Ραβί Σανκάρ (πνευματικός διδάσκαλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρότυπο:EngvarB

Ραβί Σανκάρ (πνευματικός διδάσκαλος)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
गुरुदेव श्री श्री रवि शंकर (Χίντι)
Γέννηση13 Μαΐου 1956
ΘρησκείαΙνδουισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςSt Joseph's College, Bengaluru
Πανεπιστήμιο της Μπανγκαλόρ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαBhanumathi Narasimhan
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΠάντμα Βιμπχουσάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Πρόεδρος της Ινδίας, Shri Pranab Mukherjee, απονέμει το βραβείο Padma Vibhushan στον Ravi Shankar, στο Rashtrapati Bhavan, στο Νέο Δελχί, στις 28 Μαρτίου 2016.

Ο Ραβί Σανκάρ (γεννημένος στις 13 Μαΐου του 1956) είναι ένας Ινδός πνευματικός διδάσκαλος. Συχνά αναφέρεται ως «Σρι Σρι » ( τιμητικός τίτλος), Γκουρού Τζι ή Γκουρούντεβ[1]. Ίδρυσε το Ίδρυμα Art of Living το 1981, μια εθελοντική ΜΚΟ που παρέχει κοινωνική υποστήριξη. Το 1997, ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Γενεύη, τη "Διεθνή Ένωση για τις Ανθρώπινες Αξίες", μια ΜΚΟ που ασχολείται με την παροχή βοήθειας και την αγροτική ανάπτυξη[2][3]. Του απονεμήθηκε επίσης το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Κολομβίας Orden de la Democracia Simon Bolivar, για τον ρόλο του στις ειρηνευτικές προσπάθειες της χώρας.

Του απονεμήθηκε το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό βραβείο Padma Vibhushan της Ινδίας. Του απονεμήθηκε επίσης το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Κολομβίας Orden de la Democracia Simon Bolivar, για το ρόλο του στις ειρηνευτικές προσπάθειες σε αυτήν τη χώρα[4].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραβί Σανκάρ γεννήθηκε στο Papanasam, Tamil Nadu, από τον Visalakshi Ratnam και τον RS Venkat Ratnam. Είναι αδελφός του Bhanumathi Narasimhan[5]. Ονομάστηκε "Ραβί" (ένα κοινό ινδικό όνομα που σημαίνει "ήλιος"), επειδή η γέννησή του ήταν Κυριακή και "Σανκάρ", από τον άγιο του Ινδουισμού του 8ου αιώνα, Adi Shankara, του οποίου τα γενέθλια ήταν την ίδια ημέρα με τον Ράβι Σανκάρ[6]. Ο πρώτος δάσκαλος του Ραβί Σανκάρ ήταν ο Sudhakar Chaturvedi, ένας Ινδός μελετητής των Βεδών και στενός συνεργάτης του Μαχάτμα Γκάντι [7][8]. Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science από το St. Joseph's College of Bangalore University[9] [10]. Μετά την αποφοίτησή του, ο Shankar ταξίδεψε με τον δεύτερο δάσκαλό του, Maharishi Mahesh Yogi[11], προσφέροντας ομιλίες και διιοργανώνοντας συνέδρια σε σχέση με την επιστήμη των Βεδών και τη δημιουργία κέντρων Υπερβατικού Διαλογισμού και Αγιουρβέρδα[12][13].

Τη δεκαετία του 1980, ο Σανκάρ ξεκίνησε μια σειρά πρακτικών και βιωματικών μαθημάτων πνευματικότητας σε όλον τον κόσμο. Υποστηρίζει ότι η ρυθμική αναπνευστική του πρακτική, Sudarshan Kriya, του προέκυψε το 1982, «σαν ποίημα, σαν μια έμπνευση», μετά από μια περίοδο δέκα ημερών σιωπής στις όχθες του ποταμού Μπάδρα στη Σίμογκα, στην πολιτεία της Καρνατάκα, προσθέτοντας: "το έμαθα και άρχισα να το διδάσκω" .

Το 1983, ο Σανκάρ πραγματοποίησε το πρώτο μάθημα Art of Living, στην Ελβετία. Το 1986, ταξίδεψε στην Apple Valley της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, για να πραγματοποιήσει το πρώτο μάθημα που έλαβε χώρα στη Βόρεια Αμερική[14].

