Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Ρητό Να μάθουμε, να ψάχνουμε, να υπηρετούμε
Τύπος Δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα
Ίδρυση 1948; 76 χρόνια πριν    (1948
Υποτροφίες 4,84 δισεκατομμύρια δολάρια (2022) [1]
Προϋπολογισμός 13,37 δισεκατομμύρια δολάρια (2022) [1]
Πρόεδρος Μέριλ Τις
Πρύτανης Τζον Κινγκ Τζούνιορ
Αντιπρύτανης Ρόμπερτ Μέγκνα
Κοσμήτορας Τόντ Λορσεν
Ακαδημαϊκό προσωπικό
32,496[2]
Σπουδαστές 363.612 (κατάρξη 2022) [2]
Πτυχιακοί 319,011 (κατάρξη 2022) [2]
Μεταπτυχιακοί 44,601 (κατάρξη 2022) [2]
Τοποθεσία
ΗΠΑ
Πανεπιστημιούπολη 64 πανεπιστημιουπόλεις[2]
Χρώματα Μπλε και Γκρι
 
Ιστοσελίδα www.suny.edu

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (αγγλικά: State University of New York, SUNY, /ˈsuːni/) είναι ένα σύστημα δημόσιων κολέγιων και πανεπιστημίων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα συστήματα δημοσίων πανεπιστημίων, κολέγια και κοινοτικά κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες. [3] [1][4] Με επικεφαλής τον καγκελάριο Τζον Μπ. Κινγκ, το σύστημα SUNY έχει 91.182 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 32.496 μελών του προσωπικού, και περίπου 7.660 προγράμματα πτυχίου και πιστοποιητικών συνολικά και προϋπολογισμό 13,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. [5] Τα εμβληματικά της πανεπιστήμια είναι το Πανεπιστήμιο Stony Brook στο Long Island και το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. [1]

Τα διοικητικά γραφεία της SUNY βρίσκονται στο Όλμπανι, την πρωτεύουσα του κράτους, με γραφεία στο Μανχάταν και την Ουάσιγκτον, DC. Με 25.000 στρέμματα γης, η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη του SUNY είναι το SUNY College of Environmental Science and Forestry. [6] [7]

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1948 από τον κυβερνήτη Τόμας Ντίουι, μέσω της νομοθετικής εφαρμογής των συστάσεων που έγιναν από την προσωρινή Επιτροπή για την ανάγκη για ένα κρατικό πανεπιστήμειο (1946-1948). Την επιτροπή είχε προεδρεύσει Ο Όουεν Ν. Γιάνγκ, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της General Electric. Το σύστημα επεκτάθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της διοίκησης του κυβερνήτη Νέλσον Ροκφέλερ, ο οποίος έλαβε προσωπικό ενδιαφέρον για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων SUNY σε όλη την πολιτεία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ στο Λονγκ Άιλαντ
Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Σύρακιουζ
Το Πανεπιστήμιο Μπάφαλο. Το πανεπιστήμιο έχει επίσης πανεπιστημιούπολη στο Αμχερστ.
Το Πανεπιστήμιο Μπίνγκαμτον έχει πανεπιστημιούπολη στο Μπίνγκαμπτον, το Τζόνσον Σίτι και το Βεσταλ
Πανεπιστήμιο στο Όλμπανι
Το Κολέγιο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Δασικών Εργασιών στην Σύρακιουζ

Η Νέα Υόρκη ήταν μία από της πολιτείες που δημιούργησε ένα κρατικό κολέγιο και πανεπιστημιακό σύστημα. Τα πρώτα κολέγια ιδρύθηκαν ιδιωτικά, με μερικά να προέρχονται από τοπικά σεμινάρια. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε μια μακρά ιστορία υποστήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πριν από τη δημιουργία του συστήματος SUNY. Το παλαιότερο κολέγιο που αποτελεί μέρος του συστήματος SUNY είναι το SUNY Potsdam, το οποίο ιδρύθηκε το 1816 ως Ακαδημία του Αγίου Λόρεντ.

