Πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πενήντα αποχρώσεις του γκρι
το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣυγγραφέαςΕ. Λ. Τζέιμς
ΤίτλοςFifty Shades of Grey
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης20  Ιουνίου 2011
Μορφήερωτική λογοτεχνία
ΣειράFifty Shades
ΧαρακτήρεςAnastasia Steele
ΤόποςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σιάτλ
LC ClassOL16336633W[1]
Πρώτη έκδοσηVintage Books
ΕπόμενοΠενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γρι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι (αγγλ. Fifty Shades of Grey) είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα που έγραψε η Βρετανίδα συγγραφέας Ε. Λ. Τζέιμς το 2011, επηρεασμένο από την ταινία Twilight με τον Κρίστιαν Γκρέϋ ως τον άλλο Έντουαρντ Κούλεν και την Αναστάζια Στέελε ως την άλλη Μπέλα Σουάν. Αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Πενήντα Αποχρώσεις που χαρτογραφεί την βαθύτερη σχέση ανάμεσα σε μια φοιτήτρια, την Αναστάζια Στέελε, και έναν νέο επιχειρηματία, τον Κρίστιαν Γκρέϋ. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από τις ερωτικές σκηνές οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία σεξουαλικότητας συμπεριλαμβανομένων των δουλεία / πειθαρχία, κυριαρχία / υποταγή και σαδισμό / μαζοχισμό. Αρχικά κυκλοφόρησε ως ebook και ως print-upon-demand (εκτυπώσιμο μετά από αίτημα) ενώ τα δικαιώματα δημοσίευσής του αποκτήθηκαν από την Vintage Books τον Μάρτιο του 2012.

Το Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι κατέχει την πρώτη θέση στις λίστες με τα μπεστ-σέλλερ σε όλον τον κόσμο, πουλώντας πάνω από 125 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως μέχρι τον Ιούνιο του 2015.[2][3] Έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται το βιβλίο με τις ταχύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ωστόσο η κριτική που έλαβε το βιβλίο είναι μάλλον αρνητική, με την ποιότητα της πεζογραφίας του να θεωρείται γενικότερα φτωχή. Η Universal Features και η Focus Pictures έκαναν την παραγωγή μιας ταινίας, η οποία κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου 2015 και έλαβε γενικά δυσμενείς κριτικές.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος της τριλογίας, Πενήντα Αποχρώσεις Πιο Γκρι και Fifty Shades Freed, κυκλοφόρησαν το 2012. Το Γκρέϋ : Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι όπως τα έχει πει ο Κρίστιαν, μια έκδοση των Πενήντα Αποχρώσεων του Γκρι μέσα από την άποψη του Κρίστιαν, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]