Φιλοσοφία και διδασκαλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πνευματικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σανκάρ πιστεύει ότι η πνευματικότητα είναι αυτή που ενισχύει τις ανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη, η συμπόνια και ο ενθουσιασμός. Δεν περιορίζεται σε καμία θρησκεία ή πολιτισμό. Ως εκ τούτου, είναι ανοιχτός σε όλους τους ανθρώπους. Θεωρεί ότι ο πνευματικός δεσμός που μοιραζόμαστε, ως κομμάτι της ανθρώπινης οικογένειας, είναι πιο εμφανής από την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία, το επάγγελμα ή άλλες ταυτότητες που μας χωρίζουν[15].

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη και η πνευματικότητα είναι αλληλένδετες και συμβατές, καθώς και οι δύο πηγάζουν από την επιθυμία της γνώσης. Η ερώτηση, "Ποιος είμαι;" οδηγεί στην πνευματικότητα. Η ερώτηση, "Τι είναι αυτό;" οδηγεί στην επιστήμη. Τονίζοντας ότι η χαρά είναι διαθέσιμη μόνο στην παρούσα στιγμή, το όραμά του είναι να δημιουργήσει έναν κόσμο απαλλαγμένο από άγχος και βία. Τα προγράμματά του λένε ότι προσφέρουν πρακτικά εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό το όραμα. Θεωρεί την αναπνοή ως τον σύνδεσμο μεταξύ σώματος και νου, και ένα εργαλείο για να χαλαρώσει το μυαλό, τονίζοντας τη σημασία τόσο του διαλογισμού / της πνευματικής πρακτικής όσο και της υπηρεσίας σε άλλους. Κατά την άποψή του: "Η αλήθεια είναι σφαιρική παρά γραμμική, οπότε πρέπει να είναι αντιφατική"[16].

Ειρήνη και ανθρωπιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πακιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκέφτηκε το Πακιστάν το 2004 με αποστολή καλής θέλησης[17] και ξανά το 2012, όταν εγκαινίασε τα κέντρα Art of Living, στο Ισλαμαμπάντ και το Καράτσι[18]. Το κέντρο του Ισλαμαμπάντ κάηκε από ένοπλους άνδρες τον Μάρτιο του 2014[19][20].

Ιράκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Ιράκ, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Nouri al Maliki, το 2007 [21] και ξανά το 2008[22] συναντήθηκε με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Τον Νοέμβριο του 2014, ο Ραβί Σανκάρ επισκέφτηκε τα στρατόπεδα στο Erbil του Ιράκ. Επίσης, διοργάνωσε ένα συνέδριο για να αντιμετωπίσει την άθλια κατάσταση των Yazidis και άλλων μη μουσουλμάνων στην περιοχή[23] [24].

Κολομβία και FARC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράβι Σανκάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και του ανταρτικού κινήματος FARC κατά την επίσκεψή του στην Κούβα τον Ιούνιο του 2015. Οι ηγέτες της FARC συμφώνησαν να ακολουθήσουν την αρχή της μη βίας από τον Γκαντί για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους και την κοινωνική δικαιοσύνη [25] [26] . Για τις προσπάθειές του για ειρηνική επίλυση της κολομβιανής σύγκρουσης, του απονεμήθηκε το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Κολομβίας[27]

Βενεζουέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019, ο Ραβί Σανκάρ συναντήθηκε με ηγέτες της Βενεζουέλας και από τις δύο πλευρές για να ενθαρρύνει τον διάλογο, να τερματίσει την πολιτική σύγκρουση και να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα[28] [29] [30].

Κασμίρ, Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φόρουμ για την Ειρήνη της Νότιας Ασίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 σε συνέδριο με τίτλο "Κασμίρ Πίσω στον Παράδεισο" στο Τζαμού. Σύμφωνα με τον Σανκάρ, το 90% των ανθρώπων στο Κασμίρ θέλουν ειρήνη, αλλά αγνοούνται. Πρόσθεσε: "Η λύση στο πρόβλημα του Κασμίρ μπορεί να προέλθει μόνο από τους ανθρώπους του Κασμίρ". Αυτό το φόρουμ έχει ως στόχο να συγκεντρώσει οκτώ χώρες της Νότιας Ασίας για συνεργασία σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η πολιτιστική ανταλλαγή, οι εκπαιδευτικές συμπράξεις και η χειραφέτηση των γυναικών[31] [32] [33] [34].

