Πύργος UniCredit

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος UniCredit
Χάρτης
Είδοςουρανοξύστης
Αρχιτεκτονικήμεταμοντέρνα αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°29′2″N 9°11′24″E
Διοικητική υπαγωγήΜιλάνο
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής2011
Ολοκλήρωση11  Φεβρουαρίου 2014
ΙδιοκτήτηςUniCredit
Ύψος152 μέτρα
Όροφοι31[1]
ΑρχιτέκτοναςΣεζάρ Πέλλι
Commons page Πολυμέσα

Ο Πύργος UniCredit[2] (ιταλ. Torre UniCredit) είναι ουρανοξύστης 31 ορόφων στο Μιλάνο. Με ύψος 231 μέτρα είναι το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη την Ιταλία. Η κατασκευή του, που άρχισε το 2009, κόστισε περίπου 2,1 δισεκατομμύρια € και οι υποδομές του έως το 2015 2,7 δισεκατομμύρια €.

Το κτήριο σχεδιάσθηκε από τον Αργεντινό αρχιτέκτονα Σέζαρ Πέλλι σε μεταμοντέρνο ρυθμό και έφθασε στο πλήρες ύψος του στις 15 Οκτωβρίου 2011, όταν προστέθηκε το αρχιτεκτονικό βέλος στην κορυφή. Ο Πύργος στεγάζει την έδρα της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της UniCredit, και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναπτύξεως νέων οικιστικών και επιχειρηματικών δομών στην περιοχή Πόρτα Νουόβα του Μιλάνου, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πόρτα Γκαριμπάλντι. Ο Πύργος UniCredit ήρθε όγδοος στον διαγωνισμό για το Βραβείο Emporis του 2012 (έτος κατά το οποίο ο Πύργος άρχισε να χρησιμοποιείται), μια διάκριση που απονέμεται σε ουρανοξύστες με τον καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό σχεδιασμό.[3] Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν μόλις στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Ο Πύργος της Allianz, επίσης στο Μιλάνο, με ύψος 209 μέτρα, παραμένει το κτήριο με τον υψηλότερο χρηστικό όροφο σε όλη την Ιταλία, καθώς ο Πύργος UniCredit έχει τον τελευταίο όροφο σε ύψος μόλις 145 μέτρων.

Το βέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχιτεκτονικό βέλος στην κορυφή του Πύργου είναι καλυμμένο ολόκληρο με LED, και εκτός από τον σταθερό νυκτερινό φωτισμό του μπορεί να πάρει διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την περίσταση. Π.χ. κατά τα Χριστούγεννα του 2013 φωτίσθηκε πράσινο ώστε να θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο[4], ενώ τη νύκτα 14 προς 15 Ιουνίου 2014 φωτίσθηκε κόκκινο για την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Συχνότερα φωτίζεται με τον συνδυασμό χρωμάτων της ιταλικής σημαίας, ενώ το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 2015 το βέλος φωτίσθηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, σε φόρο τιμής για τα 129 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της προηγούμενης νύκτας στο Παρίσι.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]