Το 1835, η νομοθετική αρχή του κράτους ενεργούσε για να θεσπίσει ισχυρότερα προγράμματα για την προετοιμασία των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων και ορίστηκε μια ακαδημία σε κάθε γειτονική περιοχή για να λάβει χρήματα για ένα ειδικό τμήμα εκπαίδευσης. Η Ακαδημία του Αγίου Λόρεντ έλαβε αυτή την διάκριση και αργότερα ορίστηκε το Ποτσμτάν ως τον χώρο της κανονικής Σχολή το 1867.[8]


Μεταξύ του 1889 και του 1903, ο Κόρνελ διαχειριζόταν το Κολέγιο Δασικών του Πολιτειακού Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μέχρι οπου ο κυβερνήτης επέβαλε το βέτο της ετήσιας πιστώσεως. Το σχολείο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Σύρακιουζ το 1911, όπου είναι τώρα το Κολέγιο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Δασικών Επιστημίων του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης. Το 1908, η νομοθετική αρχή του κράτους ξεκίνησε το πολιτειακό κολλέγιο γεωργίας της Νέας Υόρκης στο Πανεπιστήμιο Αλφρεντ.

Μεταξύ 1946 και 1948, η προσωρινή επιτροπή για την ανάγκη για ένα κρατικό πανεπιστήμιο, υπό την προεδρία του Owen D. Young, προέδρου της General Electric Company, μελέτησε τα υπάρχοντα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης. Ήταν γνωστό ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης ήταν εξαιρετικά διακριτικά και δεν παρέχουν πολλά άτομα από την Νέα Υόρκη.[9] Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, η Επιτροπή συνέστησε τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος κρατικών πανεπιστημίων. Το 1948, ψηφίστηκε νομοθεσία που καθιέρωσε το SUNY με βάση τα σχολεία εκπαίδευσης που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη αναπτύξει προγράμματα σπουδών παρόμοια με εκείνα που βρίσκονταν σε τέσσερα χρόνια φοίτησης σχολεία φιλελεύθερων τεχνών πολύ πριν από τη δημιουργία του SUNY, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαν γίνει γνωστά ως "Σχολεία για τους δασκάλους" αντί για "Σχολές δασκάλων".

Στις 8 Οκτωβρίου του 1953, το SUNY έκανε ένα ιστορικό βήμα απαγόρευσης όλων των εθνικών αδελφοτήτων από τις 33 πανεπιστημιούπολες της, απαγόρευση που κράτησε μέχρι το 1977.[10] [11] Το ψήφισμα εγκρίθηκε ως μια προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω φυλής ή θρησκείας σε πολλές εθνικές οργανώσεις εκείνη την εποχή. [1] Αρκετές αδελφότητες αμφισβήτισαν[12] αυτόν το κανόνα στο δικαστήριο, καθώς δεν διέκρινε μεταξύ εκείνων μη διακριτικές εφαρμογές στους κανονισμούς τους. [1] [13]

Το 1986, η L. Eudora Pettigrew έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρόεδρος κολέγιου στο σύστημα SUNY όταν διορίστηκε πρόεδρος του SUNY Old Westbury.[14]