Βορειοανατολική Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

68 μαχητές από 11 στρατιωτικές οργανώσεις παραδόθηκαν στην κυβέρνηση στο Μανιπούρ, την παραμονή της 71ης Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ινδίας τον Αύγουστο του 2017. Ο Αρχηγός του Μανιπούρ, Ν. Μπίρεν Σινγκ, επαίνεσε τον Ράβι Σανκάρ για τις προσπάθειές του να συμβεί αυτό και να «φέρει ειρήνη σε προβληματικές περιοχές». Ο οργανισμός του Ραβί Σανκάρ εργάζεται στο Manipur τα τελευταία 15 χρόνια [35] [36].

Τον Σεπτέμβριο του 2017, στη «Διάσκεψη "Strength in Diversity - North East Indigenous People's", ο Ράβι Σανκάρ ισχυρίστηκε ότι άλλοι 500 μαχητές περίμεναν να «παραδώσουν όπλα και να ενταχθούν στην ειρηνευτική διαδικασία» Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 67 αντάρτικες οργανώσεις από τα βορειοανατολικά. Εκφράζοντας την προθυμία του να διευκολύνει την ειρηνική μετάβαση κάθε ομάδας ανταρτών που θέλει να ενταχθεί στο mainstream, ο Σανκάρ ισχυρίστηκε ότι η οργάνωσή του εργάζεται για αυτό τα τελευταία 10-12 χρόνια και "θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να αποσυρθεί το τελευταίο όπλο" [37]Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ULFA, Anup Chetia, ο οποίος ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του συνεδρίου, εκτίμησε το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Ραβί Σανκάρ για ειρήνη στην περιοχή. [38] [39]

Διαφωνία για τον ναό του Αϊότζια, Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προσπάθειες του Ράβι Σανκάρ στη διαμεσολάβηση στη διαμάχη της Αϊότζια το 2017 έλαβε μια μικτή απάντηση τόσο από ινδουιστές όσο και από μουσουλμάνους ηγέτες. Βάσει της πρότασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας για εξωδικαστική διευθέτηση, [40] πρότεινε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό όπου και οι δύο κοινότητες "δωρίζουν" γειτονικά κομμάτια γης μεταξύ τους. Αυτή η πρόταση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό και αντίσταση. [41] [42] [43] [44] [45].

Τον Μάρτιο του 2019, διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας σε μια τριμελή επιτροπή διαμεσολάβησης που είχε αναλάβει την εξεύρεση λύσης για την υπόθεση σε 8 εβδομάδες. [Ayodhya 1] [Ayodhya 2] [Ayodhya 3]

Διαθρησκευτικός διάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραβί Σανκάρ συμμετέχει στον διαθρησκευτικό διάλογο και επί του παρόντος συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο των Παγκόσμιων Θρησκευτικών Ηγετών του Ινστιτούτου Elijah Interfaith [46]. Μέσα από τις διαθρησκευτικές συνόδους κορυφής το 2008 και το 2010, έχει συνεργαστεί με ηγέτες που βασίζονται στην πίστη για συλλογική δράση κατά του HIV. [47] Τον Ιούλιο του 2013 σε μια συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της UNAIDS στη Γενεύη, συζητήθηκαν θέματα όπως η πρόληψη του HIV, η βία που βασίζεται στο φύλο, το στίγμα και οι διακρίσεις. [48]

Πρόγραμμα φυλακών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φυλακών [49] για την αποκατάσταση των κρατουμένων και την παροχή βοήθειας για την επανένταξή τους στην κοινωνία. [50].

