Πιρουέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πιρουέτα (αγγλ., γαλλ. pirouette) είναι μια ελεγχόμενη στροφή στο ένα πόδι. Αποτελεί μια από τις βασικές χορευτικές κινήσεις του κλασικού μπαλέτου, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και στις χορογραφίες του σύγχρονου χορού.

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χορευτής ξεκινά με το ένα ή και τα δύο πόδια σε θέση (ποζισιόν) πλιέ (plié) και στη συνέχεια ανεβαίνει σε demi-pointe (συνήθως για τους άνδρες) ή pointe (συνήθως για τις γυναίκες) εκτελώντας ένα ρελεβέ (releve). Το πόδι που δεν βρίσκεται στο έδαφος κατά τη στροφή, μπορεί αρχικά να βρίσκεται σε θέση ρετιρέ (retiré), ατιτίντ (attitude), αραμπέσκ (Arabesque), ή δεύτερη, τέταρτη ή πέμπτη ποζισιόν. Η πιρουέτα μπορεί να τελειώσει στη θέση από την οποία ξεκίνησε, σε αραμπέσκ σε ατιτίντ, σε κάποια άλλη θέση , ή να προχωρήσει διαφορετικά σύμφωνα με τη χορογραφία.

Είδη ως προς τη φορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πιρουέτα είναι πιο συχνά ον ντεόρ (en dehors), όπου ο χορευτής γυρνά προ τα έξω και το πίσω πόδι (αν η αρχική του θέση είναι η τέταρτη) ή προς το μπροστινό πόδι (αν η αρχική του θέση είναι η πέμπτη), αλλά μπορεί επίσης να είναι ον ντεντάν (en dedans), όπου ο χορευτής πραγματοποιεί στροφή προς τα μέσα και το μπροστινό πόδι. Αν και στο μπαλέτο οι πιρουέτες εκτελούνται με τους γοφούς και τα πόδια να στρέφονται προς τα έξω, είναι σύνηθες να εκτελούνται με τα πόδια στραμμένα προς τα εμπρός σε άλλα είδη χορού, όπως η τζαζ και το μοντέρνο.

Spotting[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνική μιας πιρουέτας περιλαμβάνει το spotting, κατά το οποίο ο χορευτής εκτελεί μια περιοδική, γρήγορη περιστροφή της κεφαλής, που χρησιμεύει για να εστιάσει το βλέμμα του σε ένα μόνο σημείο ,ώστε να μην χάσει τον προσανατολισμό του κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της στροφής. Το spotting είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε στροφές που μετακινούνται, όπως τα σενέ (tours chaînés) ή ποσε (pose pirouettes) επειδή βοηθά τον χορευτή να διατηρεί τον έλεγχο της κατεύθυνσης της διαδρομής, διατηρώντας την παράλληλα ισορροπημένη.

Είδη ως προς τον αριθμό περιστροφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιρουέτες μπορεί να εκτελεστούν με μία ή περισσότερες περιστροφές. Μονή (simple) λέγεται η πιρουέτα που περιλαμβάνει μία περιστροφή, διπλή (double) αυτή που περιλαμβάνει δύο συνεχόμενες, τριπλή (triple) αυτή που περιλαμβάνει τρεις συνεχόμενες περιστροφές κτλ.

Απαιτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιρουέτες ως κινήσεις απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση, ιδιαίτερες ικανότητες, πολλή εξάσκηση ,δύναμη και ιδιοδεκτικότητα (αίσθηση της κίνησης και της θέσης του σώματος στο χώρο) από τον χορευτή, ώστε με το ρελεβέ ο χορευτής να αποκτήσει σωστό άξονα (για να κρατήσει την ισορροπία του), να έχει επίγνωση της φόρας που πρέπει να πάρει (ανάλογα με τον αριθμό των περιστροφών που πρέπει να εκτελέσει) και η προσπάθεια για πιρουέτα να είναι επιτυχής.