Πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σημερινή πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι το Τόκιο.[1][2][3] Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Ιαπωνία έχει αλλάξει αρκετές πρωτεύουσες. Το Κιότο ήταν μια άλλη πόλη της Ιαπωνίας που είχε καθεστώς πρωτεύουσας για αιώνες, ενώ κατά καιρούς έχουν υπάρξει και άλλες πρωτεύουσες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακά, στην Ιαπωνία θεωρούν πρωτεύουσα τη πόλη που ζει ο Αυτοκράτορας. Από το 794 έως το 1868, ο Αυτοκράτορας έζησε στο Χέιαν-κιόου, στο Κιότο.[4][5] Μετά το 1868, η έδρα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και η έδρα του βασιλιά μετακινήθηκαν στην πόλη του Έντο, το σημερινό Τόκιο.[6]

Το 1941, το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας δημοσίευσε ένα βιβλίο ορίζοντας σαν πρωτεύουσα της χώρας το Τόκιο.[7]

Σύγχρονο δίκαιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και κανένας νόμος δεν έχει ορίσει το Τόκιο ως πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, πολλοί νόμοι έχουν ορίσει μια "περιοχή πρωτεύουσας" που ενσωματώνει το Τόκιο. Το άρθρο 2 του νόμου ολοκλήρωσης της περιοχής της πρωτεύουσας (ο νόμος ψηφίστηκε το 1956) σαν «περιοχή πρωτεύουσας» μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει την επικράτεια της Μητρόπολης του Τόκιο και ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές που έχουν οριστεί σαν μέρος της περιοχής της πρωτεύουσας με απόφαση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έτσι αποφάσισε να θεσπίσει καθεστώς πρωτεύουσας για το Τόκιο, αν και κάτι τέτοιο δεν δηλώνεται ρητά.

Το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας εξέδωσε το 1941 ένα βιβλίο με τίτλο «Ιστορία της Αποκατάστασης», αναφερόμενο στην αποκατάσταση Μεϊτζί που έκανε την Ιαπωνία μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Αυτό το βιβλίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας όρισε το Τόκιο πρωτεύουσα χωρίς να αναλύει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Τόκιο. Ένα εγχειρίδιο σύγχρονης ιστορίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μεϊτζί μετέφερε τη πρωτεύουσα από το Κιότο στο Τόκιο.[7]

Από το 2007, υπάρχει ένα κινητικότητα στο θέμα της μεταφοράς των κυβερνητικών λειτουργιών της πρωτεύουσας από το Τόκιο, διατηρώντας το Τόκιο ως ντε φάκτο πρωτεύουσα, με τις περιοχές Γκίφου-Αϊτσί και Μίε-Κίο, αλλά και άλλες, να υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους για να διεκδικήσουν την έδρα της κυβέρνησης. Επίσημα, η ιαπωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον όρο «μετατόπιση των λειτουργιών της πρωτεύουσας» αντί των όρων «μετακόμιση της πρωτεύουσας» ή «μετατόπιση της Ιαπωνικής Δίαιτας και άλλων οργανισμών».[8][9]

Το 2017, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του Οργανισμού Πολιτιστικών Υποθέσεων στο Κιότο.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "About Japan". The Government of Japan. Retrieved 9 March 2022.
  2. "Japan - The World Factbook". CIA. Retrieved 9 March 2022.
  3. "Japan country profile". BBC News. 9 September 2015. Retrieved 8 December 2015.
  4. Nussbaum, "Kyōto" at pp. 585-587.
  5. Wendy, Frey. History Alive!: The Medieval World and beyond. Palo Alto, CA: Teacher's Curriculum Institute, 2005.
  6. Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Tokyo", Japan Encyclopedia, pp. 981–982.
  7. 7,0 7,1 国会等の移転ホームページ – 国土交通省. Mlit.go.jp. Retrieved on 2011-04-29.
  8. «Shift of Capital from Tokyo Committee». Japan Productivity Center for Socio-Economic Development. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2007. 
  9. «Policy Speech by Governor of Tokyo, Shintaro Ishihara at the First Regular Session of the Metropolitan Assembly, 2003». Tokyo Metropolitan Government. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2007. 
  10. «文化庁の機能強化・京都移転» [Enhancement of the Agency for Cultural Affairs and relocation to Kyoto] (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2018.