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Padma Vibhushan, το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Ινδίας, Ιανουάριος 2016 [51]
  • Δρ Nagendra Singh International Peace Award, Ινδία, Νοέμβριος 2016 [52]
  • Το υψηλότερο βραβείο του Περού, "Medalla de la Integración en el Grado de Gran Oficial" (Grand Officer) [53]
  • Το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Κολομβίας, "Orden de la Democracia Simón Bolívar" [54]
  • Βραβείο Gandhi, King, Ikeda Community Builders [55]
  • Υψηλότερο πολιτικό βραβείο "National Order of Mérito de Comuneros", Παραγουάη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 [56] [57]
  • Επιφανής πολίτης από τον Δήμο της Παραγουάης, 12 Σεπτεμβρίου 2012 [58]
  • Επιφανής επισκέπτης της πόλης της Ασουνσιόν, Παραγουάη, 12η, Σεπτεμβρίου 2012
  • Μετάλλιο Tiradentes, η υψηλότερη τιμή από το κράτος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 3 Σεπτεμβρίου 2012 [59]
  • Το βραβείο Sivananda World Peace, Sivananda Foundation, Νότια Αφρική, 26 Αυγούστου 2012 [60]
  • Crans Montana Forum Award, Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου 2011 [61] [62]
  • Βραβείο Culture in Balance, Παγκόσμιο Φόρουμ Πολιτισμού, Δρέσδη Γερμανία, 10 Οκτωβρίου 2009 [63]
  • Phoenix Award, Ατλάντα, ΗΠΑ, 2008 [64]
  • Επίτιμος πολίτης και πρέσβης καλής θέλησης, Χιούστον, ΗΠΑ, 2008
  • Έπαινος, Νιου Τζέρσεϋ, ΗΠΑ 2008 [65]
  • Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης Sant Shri Dnyaneshwara, Πούνε, Ινδία, 11 Ιανουαρίου 2007 [66]
  • Order of Pole Star, Μογγολία, 2006 [67]
  • Βραβείο Bharat Shiromani, Νέο Δελχί, Ινδία, 2005 [68]
  • Επίτιμος Διδάκτορ από τα εξής Πανεπιστημια: - Universidad Autónoma de Asunción της Παραγουάης, Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή; Πανεπιστημιούπολη Siglo XXI, Κόρδοβα, Αργεντινή; Nyenrode Business University, Ολλανδία; [69] Πανεπιστήμιο Gyan Vihar, Τζαϊπούρ. [70] Πανεπιστήμιο Kuvempu, Ινδία.