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα τελευταία κράτη στο έθνος να ιδρύσει ένα κρατικό πανεπιστήμιο, το σύστημα επεκτάθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας του Σαμουήλ Μ. Γκόλντ και της διοίκησης του κυβερνήτη Νέλσον Α. Ρόκφελερ, ο οποίος είχε προσωπικό ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων SUNY σε όλη την πολιτεία. [15] [16] [17] Ο Ρόκφελερ υπερασπίστηκε την απόκτηση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στο σύστημα SUNY, καθιστώντας το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. [1]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SUNY κυβερνάται από το Συμβούλιο Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης, το οποίο αποτελείται από δεκαοκτώ μέλη, τα οποία δεκαπέντε διορίζονται από το Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Νέας Υόρκης, με τη συγκατάθεση της Γερουσίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκη. Το δέκατο έκτο μέλος είναι ο πρόεδρος της Σπουδαστικής Συνέλευσης του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης. Το συμβούλιο των συμβούλων διορίζει τον καγκελάριο που υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος του SUNY.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης βοηθά στη χρηματοδότηση του συστήματος SUNY, το οποίο, μαζί με το Πανεπιστήμιο Σιτι της Νέας Υόρκης (αγγλικά: City University of New York, CUNY), παρέχει χαμηλότερο κόστος εκπαίδευση σε κολέγιο επίπεδο στους κατοίκους της πολιτείας. Οι φοιτητές του SUNY έρχονται επίσης από εξω-κρατικές χώρες και 171 ξένες χώρες, αν και η αμοιβή για αυτούς τους φοιτητικούς είναι υψηλότερη. Αν και η διδασκαλία είναι υψηλότερη για αυτούς τους μη-επιικείμενους φοιτητές, η διδασκαλεία τους επιδοτείται από τους φορολογούμενους της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κολέγιων στο σύστημα SUNY με κάποιες επικαλύψεις στις ειδικότητες μεταξύ των χώρων. Το SUNY διαιρεί τις πανεπιστημιουπόλεις του σε τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες: πανεπιστημιακά κέντρα / ιδρύματα που χορηγούν διδακτορικό, ολοκληρωμένα κολέγια, κολέγια τεχνολογίας και κολέγια κοινότητας. Το SUNY περιλαμβάνει επίσης νόμιμα κολέγια, κρατικά χρηματοδοτούμενα κολέγια σε άλλα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Άλφρεντ. Οι φοιτητές των κολέγιων που είναι κάτοικοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης λαμβάνουν το πλεονέκτημα των κρατικών επιδοτήσεων διδασκαλίας ενώ απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις της ζωής του πανεπιστημίου των θεσμών υποδοχής.

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Σιτι της Νέας Υόρκης (αγγλικά: City University of New York, CUNY) είναι διαφορετικά δημόσια πανεπιστημιακά συστήματα, όμως και τα δύο λαμβάνουν χρηματοδότηση από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Επίσης, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δεν πρέπει να συγχέεται με το ιδιωτικό ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (αγγλικά: New York University, ΝΥU).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 "2023 Annual Financial Report" (PDF). Retrieved 1 May 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 "SUNY Fast Facts".
  3. «Short History of SUNY». The State University of New York. SUNY. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2009. 
  4. Applebome, Peter (2010-07-23). «The Accidental Giant of Higher Education». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-05-17. https://web.archive.org/web/20140517190829/http://www.nytimes.com/2010/07/25/education/25suny-t.html?ref=education. Ανακτήθηκε στις 2011-11-10. 
  5. Tam, Ethan (7 Ιανουαρίου 2022). «Stony Brook and Buffalo formally named New York public flagship universities». The Statesman (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «SUNY Upstate Grows As Budget Shrinks». 26 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2021. 
  7. «The Economic and Community Impact of Upstate Medical University» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2021. 
  8. «Educating Educators for 200 Years». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2015. 
  9. Tod Ottman, "Forging SUNY in New York's Political Cauldron," in SUNY at Sixty: The Promise of the State University of New York, ed.
  10. «Our History | SUNY Buffalo State University». suny.buffalostate.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  11. «State U. Bans Social Societies on Bias Count». Cornell Daily Sun 70 (15): σελ. 1. 9 October 1953. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-06. https://web.archive.org/web/20120306160915/http://cdsun.library.cornell.edu/cgi-bin/newscornell?a=d&srpos=11&cl=search&d=CDS19531009.2.1.8&e=--------20--1----fraternities+discrimination+state-all. Ανακτήθηκε στις 2010-10-06. 
  12. «WEBB v. STATE UNIVERSITY OF NEW YORK | 125 F.Supp. 910 (1954)». Leagle.com. 7 Ιουνίου 1954. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023. 
  13. «WEBB v. STATE UNIVERSITY | 125 F.Supp. 910 (1954) | supp9101835 | Leagle.com». Leagle (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019. 
  14. «In Memoriam: L. Eudora Pettigrew | UDaily». UDaily (στα Αγγλικά). University of Delaware. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2023. 
  15. "Introduction," in SUNY at Sixty: The Promise of the State University of New York, ed.
  16. SUNY at Sixty, XIX
  17. «SUNY Buffalo School of Management History». University at Buffalo. 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017.