Ποταμός Αθαμπάσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Αθαμπάσκα
ΠηγέςColumbia Icefield
ΕκβολέςΛίμνη Αθαμπάσκα
Χώρες ΛεκάνηςΚαναδάς
ΧώραΚαναδάς
Μήκος1.231 χλμ
Μέση εκροή623 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιLesser Slave River, Maligne River, Pembina River, McLeod River, La Biche River, Clearwater River, Firebag River, Richardson River, Sunwapta River, Snaring River, Fiddle River, Astoria River, Chaba River, Miette River, Whirlpool River, Freeman River, Snake Indian River, Berland River, MacKay River, Ells River και Rocky River
Χάρτης

Ο ποταμός Αθαμπάσκα (αγγλ. Athabasca River) είναι ποταμός στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά. Ο Αθαμπάσκα πηγάζει από το Παγοπέδιο Κολούμπια στο Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ και ρέει σε μήκος μεγαλύτερο των 1.231 χιλιομέτρων, προτού εκβάλει στην ομώνυμή του Λίμνη Αθαμπάσκα.[1] Μεγάλο μέρος των εδαφών κατά μήκος της όχθης του προστατεύεται από εθνικά και επαρχιακά πάρκα, ενώ ο ίδιος ο ποταμός έχει επισήμως ενταχθεί στο σύστημα «Canadian Heritage Rivers System» για την ιστορική και πολιτισμική του σημασία. Οι όμορφοι Καταρράκτες του Αθαμπάσκα βρίσκονται στον ρου του ποταμού περίπου 30 χιλιόμετρα πιο πάνω από την κωμόπολη Τζάσπερ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του ποταμού προέρχεται από την ινδιάνικη γλώσσα Κρη και τη φράση aðapaskāw, που σημαίνει «[όπου] υπάρχουν φυτά το ένα μετά το άλλο»[2] Η φυλή των Ινδιάνων Ντένε ονόμαζε αρχικώς έτσι μόνο το εύφορο δέλτα στην εκβολή του ποταμού Αθαμπάσκα στη νοτιοδυτική γωνία της λίμνης. Ο Αλεξάντερ Μακένζι εξερεύνησε τη λίμνη λίγο πριν το 1789. Το 1791 ο χαρτογράφος Φίλιπ Τέρνορ της Εταιρείας Γουναρικών του Κόλπου του Χάντσον, έγραψε στο ημερολόγιό του: «χαμηλό ελώδες έδαφος στη νότια πλευρά, με λίγες ιτιές, από το οποίο η λίμνη εν γένει παίρνει την ονομασία Αδαπίσοου στη νότια γλώσσα Κρη...». Ο τοπογράφος και εξερευνητής Πήτερ Φίντλερ κατέγραψε αρχικώς την ονομασία για τον ποταμό το 1790 ως «ο Μέγας Αραμπούσκα». Μέχρι το 1801 η ονομασία είχε πλησιάσει το «Αθαπάσκοου» και ήδη το 1820 ο επικεφαλής της Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον Τζωρτζ Σίμπσον αναφερόταν τόσο στη λίμνη όσο και στο ποτάμι με το όνομα «Αθαμπάσκα».


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Robert W. Sandford: Ecology & Wonder in the Canadian Rocky Mountain Parks World Heritage Site, AU Press, ISBN 978-1-89742557-2, σελ. 160
  2. Bright, William (2004). Native American Place Names of the United States. Norman: University of Oklahoma Press. σελ. 52. ISBN 0-8061-3576-X. OCLC 53019644. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]