Το 2009, ο Σανκάρ ονομάστηκε από το περιοδικό Forbes ως ο πέμπτος ισχυρότερος ηγέτης στην Ινδία.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012, ο Ραβί Σανκάρ, ενώ παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση στο Τζαϊπούρ, ισχυρίστηκε ότι ορισμένα ινδικά κυβερνητικά σχολεία καλλιεργούν το Ναξαλισμό, ένα κίνημα μαχητικών κομμουνιστικών ομάδων στην Ινδία που καταδείχθηκαν ως τρομοκρατικές οργανώσεις. "Όλα τα κυβερνητικά σχολεία και κολέγια πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να διευθύνει κανένα σχολείο. Συχνά διαπιστώνεται ότι τα παιδιά από τα κυβερνητικά σχολεία εισχωρούν στο Ναξαλισμό και τη βία. Παιδιά από ιδιωτικά σχολεία δεν το πραττουν", ανέφερε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αργότερα, ο Σανκάρ εξέδωσε διευκρίνιση ότι δεν εννοούσε ότι όλα τα κυβερνητικά σχολεία αναπαράγουν το Ναξαλισμό. Ακολούθησε εκτενέστερη διευκρίνιση στο λογαριασμό του στο Twitter: "Αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε άρρωστα κυβερνητικά σχολεία στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ναξαλισμό. Πολλοί που έχουν στραφεί στο Ναξαλισμό προέρχονται από αυτά τα σχολεία. Δεν είπα ότι όλα τα σχολεία της Κυβέρνησης (όπου μελετούν εκατομμύρια) αναπαράγουν το Ναξαλισμό. Έχουν προκύψει μεγάλα ταλέντα από αυτά τα σχολεία και δεν θα γενικεύσω ποτέ" [71] [72]Τον Μάρτιο του 2018, αντιμετώπισε κριτική από πολιτικούς ηγέτες για τα σχόλιά του, όταν είπε ότι η Ινδία θα μετατραπεί σε Συρία εάν το ζήτημα του ναού Ram δεν επιλυθεί σύντομα. [73]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Salkin, Allen (28 August 2007). «Emperor of Air». Yoga Journal. http://www.yogajournal.com/article/lifestyle/emperor-of-air/. Ανακτήθηκε στις 14 May 2018. 
  2. «Member Associations». NGO Forum For Health. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «Welcome». IAHV Peacebuilding. 
  4. «Sri Sri Ravi Shankar conferred with Colombia's highest civilian award». The Economic Times. 25 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. Madhukar, Jayanthi (17 May 2004). «Sri Sri Ravi Shankar: I can't afford to be apolitical». IndiaTimes. https://bangaloremirror.indiatimes.com/opinion/sunday-read/sri-sri-ravi-shankar-apolitical-interview-bangalore-mirror-bhanumathi-narasimhan-aolf-art-of-living/articleshow/35268558.cms. Ανακτήθηκε στις 26 September 2018. 
  6. Kilgannon, Corey (11 April 2011). «Seeking Bliss Among the Honks and Hisses». The New York Times. http://cityroom.blogs.nytimes.com/2011/04/11/seeking-bliss-among-the-honks-and-hisses/. Ανακτήθηκε στις 15 September 2014. 
  7. Avdeeff, Alexis (2004). «Sri Sri Ravi Shankar and the Art of Spreading Awareness over the World». Journal of Dharma XXIX: 321–335. ISSN 0253-7222. https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-00430542/PDF/AVDEEFF_Alexis_-_2004_-_Sri_Sri_Ravi_Shankar_and_the_Art_of_Spreading_awareness_over_the_World.pdf. Ανακτήθηκε στις 15 September 2014. 
  8. «Pandit gifted wheelchair on birthday». The Times of India. 15 March 2011. http://timesofindia.indiatimes.com/city/bangalore/Pandit-gifted-wheelchair-on-birthday/articleshow/7705520.cms?referral=PM. Ανακτήθηκε στις 15 September 2014. 
  9. «Scan of Degree Certificate». Bawandinesh.name. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 June 2012. https://web.archive.org/web/20120629085320/http://bawandinesh.name/look-what-we-found. 
  10. «Distinguished Alumni». St Joseph's College. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. 
  11. Mani, Rajiv (12 February 2008). «Maharishi Mahesh Yogi cremated in Allahabad». The Times of India. http://timesofindia.indiatimes.com/india/Maharishi-Mahesh-Yogi-cremated-in-Allahabad/articleshow/2774934.cms. 
  12. Gautier (2008).
  13. Fischman, Michael (2010). Stumbling into Infinity: An Ordinary Man in the Sphere of Enlightenment. Morgan James Publishing. ISBN 978-1-60037-648-1. 
  14. Pandit, Srimoyee (29 Ιουνίου 2011). «Art of living founder Ravi Shankar - First Indian to receive the Crans Montana Forum Award». Jagran Josh. 
  15. Shankar, Sri Sri Ravi (1995). Bang on the Door. Santa Barbara, CA: Art of Living Foundation. ISBN 1-885289-31-6. 
  16. Copeland, Libby (5 July 2007). «Take a Deep Breath». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/04/AR2007070401609.html. Ανακτήθηκε στις 7 September 2011. 
  17. «There's dignity of religion in Pakistan». The Times of India. 23 July 2004. http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/788657.cms. Ανακτήθηκε στις 13 May 2018. 
