τη δολοφονία του Χουάν υποτίθεται από τον Καίσαρα το 1497.

Ο αδελφός της Σάντσα Αλφόνσος της Αραγονίας νυμφεύτηκε τη Λουκρητία Βοργία. Η ζωή της Σάντσα μεταξύ των Boργία έγινε ταραχώδης, αφού ο Καίσαρας έκανε έναν ευνοϊκό γάμο με μία Γαλλίδα πριγκίπισσα, τη Καρλόττα του Αλμπρέ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη Γαλλική υποστήριξη για τις στρατιωτικές του εκστρατείες. Αυτό έθεσε τα συμφέροντα του Καίσαρα σε άμεση σύγκρουση με εκείνα των Ιταλικών κρατών. Η γενέτειρα της Σάντσας, η Νάπολη, δεν αποτελούσε εξαίρεση, και η πόλη ήταν πολύ ανήσυχη για τα επιθετικά Γαλλικά ενδιαφέροντα.

Φημολογείται [1] ότι ο Αλφόνσος δολοφονήθηκε βάναυσα το 1500 από τον Καίσαρα, λόγω συμφερόντων με τη Γαλλία εναντίον της Νάπολης. Η Σάντσα, τώρα σε πολιτική αμηχανία, ήταν φυλακισμένη στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο στη Ρώμη μέχρι το τέλος του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄ το 1503. Μετά το τέλος του κατάφερε να ανακτήσει την ελευθερία της και επέστρεψε στη Νάπολη με τον νεαρό ανιψιό της Ροδρίγο (γιο του Αλφόνσου), τον οποίο μεγάλωσε ως δικό της. Δεν έζησε ποτέ ξανά με τον σύζυγό της Γοδεφρείδο. Ο Καίσαρας την επισκέφτηκε λίγο αργότερα και τη ρώτησε αν θα αναλάβει τη φροντίδα του Τζιοβάννι «του βρέφος της Ρώμης», πιθανότατα νόθου τέκνου της Λουκρητίας ή ίσως πιθανότατα νόθου τέκνου του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄, κάτι που συμφώνησε να κάνει. Απεβίωσε από άγνωστη ασθένεια το 1506, ένα χρόνο πριν από το τέλος του ίδιου του Καίσαρα.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη μίνι σειρά του 1981 The Borgias, τη Σάντσια υποδύθηκε η Eleanor David. Σε αυτή τη διασκευή, οι ερωτικές της υποθέσεις επικεντρώνονται αποκλειστικά στον Καίσαρα, αν και λέει ότι δεν έχει μόνο σχέσεις με τον αδελφό του Χουάν, αλλά και τον πατέρα τους Ροδρίγο.
  • Στην ισπανική ταινία Los Borgias του 2006, τη Σάντσια υποδυόταν η ηθοποιός Λίντα Μπατίστα.
  • Στην πρωτότυπη σειρά Showtime του 2011 The Borgias, τη Σάντσια υποδύεται η ηθοποιός Emmanuelle Chriqui. Ωστόσο, η παράσταση την απεικονίζει να έχει ήδη αποκτήσει τον τίτλο της δούκισσας του Σκουιλάτσε πριν από τον γάμο της με τον Γοδεφρείδο Βοργία. Έχει σχέσεις μόνο με τον Χουάν.
  • Στην αυθεντική σειρά Canal + Borgia του 2011, τη Σάντσια υποδύεται η Τσέχα ηθοποιός Eliška Křenková. Απεικονίζεται να μένει έγκυος στο παιδί του Χουάν Βοργία μετά από σχέση μαζί του τη νύχτα του γάμου της με τον Γοδεφρείδo, αν και στην πραγματική ζωή δεν έκανε ποτέ παιδιά. Στη δεύτερη σεζόν προσπαθεί να αποπλανήσει τον Καίσαρα, ενώ φαίνεται ο Γοδεφρείδoς να ακυρώνει τον γάμο τους, ώστε ο Καίσαρας να τη νυμφευτεί, ενώ ο Γοδεφρείδος παίρνει τη θέση του Καίσαρα ως καρδινάλιος. Τότε αυτή και ο Καίσαρας θα σκότωναν την εξαδέλφη της Καρλόττα της Αραγονίας (με την οποία ο Καίσαρας ήταν ερωτευμένος και την κυνηγούσε, ελπίζοντας αυτή να παντρευτεί εκείνον αντί του Γκυ ντε Λαβάλ)· μετά θα γίνονταν βασιλιάς και βασίλισσα της Νάπολης, αλλά ο Καίσαρας την αποκρούει και χρησιμοποιεί ένα πυρωμένο σίδερο σε σχήμα κόκκινου σταυρού για να της κάνει μία ουλή στο μέτωπο.
  • Το μυθιστόρημα της Ζαν Καλογρίδης του 2005 The Borgia Bride αφηγείται από τη σκοπιά της Σάντσια, εκτός από το τέλος της που αναφέρεται σε έναν επίλογο.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bradford, Sarah (2005). Lucrezia Borgia. La storia vera. Milan: Mondadori. pp. 85–88. (ISBN 88-04-55627-7).