Πρόγραμμα Helios

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Πρόγραμμα Helios (Ήλιος) είναι πρόγραμμα υποστήριξης στέγασης και ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 2019 και υλοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission - DG HOME)[1].

Δικαιούχοι και παροχές[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας οι οποίοι διέμεναν κατά την αναγνώριση τους  στα στεγαστικά σχήματα του συστήματος υποδοχής (πρόγραμμα ESTIA, πρόγραμμα FILOXENIA, Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, Κ.Υ.Τ, κ.τ.λ.), οι οποίοι ζητείται να αποχωρήσουν από τις ανωτέρω δομές ένα μήνα μετά την επίδοση της θετικής απόφασης αναγνώρισης τους.[3]

Το πρόγραμμα Helios παρέχει ενημέρωση σχετικά με την εύρεση οικίας και καλύπτει τα έξοδα ενοικίου και μετακόμισης αναλόγως, με ποσό που κυμαίνεται αναλόγως το μέγεθος της οικογενείας.

Παρέχονται επίσης μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εργασιακής συμβουλευτικής, ανάπτυξη δεξιοτήτων ένταξης και διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσης ευαισθητοποίησης των κοινοτήτων υποδοχής.

Ωφελούμενοι του προγράμματος[4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τον Μάιο του 2021, στο πρόγραμμα έχουν γραφτεί 30775 άτομα. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελούν Σύριοι (36.5%), ακολουθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν (32.8%) και από το Ιράκ (12.3%). Το 54% επί του συνόλου είναι άντρες και το 46% γυναίκες.

Σύνολο έχουν υποστηριχθεί οικονομικά 5526 νοικοκυριά τα οποία αποτελούνται από 14032 άτομα ενώ τα σπίτια που έχουν ενοικιασθεί μέσω του προγράμματος είναι 4040 σε όλη την Ελληνική επικράτεια.  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου». 
  2. «Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection (HELIOS)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2021. 
  3. «Ν. 4674/2020 (άρθρο 111)». 
  4. «Helios Factsheet» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2021.