  18. Shaukat, Aroosa (12 March 2012). «Sri Sri Ravi Shankar tells Lahore about his 'Art of Living'». The Express Tribune. http://tribune.com.pk/story/349068/sri-sri-ravi-shankar-tells-lahore-about-his-art-of-living/. Ανακτήθηκε στις 15 September 2014. 
  19. «Art of Living Center Torched in Islamabad». Newsweek Pakistan. 10 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
  20. «Did Pakistan TV Debate Prompt Burning of Yoga Center?». NBC News. 10 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
  21. «Art of Living guru in Iraq to talk peace». IBNlive.com. 24 Μαΐου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. 
  22. «Sri Sri Ravi Shankar visits Iraq». Rediff.com. 22 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. 
  23. Blumberg, Antonia (19 Νοεμβρίου 2014). «Sri Sri Ravi Shankar, Spiritual Leader and Activist, Travels To Iraq To Promote Yazidi Rights». Huffington Post. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014. 
  24. «Indian spiritual leader steps up relief work for refugees in northern Iraq». South China Morning Post. 19 November 2014. http://www.scmp.com/news/asia/article/1643903/indian-spiritual-leaders-ngo-steps-relief-work-refugees-northern-iraq. Ανακτήθηκε στις 20 November 2014. 
  25. «Words from the Peace Delegation of the FARC-EP to Sri Sri Ravi Shankar». Official website of the Peace Delegation of the FARC-EP (Revolutionary Armed Forces of Colombia - People's Army). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2015. 
  26. «Sri Sri Ravi Shankar helps to bring peace to Colombia». The Times of India. 10 July 2015. http://timesofindia.indiatimes.com/india/Sri-Sri-Ravi-Shankar-helps-to-bring-peace-to-Colombia/articleshow/48022149.cms. Ανακτήθηκε στις 22 July 2015. 
  27. «Sri Sri Ravi Shankar conferred with Colombia's highest civilian award». The Economic Times. 25 June 2015. https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/sri-sri-ravi-shankar-conferred-with-colombias-highest-civilian-award/articleshow/47820700.cms?from=mdr. Ανακτήθηκε στις 6 June 2020. 
  28. «Sri Sri Ravi Shankar in Venezuela for peace talks». Deccan Herald. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2020. 
  29. «Venezuela receives visit from humanitarian leader and peace ambassador Sri Sri Ravi Shankar». Ministerio del Poder Popular para Relaciones Exteriores. Ministerio del Poder Popular para Relaciones Exteriores. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2020. 
  30. «President Maduro meets with Ambassador of Peace Gurudev Sri Sri Ravi Shankar in Miraflores». Ministerio del Poder Popular para Relaciones Exteriores. Ministerio del Poder Popular para Relaciones Exteriores. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2020. 
  31. Sagotra, Yogesh (24 November 2016). «Solution to Kashmir problem can only come from Kashmiris: Sri Sri». Greater Kashmir. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-20. https://web.archive.org/web/20181120015218/https://m.greaterkashmir.com/news/jammu/solution-to-kashmir-problem-can-only-come-from-kashmiris-sri-sri/234395.html. Ανακτήθηκε στις 22 February 2017. 
  32. «Kashmir: 90 per cent of people want peace». The Indian Express. 24 November 2016. http://indianexpress.com/article/india/india-news-india/kashmir-90-per-cent-of-people-want-peace-says-sri-sri-ravi-shankar-4392410/. Ανακτήθηκε στις 22 February 2017. 
  33. Jameel, Yusuf (24 November 2016). «Kashmiri separatists, militants are 'cash cows'». Deccan Chronicle. http://www.deccanchronicle.com/nation/current-affairs/241116/kashmiri-separatists-militants-are-cash-cows-says-sri-sri-ravi-shankar.html. Ανακτήθηκε στις 22 February 2017. 
  34. «AOL to launch regional peace platform for South Asia». Press Trust of India. 22 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017. 
  35. «CM Biren lauds Sri Sri Ravi Shankar for peace efforts in Manipur». The Statesman. 15 August 2017. http://www.thestatesman.com/cities/cm-biren-lauds-sri-sri-ravi-shankar-peace-efforts-manipur-1502438102.html. Ανακτήθηκε στις 11 September 2017. 
  36. «Manipur: 68 members of 6 terror cadres, including 4 women cadres, surrender before CM Biren Singh». India Today. 14 August 2017. http://indiatoday.intoday.in/story/manipur-terrorist-cadres-surrender-n-biren-singh/1/1025807.html. Ανακτήθηκε στις 11 September 2017. 
  37. Mazumdar, Prasanta (8 September 2017). «North East militants waiting to make peace». The New Indian Express. http://www.newindianexpress.com/nation/2017/sep/08/north-east-militants-waiting-to-make-peace-1653912.html. Ανακτήθηκε στις 11 September 2017. 
  38. «Sri Sri Ravi Shankar expressed willingness to rehabilitate militants back into Mainstream». NorthEast India24. 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. 
  39. «We Will Not Stop till the Last Gun is Laid Down: Sri Sri Ravi Shankar». Arunachal24. 7 September 2017. http://arunachal24.in/we-will-not-stop-till-the-last-gun-is-laid-down-sri-sri-ravi-shankar/. Ανακτήθηκε στις 11 September 2017. 
  40. «SC calls for out-of-court settlement in Ayodhya case». The Hindu. 21 March 2017. http://www.thehindu.com/news/national/ayodhya-row-supreme-court-suggests-out-of-court-settlement/article17551285.ece. Ανακτήθηκε στις 9 April 2018. 
  41. «Shia Waqf Board chief meets Sri Sri, favours Ram Temple at disputed site». Hindustan Times. 31 October 2017. https://www.hindustantimes.com/india-news/shia-waqf-board-chief-meets-sri-sri-favours-ram-temple-at-disputed-site/story-K8Bsa4mChdgPxDZhCpZ2hL.html. Ανακτήθηκε στις 5 March 2018. 
  42. «In a bid to solve Ayodhya issue, Sri Sri Ravi Shankar meets Nirmohi Akhara and Muslim law board members». Hindustan Times. 27 October 2017. https://www.hindustantimes.com/india-news/in-a-bid-to-solve-ayodhya-issue-sri-sri-ravishankar-meets-nirmohi-akhara-and-muslim-law-board-members/story-3UUrLCkuSfSlVqD2CHW8iI.html. Ανακτήθηκε στις 5 March 2018. 
  43. «Sri Sri Ravi Shankar meets expelled AIMPLB member Nadvi». The Tribune. 1 March 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-06. https://web.archive.org/web/20180306082901/http://www.tribuneindia.com/news/nation/sri-sri-ravi-shankar-meets-expelled-aimplb-member-nadvi/551713.html. Ανακτήθηκε στις 5 March 2018. 
  44. «Solution to Ayodhya dispute not possible in Supreme Court: Sri Sri Ravishankar». Zee News. 28 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
  45. «Ayodhya dispute: Sri Sri Ravi Shankar gives fresh mediation push, meets UP CM Yogi Adityanath in Gorakhpur». The New Indian Express. 28 February 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-06. https://web.archive.org/web/20180306082946/http://www.newindianexpress.com/nation/2018/feb/28/ayodhya-dispute-sri-sri-ravi-shankar-gives-fresh-mediation-push-meets-up-cm-yogi-adityanath-in-gor-1779847.html. Ανακτήθηκε στις 5 March 2018. 
  46. «Leaders of Religions of India». Elijah Interfaith Institute. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2013. 
  47. «Spiritual healing for HIV-infected in Bangalore». Daily News and Analysis. 28 September 2010. http://www.dnaindia.com/bangalore/1444431/report-spiritual-healing-for-hiv-infected-in-bangalore. Ανακτήθηκε στις 30 July 2013. 
  48. «Science, spirituality and health in the AIDS response». UNAIDS. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2013. 
  49. Walker, Andrew (24 December 2008). «South African prisoners embrace yoga». BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7777912.stm. 
  50. «Pravin Mahajan 'n D's brother sing together». The Indian Express. 30 April 2007. http://expressindia.indianexpress.com/news/fullstory.php?newsid=85731. 
  51. «Padma Vibhushan for Rajinikanth, Dhirubhai Ambani, Jagmohan». The Hindu. 26 January 2016. http://www.thehindu.com/news/national/padma-awards-announced/article8151257.ece. Ανακτήθηκε στις 28 February 2016. 
  52. «Sri Sri Ravishankar gets international peace prize». The Times of India. 20 November 2016. http://timesofindia.indiatimes.com/india/Sri-Sri-Ravishankar-gets-international-peace-prize/articleshow/55529251.cms. Ανακτήθηκε στις 10 December 2016. 
  53. «Sri Sri Ravi Shankar conferred with Peru's highest award 'Grand Officer'». Daily News and Analysis. 1 July 2015. http://www.dnaindia.com/india/report-sri-sri-ravi-shankar-conferred-with-peru-s-highest-award-grand-officer-2100609. Ανακτήθηκε στις 22 July 2015. 
  54. «Spiritual Leader Sri Sri Ravi Shankar Conferred With Colombia's Highest Civilian Award». NDTV. Press Trust of India. 25 June 2015. http://www.ndtv.com/india-news/spiritual-leader-sri-sri-ravi-shankar-conferred-with-colombias-highest-civilian-award-775342. Ανακτήθηκε στις 22 July 2015. 
  55. «Sri Sri Ravi Shankar to Speak at Morehouse's Martin Luther King International Chapel». Atlanta Daily World. 2 April 2013. http://www.atlantadailyworld.com/201304024956/Praise/sri-sri-ravi-shankar-to-speak-at-morehouse-s-martin-luther-king-international-chapel. Ανακτήθηκε στις 4 April 2013. 
  56. «Sri Sri Ravi Shankar gets Paraguay's highest civilian award». The Economic Times. 15 September 2012. http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-09-15/news/33863046_1_federico-franco-sri-sri-ravi-shankar-paraguayan-senate. Ανακτήθηκε στις 22 March 2013. 
  57. «Condecorarán al Dr. Sri Sri Ravi Shankar» (στα es). La Nación. 7 September 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 March 2013. https://web.archive.org/web/20130325085420/http://www.lanacion.com.py/articulo/89279-condecoraran-al-dr-sri-sri-ravi-shankar.html. Ανακτήθηκε στις 22 March 2013. 
  58. «Sri Sri gets Paraguays Highest Civilian Award». The Times of India. 15 September 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-13. https://web.archive.org/web/20131113152359/http://lite.epaper.timesofindia.com/mobile.aspx?article=yes&pageid=5&sectid=edid=&edlabel=ETD&mydateHid=15-09-2012&pubname=Economic+Times+-+Delhi&edname=&articleid=Ar00501&publabel=ET. Ανακτήθηκε στις 22 March 2013. 
  59. «Concede Medalha Tiradentes e Respectivo Diploma ao Ilustre Sri Sri Ravi Shankar». Assembleia Legislativa do Estado do Rio De Janeiro (στα Ισπανικά). 20 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2014. 
  60. «Sivananda Peace Pillar presented to Ravi Shankar». Sivananda Peace Pillars.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2013. 
  61. «Prix De La Fondation» (PDF). Crans Montana Forum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2018. 
  62. «Ravi Shankar 1st Indian to get Crans Montana award». The Indian Express. 28 June 2011. http://www.indianexpress.com/news/ravi-shankar-1st-indian-to-get-crans-montana-award/809703. Ανακτήθηκε στις 22 March 2013. 
  63. «Sri Sri Ravi Shankar conferred award by German organisation». Deccan Herald. 11 October 2009. http://www.deccanherald.com/content/29982/sri-sri-ravi-shankar-conferred.html. 
  64. «Sri Sri Ravi Shankar honoured by three US cities». Daily News and Analysis. 1 November 2008. http://www.dnaindia.com/mobile/report.php?n=1202527. 
  65. «Sri Sri teaches Art of Living to New Jersey». Rediff.com. 7 July 2008. http://specials.rediff.com/news/2008/jul/07sld04.htm. 
  66. «Give me your worries». The Times of India. 11 January 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-31. https://web.archive.org/web/20130331080811/http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2007-01-11/pune/27876788_1_sri-sri-ravi-shankar-organic-farming-art-of-living-founder. Ανακτήθηκε στις 28 March 2013. 
  67. «Mongolia's top civilian honour for Sri Sri Ravishankar». Rediff.com. 24 Αυγούστου 2006. 
  68. «Of oneness, spirituality and unity». The Times of India. 21 April 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-29. https://archive.today/20130629121454/http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2005-04-21/india/27848023_1_spirituality-time-and-space-pranab-mukherjee. Ανακτήθηκε στις 2020-12-13. 
  69. «Sri Sri Ravi Shankar receives Honorary Doctorate from Nyenrode Business Universiteit». Nyenrode Business Universiteit. 4 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2018. 
  70. «Gyan Vihar convocation». Gyan Vihar University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2013. 
  71. «Protest against Sri Sri Ravi Shankar for his remarks on government schools». The Times of India. 22 March 2012. https://timesofindia.indiatimes.com/city/jaipur/Protest-against-Sri-Sri-Ravi-Shankar-for-his-remarks-on-government-schools/articleshow/12362498.cms. 
  72. «Didn't say all govt schools breed Naxalism: Sri Sri Ravi Shankar». NDTV. 21 Μαρτίου 2012. 
  73. Team, BS Web (2018-03-06). «Sri Sri Ravi Shankar likens India to Syria, gets trolled: Top 10 highlights». Business Standard India. https://www.business-standard.com/article/current-affairs/ayodhya-babri-dispute-sri-sri-ravi-shankar-likens-india-to-syria-gets-slammed-top-10-highlights-118030600962_1.html. Ανακτήθηκε στις 2018-09-29. 
  74. Ashtavakra Gita. Bangalore: Sri Sri Publications Trust. 2010. ISBN 9380592833. 
  1. «Ayodhya dispute: Supreme Court appoints 3-member mediation team». Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2019. 
  2. «Ayodhya land dispute case: SC-named panel to complete mediation in 8 weeks». Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2019. 
  3. «Ayodhya land dispute: SC-appointed mediation panel holds first sitting in Faizabad». Business Standard. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2019. 

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]